Η συμμετοχή της ΕΚΤ στην ανταλλαγή ομολόγων - Σκληρή διαπραγμάτευση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Νέες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμμετάσχει -άμεσα ή έμμεσα- στις προσπάθειες μείωσης του χρέους του ελληνικού δημοσίου στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 άσκησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας πως η συμφωνία δεν μπορεί επιτευχθεί χωρίς τη βοήθειά της.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί πως θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία που να περιλαμβάνει τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης -παρά την ίδια την ΕΚΤ- παρακάμπτοντας έτσι τις αντιστάσεις της νομισματικής αρχής.
"Είμαστε ένα τυπικό βήμα πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Απομένουν λίγα, όχι αδιάφορα ζητήματα. Οι συζητήσεις μας με το IIF, με τους πιστωτές, με τον Charles Dallara που μνημόνευσε προηγουμένως ο Πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου και τους συνεργάτες του, είχαν σκαμπανεβάσματα γιατί εμείς στην πραγματικότητα αναγκαζόμαστε να μετέχουμε σε μια διπλή διαπραγμάτευση: σε μια διαπραγμάτευση για το PSI με τους ιδιώτες και σε μια διαπραγμάτευση πάλι για το PSI με τους θεσμικούς μας εταίρους, χωρίς τη στήριξη και τη συμμετοχή των οποίων δε μπορεί να επιτευχθεί και να εφαρμοστεί η συμφωνία με τους ιδιώτες.
Μια από τις εκκρεμότητες που πρέπει να λυθεί μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, εφ΄ όσον δεν έχουμε κάποια μικρή μετακίνηση της ημερομηνίας σύγκλησης του οργάνου, είναι να διασφαλιστούν οι όροι συμμετοχής του επίσημου τομέα, δηλαδή των Ευρωπαίων εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σ’ αυτό που λέγεται OSI, δηλαδή συμμετοχή του επίσημου τομέα, του Official Sector, στην προσπάθεια για μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Για ένα χρέος που όχι απλώς μειώνεται, αλλά καθίσταται βιώσιμο, δηλαδή διαχειρίσιμο με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια που λαμβάνουν υπ΄ όψιν τους δυσμενείς παραδοχές και προβάλλονται το 2020".
"Στόχος μας είναι το ελληνικό δημόσιο χρέος να κινείται στην περιοχή του 120% του ΑΕΠ το 2020", δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, περιγράφοντας τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ιδιώτες πιστωτές.
"Αυτό απαιτεί όχι μόνο επιτυχία του PSI αλλά και ολοκλήρωση ενός παράλληλου OSI, ενός Official Sector Involvement", συνέχισε. "Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κινητοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να λύσουμε θέματα που αφορούν τις εθνικές κεντρικές Τράπεζες, πρέπει να λύσουμε θέματα ύψους του επιτοκίου του αρχικού ελληνικού δανείου".
Το σχέδιο απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές είναι μέρος του δεύτερου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους ηγέτες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
"Πρέπει να συμφωνήσουμε με τους Ευρωπαίους Εταίρους μας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο ουσιαστικό περιεχόμενο του νέου προγράμματος, που προσφέρει στη χώρα 130 τουλάχιστον -γιατί έχει αρχίσει να γίνεται δειλά δειλά λόγος και για μια μικρή αύξηση- 130 δισ. από σήμερα μέχρι το 2015".
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Olli Rehn άφησε ανοικτό το παράθυρο για πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών κάνοντα λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα:
"Η Τρόικα σε συμφωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε σε προηγούμενη εκδοχή του Μνημονίου να γίνει μέσω κοινών μετοχών η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Το Ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας να χρηματοδοτεί τις τράπεζες με κοινές μετοχές και όχι με προνομιούχες, όπως προέβλεπε ο νόμος του 2008 δυνάμει του οποίου έχουν δοθεί 5 δισ. ευρώ προνομιούχων μετοχών το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η χρηματιστηριακή αξία του οποίου συνολικά κινείται σήμερα σε επίπεδα κάτω των 5 δισ. ευρώ.
Ο νόμος που ψηφίσαμε στα τέλη Αυγούστου για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος προβλέπει ρητά τις κοινές μετοχές. Με βάση τους κανόνες που ισχύουν σήμερα για το διεθνές τραπεζικό σύστημα, τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙ και ΙΙΙ, τώρα πλέον οι προνομιούχες μετοχές δεν συνυπολογίζονται στα κεφάλαια του σκληρού πυρήνα, στο λεγόμενο Core Tier 1, άρα δεν παίζει η λύση των προνομιούχων μετοχών.
Ο ελληνικός λαός στηρίζει τις Τράπεζες με ένα δυσθεώρητο ποσό 40 περίπου δισ. ευρώ, αυτό βαραίνει το δημόσιο χρέος και ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει στα χέρια του αντίστοιχα περιουσιακά δικαιώματα και την προοπτική και την προσδοκία να ανακτήσει τα ποσά αυτά στο μέλλον. Εμείς δεν θέλουμε ούτε θέλαμε ποτέ να κρατικοποιήσουμε τις Τράπεζες, ή να τις μετατρέψουμε σε ΔΕΚΟ. Θέλουμε ανταγωνιστικές Τράπεζες που λειτουργούν με βάση τους διεθνείς κανόνες, υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Θα ήμασταν ευτυχείς αν η επανακεφαλαιοποίηση γινόταν κατ΄ ευθείαν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από το EFSF, χωρίς να μεσολαβούμε και χωρίς να αναλαμβάνουμε το βάρος 40 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος. Εφόσον όμως αναλαμβάνουμε αυτό το βάρος, πρέπει να έχουμε και τα αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή την αντίστοιχη προσδοκία να μετάσχουμε στο όφελος από την άνοδο της αξίας των μετοχών.
Και για να συμβεί αυτό, πρέπει οι μετοχές που θα έχει στα χέρια του το ελληνικό δημόσιο, να είναι της καλύτερης δυνατής ποιότητας δηλαδή κοινές μετοχές -φυσικά οι κοινές μετοχές έχουν ψήφο. Τον τρόπο με τον οποίο το ελληνικό δημόσιο θα ασκεί τα δικαιώματά του ως μέτοχος, θα τον συζητήσουμε και θα τον ρυθμίσουμε νομοθετικά γιατί με επαγγελματικό τρόπο και διαφάνεια το Ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα ασκεί τα δικαιώματα αυτά, όχι με κομματικά ή πελατειακά κριτήρια, όχι με εμπειρισμό, αλλά όπως επιβάλλουν οι διεθνώς αποδεκτοί κανόνες του καλού τραπεζικού management. Ο ελληνικός λαός όμως ως μέτοχος πρέπει να έχει στο χαρτοφυλάκιό του χαρτιά της καλύτερης δυνατής αξίας και προοπτικής".
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Πρώτα απ' όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία (22 δις ομόλογα) και οι Κρατικές τράπεζες ΑΤΕ-ΤΤ (15 δις ομόλογα) ΔΕΝ έπρεπε σε καμία περίπτωση να συμπεριληφθούν στο κούρεμα.
Διότι δεν πήραν τα ομόλογα από επιλογή (για να κερδοφορήσουν-κερδοσκοπήσουν) αλλά υποχρεώθηκαν από το ίδιο το κράτος.
Επιπλέον (οι Κρατικές Τράπεζες) έλαβαν και ένα σωρό ομόλογα για χρηματοδοτήσεις που τις υποχρέωσε το κράτος να δώσουν μπαίνοντας το ίδιο ως εγγυητής. Αντί να τους δώσει μετά πίσω ο εγγυητής τα λεφτά τους, τους έδωσε… ομόλογα που κουρεύτηκαν.
Τα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι Κρατικές Τράπεζες, και περιπτώσεις όπως τα φυσικά πρόσωπα (αποταμιευτές) και οι απολυμένοι της Ολυμπιακής (που έλαβαν ομόλογα ως αποζημίωση) έπρεπε να εξαιρεθούν απ’ το κούρεμα.
Αλλά προτιμήθηκε (από τους κυβερνώντες μας)… να εξαιρεθούν οι ξένες τράπεζες (με τη μετατροπή, των ελλ.ομολόγων που κατείχαν για κερδοσκοπικούς σκοπούς, σε διακρατικό χρέος και χρέος προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, το οποίο εξαιρέθηκε απ’ το κούρεμα).
Δηλ. αντί να κουρέψουμε αυτούς που, εξ αρχής και συνειδητά, είχαν επενδύσει σε ελλ.ομόλογα για σκοπούς κερδοφορίας ή κερδοσκοπίας, οι οποίοι δικαίως έπρεπε να πάρουν και την ζημιά που τους αναλογούσε απ’ το κούρεμα, βάσει του επενδυτικού κινδύνου που ανέλαβαν, εμείς προτιμήσαμε να κουρέψουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, τις συντάξεις, τις αποζημιώσεις και τις αποταμιεύσεις των ελλήνων συνταξιούχων, ασφαλισμένων, απολυμένων, και εργαζομένων.
Τα κράτη, ανέκαθεν στα ιστορικά χρονικά, όταν χρεοκοπούν, κουρεύουν το εξωτερικό για να σωθούν τα ίδια στο εσωτερικό τους, η Ελλάδα κατά παγκόσμια πρωτοτυπία κουρεύει τον ελληνικό λαό προς όφελος των ξένων επενδυτών-πιστωτών.
Πρόκειται για εσχάτη προδοσία και θα έρθει κάποτε η ώρα που θα αποδοθούν ευθύνες.
Το θέμα είναι αν θα έχουμε καταφέρει να επιβιώσουμε ως τότε εμείς οι πολίτες… Γιατί η πραγματική κρίση τώρα αρχίζει, μετά το επιλεκτικό κούρεμα-παρωδία προς τον εαυτό μας, με το οποίο ρίχνουμε ολόκληρη την ελληνική οικονομία και κοινωνία στη κλίνη του Προκρούστη.