Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργείο Οικονομικών Η 86η ΔΕΘ ορόσημο της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας

Υπουργείο Οικονομικών

Η 86η ΔΕΘ ορόσημο των ισχυρών αντοχών και της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται φέτος σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονης ρευστότητας και πρωτοφανών προκλήσεων για την παγκόσμια, και πρωτίστως την ευρωπαϊκή, οικονομία. Αιτία οι πολυ-επίπεδες εξωγενείς κρίσεις που διαδέχθηκαν η μία την άλλη ή εκδηλώθηκαν παράλληλα, στο υγειονομικό, γεωπολιτικό, ενεργειακό, κλιματικό πεδίο και στο πεδίο του πληθωρισμού.

Υπ’ αυτές τις αντίξοες συνθήκες, οι οικογενειακοί και οι εθνικοί προϋπολογισμοί πλήττονται και οι προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας αναθεωρούνται διαρκώς επί τα χείρω.

Παρά το δυσμενές πανευρωπαϊκό πλαίσιο και μολονότι ο πληθωρισμός διαμορφώνεται, σε όλη την Ευρώπη, σε υψηλότερα επίπεδα έναντι των αρχικών προβλέψεων, η ελληνική οικονομία επιδεικνύει ισχυρές αντοχές, σταθερή δυναμική και ευοίωνες προοπτικές:

Οι εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ τη φετινή χρονιά αναθεωρούνται επί τα βελτίω και η ανάπτυξη βασίζεται κυρίως στις επενδύσεις και στις εξαγωγές, γεγονός που της προσδίδει βιωσιμότητα.

Η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών, συρρικνώνεται.

Το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών στηρίχθηκε καθ’ όλο το διάστημα των διαδοχικών κρίσεων των τελευταίων 2,5 ετών, και οι καταθέσεις τους αυξήθηκαν κατά περίπου 45 δισ. ευρώ από το καλοκαίρι του 2019.

Η κοινωνική συνοχή ενισχύθηκε. Παράλληλα, η Κυβέρνηση, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της και παρά τις μεγάλες, έκτακτες ανάγκες που κλήθηκε να καλύψει εξαιτίας των εξωγενών κρίσεων, κατάφερε να μην αποκλίνει από τις προεκλογικές δεσμεύσεις και το πρόγραμμά της.

Επιδεικνύοντας συνέπεια λόγων και πράξεων, μειώσαμε πάνω από 50 φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, θεσπίσαμε αποτελεσματικά φορολογικά κίνητρα για την τόνωση των επενδύσεων, τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων και την προώθηση της πράσινης οικονομίας, υλοποιήσαμε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και προωθήσαμε έργα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ενισχύσαμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, εφαρμόσαμε μια διορατική εκδοτική στρατηγική, ενισχύσαμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας, αξιοποιήσαμε και αξιοποιούμε – κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο – τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Η υπεύθυνη, μεταρρυθμιστική, δυναμική οικονομική πολιτική μας έχει αναγνωριστεί και επικροτηθεί από εταίρους, αγορές, οίκους αξιολόγησης και επενδυτές, με άμεση αντανάκλαση: στην έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας – έξοδο που σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της πατρίδας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και φέρνει πιο κοντά την επίτευξη ενός ακόμα εθνικού στόχου, που είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, στις 11 αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας την τελευταία τριετία και στην αύξηση των επενδύσεων.

Αύξηση που ανήλθε στο 19,6% πέρυσι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη την επόμενη τριετία, με διψήφια άνοδο των επενδύσεων και φέτος.

Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι ότι η ανοδική πορεία των επενδύσεων συνδυάζεται με την προσέλκυση του ενδιαφέροντος διεθνών κολοσσών, όπως είναι οι Microsoft, Pfizer, Cisco, Digital Realty, Deloitte, Volkswagen, JP Morgan κ.ά.

Μάλιστα, αρκετοί από τους κολοσσούς αυτούς επέλεξαν για τη δραστηριοποίησή τους τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, η οποία παράλληλα αναβαθμίζεται χάρη στην ένταξη στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» σημαντικών για την περιοχή έργων (π.χ. βόρειο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65, στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων και κέντρων υγείας της Βόρειας Ελλάδας, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων του ΟΑΣΘ, ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, έργα αποκατάστασης μνημείων κ.λπ.).

Φυσικά, ως Κυβέρνηση γνωρίζουμε καλά ότι η ευρωπαϊκή οικονομία περιβάλλεται πλέον από αυξημένους, νέους κινδύνους, με γεωπολιτικές κυρίως ρίζες.

Γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες – και ιδίως τη μεσαία τάξη και τους πιο ευάλωτους –, επεκτείνοντας ή ενισχύοντας το ευρύ «δίχτυ» μέτρων που υλοποιούμε από την αρχή της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του πληθωρισμού, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Με πυξίδα όσα πετύχαμε μαζί – πολίτες και πολιτεία – την τελευταία τριετία, συνεχίζουμε τη συστηματική, σκληρή δουλειά, προκειμένου να καταστήσουμε την ελληνική οικονομία πιο ισχυρή, παραγωγική και εξωστρεφή και την πατρίδα μας ολόπλευρα πιο δυνατή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!