Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Χρηματιστήριο Εβδομαδιαία πτώση 0,34%, κέρδη 2,91% στις τράπεζες

Με ήπια πτώση 0,34% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει, καθώς η ισχυρή άνοδος της αγοράς στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, "μάζεψε" την πτώση των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, μετά την επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η οποία θα ενισχύσει τα έσοδα του τραπεζικού κλάδου και θα ενισχύσει τα περιθώρια κέρδους. Η Moody΄s σημειώνει ότι ωφελημένες θα είναι οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης και οι ελληνικές επειδή έχουν μεγαλύτερο μερίδιο δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο από τις αντίστοιχες τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης και εξαρτώνται περισσότερο από τη χρηματοδότηση καταθέσεων. Η αύξηση των επιτοκίων θα είναι ευνοϊκή για τις ελληνικές τράπεζες, με βελτίωση κατά 15% των εσόδων από τόκους για κάθε 100 μονάδες βάσης αύξησης των επιτοκίων, σημειώνει η Deutsche Bank .

Σύμφωνα με αναλυτές η ΕΚΤ ετοιμάζει μια νέα σημαντική αύξηση στα επιτόκια τον Οκτώβριο, με στόχο να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα την Goldman Sachs, η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μ.β. στις 21 Σεπτεμβρίου και θα φθάσουν στο 4% στα τέλη του 2022.

Μέσα σε αυτό το κλίμα επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, οι διεθνείς αγορές ανησυχούν για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 841,91 μονάδες, έναντι 844,78 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας πτώση 0,34%, από τις αρχές Σεπτεμβρίου υποχωρεί κατά 1,69%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση 5,76%.

0 δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 0,16%, ενώ από τις αρχές του 2022 καταγράφει απώλειες 5,72%. Ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με άνοδο 0,27% και από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση 10,22 %.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 2,91%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί σε ποσοστό 3,15%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας διαμορφώθηκε στα 302,367 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 60,473 εκατ. ευρώ, από 68,937 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή σημείωσε μικρή μείωση κατά 0,057 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 61,238 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι μειωμένη κατά 4,854 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!