Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΕ Νέοι κανόνες για τα βιολογικά φυτοφάρμακα με στόχο να φτάνουν πιο γρήγορα στους αγρότες

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει νέους κανόνες για να αυξήσει τη διαθεσιμότητα και την πρόσβαση σε βιολογικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα που προορίζονται για χρήση στα χωράφια των κρατών-μελών.

Οι νέοι κανόνες θα διευκολύνουν την έγκριση μικροοργανισμών για χρήση ως δραστικών ουσιών σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα και θα παρέχουν στους γεωργούς της ΕΕ πρόσθετες επιλογές για την αντικατάσταση των χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων με πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι «η μετάβαση σε πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων σημαίνει την εύρεση εναλλακτικών λύσεων στα χημικά φυτοφάρμακα που σέβονται τον πλανήτη μας και την υγεία μας.

Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία αυξάνοντας τον αριθμό των βιολογικών και χαμηλού κινδύνου εναλλακτικών στην αγορά -έχουμε ήδη εγκρίνει 20 εναλλακτικές λύσεις χαμηλού κινδύνου από την αρχή της θητείας μας.

Με αυτούς τους νέους κανόνες, θα διασφαλίσουμε ότι οι βιολογικές εναλλακτικές μπορούν να φτάσουν στους αγρότες μας ακόμη πιο γρήγορα.

Όσο περισσότερους πόρους επενδύουμε συλλογικά στην αξιολόγηση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τόσο πιο ασφαλείς εναλλακτικές θα έχουμε για να ανταποκριθούμε στη δέσμευσή μας να μειώσουμε τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων κατά 50% έως το 2030».

Όπως σημειώνει η Κομισιόν, οι νέοι κανόνες θα θέτουν τις βιολογικές ιδιότητες κάθε μικροοργανισμού στο επίκεντρο της επιστημονικής διαδικασίας αξιολόγησης κινδύνου, ο οποίος πρέπει να αποδεικνύει την ασφάλεια πριν οι μικροοργανισμοί εγκριθούν ως δραστικές ουσίες σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Θα πρέπει να επιτρέπουν την επιτάχυνση της αδειοδότησης των μικροοργανισμών και των βιολογικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων που τους περιέχουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!