Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΕΣΕΕ Ημερίδα για το μέλλον και τις προοπτικές του Λιανικού Εμπορίου

ΕΣΕΕ

29 Ιουλίου 2022

Δελτίο Τύπου

Ημερίδα για το μέλλον και τις προοπτικές του Λιανικού Εμπορίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσαν την Τετάρτη 27 Ιουλίου η ΕΣΕΕ και το Επιμελητήριο Φλώρινας για τις προοπτικές και το μέλλον του λιανικού εμπορίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κος Γιώργος Καρανίκας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας κος Σάββας Σαπαλίδης.

Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως η κα Ελένη Γυρίκη, αντιδήμαρχος Δήμου Αμυνταίου, η οποία απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό, η αντιδήμαρχος Φλώρινας κα Σοφία Φουδούλη, ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας κος Γιάννης Παρδάλης και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φλώρινας κος Κώστας Ρόζας.

Επίσης, παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών παραγωγικών φορέων, όπως ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων κος Νεκτάριος Ελμαλόγλου. 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας, κος Σάββας Σαπαλίδης, ανέδειξε την παραγωγική συνεργασία της ΕΣΕΕ και του Επιμελητηρίου Φλώρινας αναφορικά με την επιχειρηματικότητα τόσο στην Φλώρινα όσο και στην Περιφέρεια Μακεδονίας εν γένει.

Ο κος Σαπαλίδης επισήμανε τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας λόγω των πολλαπλών κρίσεων ενώ επισήμανε την ανάγκη υποστήριξης των τοπικών αγορών, μέσα από σημαντικές πρακτικές όπως τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου (Open Malls).                

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κος Γεώργιος Καρανίκας τόνισε τη σημασία της πραγματοποίησης των εκδηλώσεων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας ώστε να φωτιστούν οι ιδιαιτερότητες του κλάδου του λιανικού εμπορίου αλλά και η σημασία της υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών από τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Αναφορικά με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο κος Καρανίκας υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης της υλοποίησης των Open Malls στις πόλεις της περιφέρειας και τόνισε πως μέσα από το διεθνές Συνέδριο Future of Retail της ΕΣΕΕ, οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες στο λιανικό εμπόριο.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημείωσε πως οι εμπορικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στη ρευστότητα, τις υποχρεώσεις και στον κύκλο εργασιών τους και ότι για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητη η υποστήριξη τους από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.   

Στην παρουσίαση τους τα επιστημονικά στελέχη του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, η Δρ. Βάλια Αρανίτου, Διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ και αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Δρ. Μανόλης Μανιούδης, οικονομικός αναλυτής της ΕΣΣΕ παρουσίασαν τις προοπτικές και το μέλλον του λιανικού εμπορίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στις εισηγήσεις αναδείχθηκαν τα διαρθρωτικά προβλήματα της περιφέρειας ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη ενός περιφερειακού παραγωγικού μετασχηματισμού ειδικά λόγω της διαδικασίας απολιγνητοποίησης.

Περιγράφηκε το πρόβλημα της διαρροής κεφαλαίων προς τις γειτονικές χώρες και επισημάνθηκε η ανάγκη αναστροφής του διασυνοριακού εμπορίου.

Σημειώθηκε πως η αστάθεια των μακροοικονομικών δεικτών και οι χαμηλές επιδόσεις της περιφέρειας σε επίπεδο περιφερειακής ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας θα πρέπει να ανατραπούν ώστε να διαμορφωθεί ο βηματισμός της περιφέρειας προς τη βιώσιμη και διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω διαρθρωτικών ζητημάτων οι εισηγητές του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ επισήμαναν την ανάγκη ανάπτυξης των κλαδικών διασυνδέσεων στην περιφέρεια έχοντας ως άξονα την αγροδιατροφή και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. 

Επισημάνθηκε πως η απολιγνητοποίηση θα σπάσει το «προστατευτικό κέλυφος» των προηγούμενων δεκαετιών και για αυτό είναι απαραίτητο να στραφεί η Περιφέρεια στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα τα οποία είχαν «απονεκρωθεί» το προηγούμενο διάστημα.

Όμως, όπως επισήμαναν οι εισηγητές, η στροφή αυτή προϋποθέτει πόρους, ανθρώπινο κεφάλαιο και στρατηγικό σχεδιασμό.

Τέλος, μέσα από τη ζωντανή και παραγωγική συζήτηση που ακολούθησε, οι πρόεδροι και τα μέλη των διοικήσεων  των Εμπορικών Συλλόγων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανέδειξαν τη σημασία της διεύρυνσης της εμπορικής αγοράς για τη βιωσιμότητα των εμπορικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας κύριος Σάββας Σαπαλίδης απένειμε τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ κύριο Γιώργο Καρανίκα για την προσφορά του στον εμπορικό κλάδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!