Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Βουλή Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα

Κατατέθηκε στη Βουλή (ημερομηνία κατάθεσης: 25/07/2022) το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο "Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα".

Επισημαίνεται ότι στις λοιπές διατάξεις περιλαμβάνονται και διατάξεις με τις οποίες τροποποιείται το άρθρο 22Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.

Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες διατάξεις προβλέπεται η υποχρεωτικότητα ελέγχου από ορκωτό ελεγκτή - λογιστή/ελεγκτική εταιρεία, για την πιστοποίηση δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, που τελούν εταιρείες, άνω του ποσού των εξήντα χιλιάδων {60.000) ευρώ. Με την ως άνω πρόβλεψη και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου δίνεται η δυνατότητα επιτάχυνσης της διαδικασίας ελέγχου των σχετικών αιτημάτων, μέσω της ταχύτερης έκδοσης από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας των σχετικών βεβαιώσεων, προκειμένου αυτές να αποστέλλονται στις δικαιούχους επιχειρήσεις και στις αρμόδιες φορολογικές αρχές, εντός διαστήματος έξι (6) μηνών.

Επιπλέον, προβλέπεται η αύξηση του δειγματοληπτικού ελέγχου από ποσοστό 5% σε 15% επί του συνόλου των υποβληθέντων αιτημάτων εκάστης περιόδου ελέγχου, με την οποία διασφαλίζεται περαιτέρω η τήρηση από τις εταιρείες των προβλεπομένων διαδικασιών και της ακρίβειας της έκθεσης των ορκωτών ελεγκτών.

Ειδικά για το φορολογικό έτος 2021, οι εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών γίνονται αποδεκτές από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας μέχρι την 30η.9.2022, προκειμένου οι αλλαγές αυτές να τύχουν εφαρμογής και για τα αιτήματα πιστοποίησης δαπανών που αφορούν στο φορολογικό έτος 2021.

Επίσης, με το άρθρο 6 του νομοσχεδίου προτείνεται η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων με την παράλληλη άρση της απαγόρευσης της προσφοράς ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων.

Τέλος, με το άρθρο 8 του νομοσχεδίου λαμβάνει χώρα νομοτεχνική διόρθωση στην περ. ια' της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4919/2022 (Α' 71), προκειμένου να αρθούν δυσανάλογες για τις προσωπικές και ατομικές επιχειρήσεις (επιχειρήσεις της περ. γ' της παρ. 2 του άρθρου 1 των ΕΛΠ) υποχρεώσεις δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων, με δεδομένο ότι η επιβολή των υποχρεώσεων αυτών δεν αποτέλεσε ποτέ την αληθή βούληση του νομοθέτη.

Παρατίθεται ακολούθως στο σύνολό του το σχέδιο νόμου και η αιτιολογική του έκθεση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!