Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΕΦΕΕΑ Ανακοίνωση για το myData

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ  ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42- 46 ΑΘΗΝΑ,Τ.Κ.10434, ΤΗΛ.: 2108224111- 2108834483

http://www.efeea.gr e-mail efeea@otenet.gr

Αθήνα  21/7/2022

Αρ.πρωτ.2097

Ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΦΕΕΑ για τις εξελίξεις

 μετά την έκδοση της απόφασης Α1090/2022 και τις νέες τροποποιήσεις που αφορούν το Mydata

Η ΕΦΕΕΑ δηλώνει την έντονη αντίθεση της στην εφαρμογή με την Α1090/2022 της υποχρέωσης διαβίβασης των τιμολογίων και της εκτός ΦΗΜ λιανικής μέχρι το τέλος της επόμενης μέρας από την έκδοση του παραστατικού. Ουσιαστικά δηλ.επιβάλλεται διαβίβαση σε πραγματικό χρόνο – ή το πολύ με καθυστέρηση 24 ωρών - χωρίς καμία  απολύτως εξαίρεση.

 Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι, αγρότες και άλλες πολύ μικρές οντότητες θα κληθούν από 1/1/23 με βάση τον σχεδιασμό που φαίνεται ότι υπάρχει να αντιμετωπίσουν ως εκδότες παραστατικών πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής στο Mydata.

Επίσης θα επιβαρυνθούν με ανώφελο και αχρείαστο κόστος Online έκδοσης και διαβίβασης παραστατικών και πολύπλοκης λογιστικής  τήρησης.

Οι μικρομεσαίοι ενδεικτικά καλούνται να κλείνουν με τις νέες προθεσμίες υποχρεωτικά χρήση με προβλέψεις εσόδων και μεταβατικούς λογαριασμούς!

Πέρα από αυτό οι νέες τεχνικές προδιαγραφές Mydata για αποστολή αποκλίσεων και παραλείψεων δημιουργούν ένα δαιδαλώδες σύστημα που η ΕΦΕΕΑ κρίνει ότι είναι αδύνατο να λειτουργήσει στην πράξη. Τα Μydata να αποστέλλονται σύμφωνα με τα ΕΛΠ (Ν.4308/2014), δηλαδή για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά στις 20 του επόμενου μήνα από την  υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά στις 20 του επόμενου μήνα, του τριμήνου από την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.

Το Mydata όπως σχεδιάστηκε δείχνει να είναι μια ατελής ψηφιακή μεταρρύθμιση, αντί να διευκολύνει, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους λογιστές. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα καθιερώνονται υποχρεώσεις που δεν ισχύουν πουθενά αλλού και είναι παγκοσμίως καινοφανείς!

Το ΔΣ της ΕΦΕΕΑ κρίνει ότι οι αλλαγές που επήλθαν, στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των λογιστηρίων για διαβίβαση στο Mydata με την νέα απόφαση Α1090/2022 δημιουργούν ένα ασφυκτικό τυπικό πλαίσιο ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας που στο τέλος αυτού του δρόμου που χαράζει το Υπουργείο Οικονομικών και ο  Διοικητής στην ΑΑΔΕ,  θα οδηγήσει σε επιβολή δεκάδων χιλιάδων τυπικών προστίμων και τελικά στο κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων και λογιστικών γραφείων. Καλούμε την ΠΟΦΕΕ, τους συλλόγους λογιστών σε όλη την χώρα, τα Επιμελητήρια και τους Εμπορικούς συλλόγους , συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων, τους μισθωτούς λογιστές, σε κοινό αγώνα για την απόσυρση της καθολικής υποχρέωσης διαβίβασης παραστατικών σε πραγματικό χρόνο.

Δεν είναι δυνατόν να δυσκολεύονται να απαντήσουν σε διευκρινιστικές ερωτήσεις οι ίδιοι οι  υπάλληλοι της ΑΑΔΕ και οι χρήστες, πού δεν είναι και όλοι λογιστές να μην έχουν προβλήματα .

Επειδή λοιπόν η Αναστάτωση που θα προκαλέσει η εφαρμογή του My Data σε Οικονομικό Κόστος σε Χρόνο και σε Παραγωγική Αδράνεια, θα είναι μεγάλη και μάλιστα σε περίοδο κρίσης . Επηρεάζοντας όλες τις Εταιρείες οποιασδήποτε μορφής και όλους τους κλάδους και δραστηριότητες και μόνο από αλληλεξάρτηση .

Καλούμε το Υπουργείο Οικονομικών και τον  Διοικητή της ΑΑΔΕ να προβούν σε ουσιαστική τεχνική διαβούλευση  με τους φορείς και  των Λογιστών – Φοροτεχνικών για την ριζική αναμόρφωση - απλοποίηση και δοκιμαστική χρήση μόνο με την τεκμηριωμένα ολοκλήρωση του My Data. Και βέβαια με την προϋπόθεση ότι υπάρχει μελέτη με τον προϋπολογισμό και την πρόβλεψη της σχέσης συνολικού κόστους – απόδοσης του εγχειρήματος.

Και βέβαια κόστος που δεν πρέπει πλέον και δεν είναι δυνατόν να το επωμιστούν οι Λογιστές και οι Επιχειρήσεις .

Αυτά που συμβαίνουν είναι ανήκουστα και αποδεικνύουν την πλήρη αποτυχία του εγχειρήματος.

Τα αιτήματα που προκύπτουν είναι ξεκάθαρα.

Ζητάμε :

  1. Επ’ αόριστον αναβολή του Mydata
  2. Καμία επιβολή προστίμου για τα έτη 2021 και 2022.
  3. Οι ετήσιες τακτοποιητικές εγγραφές εσόδων υποβάλλονται μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης εισοδήματος.
  4. Αποχή του κλάδου από την εφαρμογή της 1090
  5. Καμία αποστολή των αποκλίσεων έως 31/10 από τους Λογιστές.

Είναι δουλειά της ελεγκτικής Αρχής να αναζητήσει τις αποκλίσεις και την μη διαβίβαση και όχι των Λογιστών.

Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι να επιφορτιστούμε και αυτό έργο.

Με εκτίμηση

το ΔΣ της ΕΦΕΕΑ

Ο Πρόεδρος ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ο Αντιπρόεδρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Ο Γεν. Γραμματέας ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΣ

Τα Μέλη

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΝΤΑΛΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!