Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ, Ο.Ε.Ε.)

ΟΕΕ Πρόταση για το μητρώο πραγματικών δικαιούχων

ΟΕΕ

Προς

  • Υπουργό Οικονομικών
    κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Κοιν.

  • Υφυπουργό Οικονομικών
    κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
  • ΓΓ Οικονομικής Πολιτικής
    κ. Νικόλαο Κουλοχέρη
  • Διοικητή της ΑΑΔΕ
    κ. Γεώργιο Πιτσιλή

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2022

Θέμα: «Πρόταση ΟΕΕ για το μητρώο πραγματικών δικαιούχων»

Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν.4557/2018, όλα τα νομικά πρόσωπα και όλες οι νομικές οντότητες που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που φορολογείται στην Ελλάδα υποχρεούνται να καταχωρίζουν τα εκ του νόμου απαιτούμενα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων που λειτουργεί στη Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.).

Το ειδικό αυτό μητρώο τηρείται επαρκώς τεκμηριωμένο και επικαιροποιημένο με ευθύνη του νόμιμου εκπροσώπου ή ειδικώς εξουσιοδοτημένου προσώπου με απόφαση αρμόδιου εταιρικού καταστατικού οργάνου, και καταχωρίζεται στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων εντός εξήντα (60) ημερών από την έναρξη λειτουργίας του, με τη χρήση κωδικών εισαγωγής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα taxisnet. Η καταχώριση τυχόν αλλαγών στα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων γίνεται εντός εξήντα (60) ημερών.

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή με τίτλο «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις», μεταξύ άλλων διατάξεων προβλέπονται και τα ακόλουθα:

  • Ανατίθεται στη Γενική Διεύθυνση Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Γ.Δ.Σ.Δ.Ο.Ε.) του Υπουργείου Οικονομικών η αρμοδιότητα του ελέγχου για τη διακρίβωση της τήρησης και ακρίβειας των στοιχείων που καταχωρίζονται στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων (Κ.Μ.Π.Δ.), στο οποίο έχει πρόσβαση άμεσα, χωρίς κανέναν περιορισμό και χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας.
  • Επιβάλλονται πρόστιμα, για καθεμία από τις κάτωθι παραβάσεις, εφόσον το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα:

α) δεν υποβάλλει αρχική ή τροποποιητική δήλωση καταχώρισης των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων στο Κ.Μ.Π.Δ.

β) υποβάλλει εκπρόθεσμα αρχική ή τροποποιητική δήλωση καταχώρισης των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων στο Κ.Μ.Π.Δ.

γ) υποβάλλει ελλιπή ή ανακριβή αρχική ή τροποποιητική δήλωση καταχώρισης των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων στο Κ.Μ.Π.Δ.

δ) δεν τηρεί σε ειδικό μητρώο στην έδρα ή τη μόνιμη εγκατάσταση τις πληροφορίες της παρ.1.

Τα πρόστιμα για τις παραβάσεις καθορίζονται ως εξής:

α) για κάθε παράβαση των περ. α, γ και δ

αα) 5.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με καθαρό κύκλο εργασιών έως και 100.000 ευρώ, κατά το προηγούμενο έτος της παράβασης,

αβ) 10.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με καθαρό κύκλο εργασιών άνω των 100.000 ευρώ έως και 700.000 ευρώ, κατά το προηγούμενο έτος της παράβασης,

αγ) 20.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με καθαρό κύκλο εργασιών άνω των 700.000 ευρώ έως και 8.000.000 ευρώ, κατά το προηγούμενο έτος της παράβασης,

αδ) 40.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με καθαρό κύκλο εργασιών άνω των 8.000.000 ευρώ, κατά το προηγούμενο έτος της παράβασης

αε) 5.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που δεν απασχολούν εργαζόμενους,

αστ) 10.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που απασχολούν έως πενήντα (50) εργαζόμενους,

αζ) 20.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που απασχολούν από πενήντα ένα (51) έως και διακόσιους πενήντα (250) εργαζόμενους,

αη) 40.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που απασχολούν άνω των διακοσίων πενήντα (250) εργαζομένων,

β) για παράβαση της περ. β

βα) εκατό (100) ευρώ, για κάθε παράβαση της περ. β', εφόσον η εκπρόθεσμη δήλωση γίνεται εντός χρονικού διαστήματος ενός (1) μηνός από την ημερομηνία παρέλευσης της προθεσμίας της παρ. 1,

ββ) πεντακοσίων (500) ευρώ για κάθε παράβαση της περ. β, εφόσον η εκπρόθεσμη δήλωση γίνεται πέραν του ενός (1) μηνός και έως τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία παρέλευσης της προθεσμίας της παρ. 1,

βγ) σε περίπτωση παρέλευσης τριών (3) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας καταχώρισης, η εκπρόθεσμη δήλωση τεκμαίρεται ως μη υποβληθείσα και επιβάλλεται το πρόστιμο της περ. α'.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας λαμβάνοντας υπόψη τη βεβαρυμμένη καθημερινότητα και το φόρτο εργασίας των λογιστών - φοροτεχνικών εν μέσω της περιόδου των φορολογικών δηλώσεων και της διαβίβασης των εσόδων των επιχειρήσεων στη πλατφόρμα των myDATA και της υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων για διόρθωση των αποκλίσεων, προτείνει:

1. Τη δυνατότητα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 καταχώρησης νέων εγγραφών και τροποποιήσεων των στοιχείων των ήδη καταχωρημένων στο Κ.Μ.Π.Δ νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, χωρίς πρόστιμα.

2. Να μην καταχωρούνται στοιχεία στο Κ.Μ.Π.Δ που ήδη έχουν καταχωρηθεί σε άλλα μητρώα όπως στο ΓΕΜΗ ή στο TAXIS στα οποία είναι καταχωρημένα στοιχεία των εταίρων φυσικών προσώπων και είναι δυνατή η άντλησή τους μέσω διαλειτουργικότητας.

3. Κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω τα νομικά πρόσωπα στα οποία συμμετέχουν άλλα νομικά πρόσωπα να έχουν την υποχρέωση να πιστοποιούν μέχρι φυσικού προσώπου την εταιρική τους σύνθεση.

4. Τα πρόστιμα είναι υπερβολικά και πρέπει ανάλογα με το σκοπό και τη μορφή λειτουργίας των νομικών προσώπων να κατηγοριοποιηθούν ως εξής:

  • Για τις παραβάσεις των περιπτώσεων α, β, γ και δ τα πρόστιμα των νομικών προσώπων να είναι αντίστοιχα των προστίμων για τη μη υποβολή φορολογικής δήλωσης ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούν.
  • Για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι προθεσμίες για την καταχώρηση των μεταβολών στο Κ.Μ.Π.Δ να είναι μέχρι την ημερομηνία υποβολής της ετήσιας φορολογικής δήλωσης με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που διαχειρίζονται εθνικά ή κοινοτικά προγράμματα ή έχουν εισοδήματα από μίσθωση ακινήτων.
  • Για τα νομικά πρόσωπα που κατά το πέρας του ελέγχου δεν ταυτοποιούνται οι πραγματικοί δικαιούχοι μέχρι φυσικού προσώπου, να επιβάλλονται πρόστιμα ανάλογα με το μέγεθος και τη μορφή τους.

Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ

Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!