Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

e-ΕΦΚΑ Αποκλειστικά ηλεκτρονικά η υποβολή των αιτήσεων επικουρικής ασφάλισης ιδιωτικού τομέα

e-ΕΦΚΑ

Ανακοίνωση

Από την 1η Ιουνίου αποκλειστικά ηλεκτρονικά η υποβολή των αιτήσεων επικουρικής ασφάλισης ιδιωτικού τομέα

Ένα ακόμη βήμα για την επιτάχυνση έκδοσης των συντάξεων

Από την 1η Ιουνίου 2022 η υποβολή των νέων αιτήσεων απονομής και μεταβίβασης Επικουρικών Συντάξεων Ιδιωτικού Τομέα θα πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ.

Με αυτόν τον τρόπο καταργείται η δυνατότητα προσκόμισης με φυσικό τρόπο των δικαιολογητικών που απαιτούνταν για την υποβολή της αίτησης και μειώνονται δραστικά οι χρόνοι έκδοσης των επικουρικών συντάξεων.

Επιπλέον, η υποβολή των αιτήσεων με αποκλειστικά ηλεκτρονικό τρόπο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της νέας fast track διαδικασίας έκδοσης επικουρικών συντάξεων που θα περιορίσει στο ελάχιστο τους χρόνους απονομής. 

Είναι χαρακτηριστικό πως τους τελευταίους 12 μήνες υποβλήθηκαν 94.000 αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις ιδιωτικού τομέα. Από αυτές, οι 13.000 υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά και οι υπόλοιπες 81.000 με επίσκεψη στις τοπικές διευθύνσεις.

Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης πραγματοποιείται από τους ασφαλισμένους μπαίνοντας στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov), στην επιλογή: Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης (https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/aitisi). Υπενθυμίζεται πως ήδη εδώ και αρκετούς μήνες υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για κύριες συντάξεις ενώ μέσα στο επόμενο τρίμηνο πρόκειται να υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και οι αιτήσεις μεταβίβασης λόγω θανάτου για τις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου τομέα, όπου τον τελευταίο χρόνο υποβλήθηκαν πάνω από 25.000 αιτήσεις. 

Δυνατότητα αίτησης με φυσικό τρόπο στις τοπικές διευθύνσεις θα συνεχίζει να υπάρχει μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις όπου στην κύρια σύνταξη παρουσιάζεται πρόβλημα κατά την ηλεκτρονική υποβολή (λ.χ. αλλοδαποί). Θα παρέχεται η δυνατότητα είτε έντυπης είτε χειρόγραφης αίτησης για τους ασφαλισμένους αυτούς. 

Υπενθυμίζεται ότι στους ενδιαφερόμενους παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της πορείας της αίτησης συνταξιοδότησής τους μέσα από τον σύνδεσμο https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/parakoloythese-poreias-aiteses

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε:

«Το νέο αυτό βήμα του ΕΦΚΑ προς τη ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει την άμεση εφαρμογή του καινούργιου συστήματος της fast track απονομής συντάξεων και μειώνει στο ελάχιστο τον χρόνο που απαιτείται για να συγκεντρωθούν και να εξεταστούν τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά που υποβάλλει ο ασφαλισμένος. Και παράλληλα, αντιμετωπίζονται η ταλαιπωρία και οι άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών στις τοπικές διευθύνσεις. Με μικρές καθημερινές νίκες ερχόμαστε πιο κοντά στον βασικό στόχο που είναι ο πολίτης να λαμβάνει χωρίς καθυστερήσεις την σύνταξη του, κύρια και επικουρική, και να μην δημιουργηθούν ξανά «βουνά» από νέες εκκρεμείς συντάξεις στο μέλλον».

Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής δήλωσε:

«Η υποβολή- αποκλειστικά ηλεκτρονικά- των νέων αιτήσεων απονομής και μεταβίβασης επικουρικών συντάξεων μας φέρνει πιο κοντά στη πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής και έκδοσης συντάξεων. Μάλιστα μέσα στο επόμενο τρίμηνο η αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο υποβολή αιτήσεων θα επεκταθεί και στις επικουρικές συντάξεις δημοσίου τομέα καταργώντας χιλιάδες μετακινήσεις στις τοπικές διευθύνσεις του Οργανισμού». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!