Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Πλακιωτάκης Ανάγκη αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας

Την ανάγκη αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρας μας, αλλά και μεγαλύτερη συμμετοχής των Ελλήνων πλοιοκτητών στην ελληνική σημαία, επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στο 6ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, με τίτλο «Ναυτιλία, η βιομηχανία της χρονιάς: Η επόμενη μεγάλη κίνηση» που λαμβάνει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 «Το 2021 είχαμε 61% περισσότερες εγγραφές στο ελληνικό νηολόγιο. Ήταν ένα πρώτο θετικό βήμα, αλλά δεν λύσαμε το πρόβλημα. Σταματήσαμε όμως τη φυγή και αυτό είναι πολύ σημαντικό» ανέφερε. 

Ο υπουργός, που ήρθε στο συνέδριο απευθείας από το Νταβός, σε συζήτηση που είχε με τον Κωστή Φραγκούλη, πρόεδρο του Propeller Club Πειραιά, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Franmna, τόνισε: «Η ελληνική ναυτιλία είναι ο σημαντικότερος κλάδος της οικονομίας και μας κάνει υπερήφανους σε όλο τον κόσμο. Καταφέραμε με τους εταίρους μας να κρατήσουμε τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες ανοιχτές, ενώ επιλύσαμε το θέμα απεγκλωβισμού των ναυτικών από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Είπε ότι η ναυτιλία ως παγκόσμια δραστηριότητα, δεν μένει ανεπηρέαστη από τα lockdowns, ενώ αναφερόμενος στη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική και παγκόσμια ναυτιλία, είπε ότι δεν είναι άλλη από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην οικονομία.

Ακόμη μία πρόκληση, όπως τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, είναι αυτό της εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού στη ναυτιλία και μεγάλο πρόβλημα είναι το έλλειμμα σε ποιοτικούς αξιωματικούς.

Όπως είπε ο υπουργός, υπολογίζεται ότι έως το 2026 οι ελλείψεις αξιωματικών στην παγκόσμιο ναυτιλία θα φτάσουν τους 90.000. Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα χρειάζονται θεσμικά μέτρα και εκσυγχρονισμός της ναυτικής εκπαίδευσης.

«Είμαστε αντιμέτωποι με απαιτητικές συνθήκες που συνδέονται με τρεις άξονες: με τη διεθνή υγειονομική κρίση, με τη γεωπολιτική κρίση και βέβαια με το μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε σε τηλεοπτικό της μήνυμα η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού.

Είπε ότι η ναυτιλία στο ασταθές αυτό περιβάλλον απέδειξε την καθοριστική συμβολή της στη λειτουργία του παγκόσμιου οικοσυστήματος. Επεσήμανε ότι ο κλάδος της ναυτιλίας  αναδεικνύεται ως η αξιόπιστη μεταφορική δύναμη του 90% του διεθνούς εμπορίου, ενώ την ίδια στιγμή, η ενεργειακή μετάβαση στον κλάδο είναι κυρίαρχη στον παγκόσμιο δημόσιο διάλογο.

«Θέλω να τονίσω τη συνετή και διαχρονική προσήλωσή μας ως Ελλάδα στον στόχο της πράσινης ναυτιλίας. Η θετική περιβαλλοντική απόδοση της χώρας μας είναι δεδομένη. Η ελληνική ναυτιλία με ισχυρή τεχνογνωσία έχει πάντα τεκμηριωμένες θέσεις: πιστεύουμε ότι η λύση έγκειται στην ευρεία παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων, φιλικών προς το περιβάλλον» πρόσθεσε η κ. Τραυλού. Ανέφερε επίσης, ότι απαιτείται συντονισμένη έρευνα και ανάληψη δράσης από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα της ναυτιλιακής δραστηριότητας. 

Το συμβόλαιό της με τη ναυτιλία ανανέωσε σήμερα η Ναυτεμπορική, η εφημερίδα που «επί σχεδόν έναν αιώνα υπήρξε σημείο αναφοράς για τον οικονομικό Τύπο στην Ελλάδα», δήλωσε από την πλευρά του ο εκδότης της «Ν» Γιώργος Μελισσανίδης, στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

Τόνισε ότι η «η Ναυτεμπορική ουδέποτε παρέκκλινε από τις βασικές αρχές της, την εγκυρότητα, την αξιοπιστία, την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα».

Υπογράμμισε ακόμη, πως «η νέα ιδιοκτησία συνεχίζει στην ίδια γραμμή με ένα μεγάλο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και βελτίωσης των υπηρεσιών της εφημερίδας και του διαδικτυακού της τόπου και σύντομα θα συνεχίσει και μέσω της τηλεόρασης με το Naftemporiki TV».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!