Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΤτΕ Υπερδιπλασιάστηκε το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου το πρώτο τρίμηνο 2022

Αύξηση κατά 3,8 δισ. ευρώ εμφάνισε το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου, φθάνοντας τα 6,4 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος αντανακλά μεγαλύτερη και ταχύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών.

Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 32% σε τρέχουσες τιμές (4,9% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 47,9% σε τρέχουσες τιμές (23,2% σε σταθερές τιμές).

Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 24,6% και 32,9%, αντίστοιχα (10,7% και 24,2% σε σταθερές τιμές).

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι αφίξεις ταξιδιωτών κατά 295,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 342,2% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2021 (αντιπροσωπεύοντας το 55,4% και το 62,9% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019).

Το πρώτο τρίμηνο του έτους το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων διευρύνθηκε σε σχέση με το 2021 κατά 4,1 δισεκ. ευρώ, φθάνοντας τα 6,6 δισεκ. ευρώ.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 135,2 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 2,5 δισεκ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 5,1 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.

Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κατά 1,1 δισεκ. ευρώ.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 3,3 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!