Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ACEA Υπέρ της διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων

Τον Φεβρουάριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για έναν νόμο σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα.

Η παρούσα πρόταση καθορίζει οριζόντιες αρχές με στόχο τη διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης και χρήσης των δεδομένων, καθώς και την παροχή της δυνατότητας στους καταναλωτές να διατηρήσουν τον έλεγχο των δεδομένων τους.

Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) υποστηρίζει την άποψη της Επιτροπής να θέσει τους καταναλωτές στο επίκεντρο της διαδικασίας ανταλλαγής δεδομένων και να επιτύχει δίκαιη, λογική και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στα δεδομένα σε όλους τους τομείς της οικονομίας δεδομένων, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

Ήδη, σήμερα, τα μέλη της ACEA διαθέτουν δεδομένα που δημιουργούνται από οχήματα για υπηρεσίες τρίτων, σύμφωνα με τους στόχους της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα δεδομένα κοινοποιούνται με τρόπο που ανταποκρίνεται στις επιλογές χρήσης του πελάτη, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία των προσωπικών δεδομένων του καταναλωτή και την ασφάλεια και (κυβερνο)ασφάλεια του οχήματος και των επιβατών του.

Οι κατασκευαστές οχημάτων συμφωνούν με την Επιτροπή ότι οι πελάτες πρέπει να δίνουν άδεια για να επιτρέπουν την πρόσβαση τρίτων στα δεδομένα και ότι θα πρέπει πάντα να έχουν τον έλεγχο της κοινής χρήσης δεδομένων.

Από αυτήν την άποψη, η ACEA σημειώνει πως πολλές από τις αρχές που ορίζονται στον νόμο περί δεδομένων απηχούν τις συστάσεις που έχουν ήδη γίνει από κατασκευαστές οχημάτων στο έγγραφο θέσης της Ένωσης σχετικά με την πρόσβαση στα δεδομένα.

Ωστόσο, η ACEA ανησυχεί ότι ορισμένες από τις διατάξεις αυτής της πρότασης για έναν νόμο περί δεδομένων υπερβαίνουν τα όρια, επιβάλλοντας απαιτήσεις που είναι απλώς ανεφάρμοστες.

Τέτοιες απαιτήσεις δεν θα ανταποκρίνονται στους στόχους της διασφάλισης των δικαιωμάτων των καταναλωτών σχετικά με τα δεδομένα τους και της δημιουργίας μίας ακμάζουσας οικονομίας δεδομένων στην ΕΕ.

Αντίθετα, θα δημιουργήσουν νομική αβεβαιότητα ως προς τον τρόπο χειρισμού και περαιτέρω κοινής χρήσης των ευαίσθητων για τις επιχειρήσεις δεδομένων μόλις αποκαλυφθούν.

Αυτό πιθανότατα θα έχει αποθαρρυντικό αποτέλεσμα στην ποσότητα και την ποιότητα των δεδομένων που συλλέγουν και επεξεργάζονται οι επιχειρήσεις και έρχεται σε αντίθεση με την πρόθεση της Επιτροπής να προωθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία δεδομένων, όπως τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Ο νόμος για τα δεδομένα δεν πρέπει να γίνει ρυθμιστικό εμπόδιο για τις ευρωπαϊκές εταιρείες να αναπτυχθούν και να επενδύσουν στη δημιουργία δεδομένων υψηλής ποιότητας.

Αντίθετα, θα πρέπει να θεσπίσει βασικές αρχές σε βασικούς τομείς για τη διασφάλιση της δίκαιης και χωρίς διακρίσεις πρόσβασης, της τεχνολογικής ουδετερότητας, της επιλογής των χρηστών και -κυρίως- της ασφάλειας των ανθρώπων.

Ως εκ τούτου, η ACEA καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να αποσαφηνίσουν αυτήν τη νομοθεσία για να διασφαλίσουν ότι οι αρχές που ορίζει εξυπηρετούνται από απαιτήσεις που διευκολύνουν την ανταλλαγή δεδομένων.

Αυτές οι απαιτήσεις θα πρέπει να βασίζονται στις αρχές της δικαιοσύνης, της διαφάνειας, της αναλογικότητας, της λογικής και της μη διάκρισης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!