Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Βουλή Θετικές οι αποτιμήσεις των φορέων για την προώθηση των συγχωνεύσεων των ΜμΕ

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας ανέφερε πως «η κυβέρνηση ορθώς, παρά τις αβεβαιότητες που παρατηρούνται στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, συνεχίζει την οικονομική και φορολογική της πολιτική και προσπαθεί συνεχώς και όσο φυσικά το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά να ελαφρύνει τις επιχειρήσεις». Στο νομοσχέδιο αυτό, είπε, «διαφαίνεται η πρόθεσή της κυβέρνησης να δώσει κίνητρα για εταιρικούς μετασχηματισμούς μέσω συγχωνεύσεων». Αναγνώρισε, πως η παροχή φορολογικών κινήτρων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Επισήμανε, πως το νομοσχέδιο έχει ιδιαίτερη σημασία για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και η παροχή κινήτρων για τον εταιρικό μετασχηματισμό τους είναι μία ορθολογική προσέγγιση. Αξιολόγησε την έκπτωση του 30% του φόρου επί των κερδών ως άκρως ενθαρρυντική. Πρότεινε, πως ο συνολικός κύκλος εργασιών των μετασχηματιζόμενων εταιρειών, που προβλέπεται να είναι τουλάχιστον 150% του κύκλου εργασιών της εταιρείας, θα πρέπει να επανεξετασθεί και να υπάρχουν διαβαθμίσεις ανάλογα με τον κύκλο εργασιών, γιατί μία μεσαία επιχείρηση με ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ, δεν θα μπορεί να επωφεληθεί των φορολογικών κινήτρων αν απορροφήσει μία μικρή καινοτόμα επιχείρηση με πολύ χαμηλό κύκλο εργασιών. Πρότεινε, επίσης, οι ατομικές επιχειρήσεις κατά την συγχώνευση εκτός της μεταφοράς όλων των συμβάσεων υποχρεώσεων να διατηρούν σε ισχύ τις συμβάσεις προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που ενδεχομένως να έχουν.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Γιώργος Ξηρογιάννης είπε πως το βασικό κριτήριο που αξιολογούμε από το νομοσχέδιο είναι η ικανότητά του να επιταχύνει τη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς μόλις το 2,5% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει εξαγωγικό προσανατολισμό. Συνεπώς, η ικανότητα του νομοσχεδίου να συνεισφέρει στη μεγέθυνση των επιχειρήσεων, είναι για μας ένα πολύ κρίσιμο κριτήριο και με αυτό το κριτήριο βλέπουμε και το νομοσχέδιο. Ανέφερε, όμως, ότι το πλαφόν των 500.000 ευρώ που τέθηκε «ψαλιδίζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων» και εκτίμησε, πως το όριο αυτό θα αποθαρρύνει τον μετασχηματισμό επιχειρήσεων. Επίσης, είπε ότι η απόδοση της απαλλαγής καταβολής του φόρου εισοδήματος γίνεται μόνο όταν το νέο σχήμα παραμείνει μικρομεσαία επιχείρηση κι αυτό είναι για εμάς κάτι αποθαρρυντικό γιατί, επί της ουσίας, λέει ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν, να αξιοποιήσουν τα κίνητρα, αρκεί να παραμείνουν μικρομεσαίες». Αυτή η πρόβλεψη δημιουργεί πάλι μια αντιφατικότητα με τη γενικότερη φιλοσοφία του νομοσχεδίου για τη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων. Ζήτησε η μεταβίβαση των διοικητικών αδειών να ισχύσει σε κάθε είδος μετασχηματισμού και μεγέθους επιχειρήσεις, δηλαδή, ακόμα και αν όταν μετασχηματίζονται το σχήμα παραμένει μικρή, μεσαία και μεγάλη επιχείρηση. Κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών να δει ακόμα πιο θαρραλέα τα κίνητρα για μετασχηματισμούς.

Ο σύμβουλος του ΕΒΕΑ Χαρίλαος Λαμπρόπουλος τόνισε πως αποτελεί πάγια θέση του Επιμελητηρίου ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, πρέπει να μεγαλώσουν, συνεπώς η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν επιπλέον κίνητρα να επιδιώξουν τη μεγέθυνσή τους μέσω συνεργασιών και συγχωνεύσεων. Τα κίνητρα, είπε, είναι πράγματι γενναία. Επισήμανε πως ειδικά ενόψει των δράσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευρύ πλέγμα ενημέρωσης και υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως, θα πρέπει και οι τράπεζες να κάνουν ένα βήμα πιο πέρα από τα σημερινά κριτήρια αξιολόγησης, τα οποία εστιάζουν αποκλειστικά σε λογιστικά μεγέθη και στο παρελθόν των επιχειρήσεων και να αρχίσουν να λαμβάνουν υπόψη και πιο ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι οι προοπτικές και το επιχειρηματικό σχέδιο της επιχείρησης, να αναπτύξουν νέα περισσότερο ευέλικτα προϊόντα και λύσεις και να αναλάβουν ενεργότερο συμβουλευτικό ρόλο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπογράμμισε, πως «η παροχή κινήτρων με στόχο την επιχειρηματική μεγέθυνση είναι μια γενναία πολιτική που υπηρετεί αυτό το στόχο. Δεν πρέπει όμως να είναι η μόνη, θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα υποστηρικτικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας Γιώργος Κωνσταντόπουλος ανέφερε πως η ενίσχυση της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί το σημείο κλειδί στην ανάπτυξη των ίδιων των επιχειρήσεων, των ελληνικών εξαγωγών, αλλά και της οικονομίας εν γένει. Το νομοσχέδιο, είπε, είναι αναμφίβολα θετικό, καθώς θεσπίζει φορολογικά κίνητρα για τη μεγέθυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη συνεργασιών. Παρατήρησε πως αποκλείονται οι μεγάλες επιχειρήσεις από τις φοροαπαλλαγές και τα κίνητρα που παρέχονται από το σχέδιο νόμου γιατί τα όρια τα οποία έχουν τεθεί είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ. Χαρακτήρισε ότι είναι πολύ θετικό που επιτέλους τα clusters μπαίνουν, πλέον, στην ελληνική νομολογία και αρχίζει κάτι να κινείται πραγματικά.

Ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών ανέφερε πως εισακούστηκε το πολυετές αίτημά τους προς τις πολιτικές ηγεσίες για να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο φορολογικό, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι συλλογικότητες και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Παρατήρησε, όμως, ότι οι διατάξεις τού συγκεκριμένου νομοσχεδίου που αφορούν στο σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων μέσα από την προώθηση των συγχωνεύσεων και των συνενώσεων είναι κάτι το οποίο δεν αγγίζει τις συνεταιριστικές οργανώσεις και θα πρέπει κάτι αντίστοιχο να γίνει και για τον τομέα το δικό τους, διότι υπάρχει μια γιγάντωση δημιουργίας μικρών συνεταιρισμών του μεγέθους των 10 ατόμων. Ζήτησε να γίνει και μια διορθωτική βελτίωση, καθώς με τον νόμο περί συνεταιρισμών, δίνεται η δυνατότητα να είναι μέλη των συνεταιριστικών οργανώσεων όχι μονάχα φυσικά πρόσωπα, αλλά και νομικά πρόσωπα, τα οποία μπορούν να ασκούν κατά κύριο επάγγελμα την αγροτική δραστηριότητα, αλλά μέσα από τις διατάξεις τού υφιστάμενου νόμου δεν δίνεται η δυνατότητα να έχουν αυτές τις φοροαπαλλαγές οι νομικές οντότητες που είναι μέλη συνεταιρισμών ή και συλλογικοτήτων οι οποίοι είναι κατά κύριο επάγγελμα ή κατά κύρια δραστηριότητα, αγροτικοί.

Το επιστημονικό στέλεχος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕ Αντώνης Αγγελάκης είπε πως η φιλοσοφία του νομοσχεδίου βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, ιδιαίτερα ως προς την διάσταση της στήριξης της συνεργατικότητας. Διατύπωσε, όμως, ορισμένες επιμέρους και οριζόντιες επισημάνσεις, όπως για την περίμετρο των δυνητικά ωφελούμενων, την ανάγκη ανάπτυξης ενός συμπληρωματικού βραχίονα υποστήριξης των πολύ μικρών επιχειρήσεων, ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλες μορφές συνεργασίας και νέες μορφές κινήτρων ανάμεσα σε διαφορετικά νομικά πρόσωπα, καθώς και να λαμβάνεται υπόψη και η γεωγραφική διάσταση.

Ο οικονομικός αναλυτής της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εμμανουήλ Μανιούδης ανέφερε πως ως ΕΣΕΕ θεωρεί ότι το νομοσχέδιο είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, καθώς διαμορφώνει το αναγκαίο θεσμικό περιβάλλον για τη δημιουργία εταιρικών μετασχηματισμών, για τη δημιουργία clusters, για την ενδυνάμωση των συνεργασιών μεταξύ micro, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Συμφώνησε πως στο σχέδιο νόμου θα πρέπει να ενταχθεί, όσο αυτό είναι δυνατό, η λογική της περιφερειακής και τοπικής διάστασης, καθώς τα κίνητρα είναι πολύ σημαντικά, ειδικά στις μειονεκτούσες περιοχές, όπως και να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός υποστήριξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!