Πακέτο εγγυήσεων για τις τράπεζες - Ασφυξία στα γκισές καθώς η ΕΚΤ ζητά περισσότερες εγγυήσεις που ...απλά δεν υπάρχουν!
Γενικό Λογιστήριο Κράτους
Στο προσκήνιο έχουν επανέλθει τα τελευταία 24ώρα οι πληροφορίες που θέλουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και την Τράπεζα της Ελλάδος να εξετάζουν την δυνατότητα παροχής νέου πακέτου εγγυήσεων του δημοσίου προς τις τράπεζες ύψους 30 δις. ευρώ, προκειμένου οι τελευταίες να πάρουν μια ακόμη "ανάσα" ρευστότητας.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι συνθήκες ρευστότητας του πιστωτικού συστήματος καταγράφουν δραματική επιδείνωση της τελευταίες ημέρες, προσκαλώντας σημαντικές παρενέργειες ακόμη και στην καθημερινή λειτουργία ορισμένων τραπεζών.
Έτσι σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα, είναι πιθανό, ακόμη και μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος να φέρει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα στο Δημόσιο να διαθέσει πρόσθετες εγγυήσεις στις τράπεζες (πέραν των 85 δισ. ευρώ που ήδη έχει διαθέσει) μέχρι του ποσού των 30 δισ. ευρώ.
Στη συνέχεια, με τις εγγυήσεις αυτές ως ενέχυρο οι ελληνικές τράπεζες θα προσφεύγουν είτε στην ΕΚΤ προκειμένου να επανακτήσουν τη ρευστότητα που τους ζητά να της επιστρέψουν, είτε στον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).
Ενδεικτικό του κλοιού περιορισμένης ρευστότητας που σφίγγει γύρω από τις ελληνικές τράπεζες είναι το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα και τρίτη, μεγάλη, ιδιωτική τράπεζα προσέφυγε στον ELA, στην προσπάθεια της να καλύψει τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής οι τρεις τράπεζες έχουν δανειστεί περί τα 7 δις. ευρώ, με την "δύναμη πυρός" του μηχανισμού να τοποθετείται στα 20 - 30 δις. ευρώ περίπου.
Πλέον οι πηγές ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες "στερεύουν" η μια μετά την άλλη, με τελευταία την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία τις τελευταίες ημέρες ζητάει ως αντάλλαγμα για την παροχή ρευστότητας ολοένα και περισσότερες εγγυήσεις τις οποίες προφανώς και οι ελληνικές τράπεζες αδυνατούν πλέον να βρουν.
Παρ' όλο που η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ περιορίστηκε τον Ιούλιο κατά περίπου 7 δισ. ευρώ, στα 96 δισ. ευρώ από 103 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο, η Κεντρική Τράπεζα του ευρωσυστήματος ζήτησε από τις ελληνικές τράπεζες περισσότερες εγγυήσεις, προβάλλοντας ως αιτία την περαιτέρω απαξίωση των ελληνικών ομολόγων. Η αξίωση αυτή οδηγεί σε πιστωτική ασφυξία την ελληνικής οικονομία, καθώς οι τράπεζες, αδυνατώντας να προσκομίσουν νέες εγγυήσεις, ήταν υποχρεωμένες να επιστρέψουν στην ΕΚΤ μέρος της ρευστότητας.
Έτσι με τον κλοιό της έλλειψης ρευστότητας να σφίγγει καθημερινά ολοένα και περισσότερο γύρο από τις ελληνικές τράπεζες, φαίνεται ότι τελικά κρίθηκε σκόπιμο να ενισχυθούν με εγγυήσεις του Δημοσίου, οι οποίες μπορούν να τους προσφέρουν από τον Έκτακτο Μηχανισμό περισσότερη ρευστότητα.
Και μπορεί το ELA να αποτελεί την δεδομένη χρονική στιγμή λύση ανάγκης για τις ελληνικές τράπεζες, πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι είναι και μια "ακριβή" λύση, καθώς όσοι προσφεύγουν δανείζονται με επιτόκιο ελαφρώς υψηλότερο του 3,5% όταν αντίστοιχα από την ΕΚΤ ανέρχεται στο 1,5%.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!