Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Υ.Α. 2131.7/28624/2022 Τροποποίηση απόφασης για το επάγγελμα του Παροχέα Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής

Αριθμ. 2131.7/28624/2022

ΦΕΚ B’ 2214/06.05.2022

Τροποποίηση της υπ’ αρ. 2123/02/06/28-3-2006 απόφασης του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος του Παροχέα Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής - Διαδικασίες ελέγχου - Απαγορεύσεις άσκησης της δραστηριότητας» (Β’ 449) .

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α. Της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 3409/2005 «Καταδύσεις αναψυχής και άλλες διατάξεις» (Α’ 273).

β. Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, A’ 98), όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α' 133).

γ. Του άρθρου 5 του ν. 4150/2013 «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» (Α’ 102).

δ. Του άρθρου 2 του π.δ. 70/2015 «Ανασύσταση των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και μετονομασία του σε Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μετονομασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού σε Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μεταφορά Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού» (Α’ 114).

ε. Της περ. α) της παρ. 4 του άρθρου 16 του π.δ. 13/2018 «Οργανισμός Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής» (Α’ 26).

2. Το π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121).

3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκύπτει πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση σε βάρος του τακτικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με το υπ’ αρ. 2811.8/28350/2022/20-4-2022 εισηγητικό σημείωμα Υ.ΝΑ.Ν.Π./Γ.Δ.Ο.Υ., αποφασίζουμε:

Άρθρο πρώτο

Τροποποίηση της υπ’ αρ. 2123/02/06/28-3-2006 απόφασης του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος του Παροχέα Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής - Διαδικασίες ελέγχου - Απαγορεύσεις άσκησης της δραστηριότητας» (Β’ 449).

Τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 5, 6 και 8 της υπ’ αρ. 2123/02/06/ 28-3-2006 απόφασης του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος του Παροχέα Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής - Διαδικασίες ελέγχου - Απαγορεύσεις άσκησης της δραστηριότητας» (Β’ 449), αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«Άρθρο 1

Προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του Παροχέα Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής

1. Για την άσκηση του επαγγέλματος του Παροχέα Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής (παροχέας), ο ενδιαφερόμενος πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) ή υπήκοος τρίτης χώρας, που είναι κάτοχος μόνιμης άδειας διαμονής και εργασίας στην Ελλάδα και να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, για τον υπολογισμό του οποίου λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία γέννησής του.

β. Να είναι πιστοποιημένος από Οργανισμό Πιστοποίησης Αυτοδυτών (Οργανισμός) του άρθρου 4 του ν. 3409/2005, για την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης αυτοδυτών και περιήγησης επιφανείας με μάσκα και αναπνευστήρα και πιστοποιημένος από διαπιστευμένο προς τούτο φορέα πιστοποίησης προϊόντων των Κρατών-Μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), για την παροχή υπηρεσιών οργανωμένης-καθοδηγούμενης κατάδυσης, εκμίσθωσης καταδυτικού εξοπλισμού και εκμίσθωσης εξοπλισμού περιήγησης επιφανείας με μάσκα και αναπνευστήρα.

γ. γα) Να μην έχει καταδικασθεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατασκοπεία, ληστεία, κλοπή, υπεξαίρεση, δόλια χρεοκοπία, λαθρεμπορία, φοροδιαφυγή, δωροδοκία, δωροληψία, παραχάραξη, πλαστογραφία, απιστία, απάτη, εκβίαση, συκοφαντική δυσφήμιση, έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, οικονομική εκμετάλλευση της γενετήσιας ζωής, παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και περί μεσαζόντων, παράνομη αλιεία με χρήση εκρηκτικών ή χημικών ή φυτικών υλών ή συσκευών που παράγουν ηλεκτρικές εκκενώσεις, παράβαση του

α.ν. 192/1936 (Α’ 438) και σε οποιαδήποτε ποινή με την οποία καταγνώσθηκε έστω και μερική αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων ή έχει καταδικασθεί τελεσίδικα ή αμετάκλητα και έχει παρέλθει πενταετία για τα πλημμελήματα ή δεκαετία για τα κακουργήματα.

γβ) Nα μη διώκεται ως φυγόποινος ή φυγόδικος.

γγ) Nα μην έχει υποβληθεί αίτηση για να τεθεί σε κατάσταση πτώχευσης και να μην έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, καθώς επίσης και να μην έχει υποβληθεί αίτηση για να τεθεί σε στερητική ή επικουρική δικαστική συμπαράσταση ή να έχει τεθεί σε στερητική ή επικουρική δικαστική συμπαράσταση.

γδ) Nα μη συμμετέχει στην μετοχική δομή ή στη διοίκηση Οργανισμού, αναγνωρισμένου σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 3409/2005.

δ. Να είναι υγιής και ικανός να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα και να κατέχει πιστοποιητικό εκπαιδευτή αυτοδυτών. Οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου απαιτείται να ισχύουν σωρευτικά, μόνο εφόσον ο παροχέας εκπαιδεύει ο ίδιος αυτοπροσώπως ή συμμετέχει σε εκπαίδευση ή παρέχει υπηρεσίες οργανωμένηςκαθοδηγούμενης κατάδυσης ή περιήγησης επιφανείας με μάσκα και αναπνευστήρα.

ε. Να καλύπτει την αστική του ευθύνη, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 3409/2005. Ο παροχέας, εφόσον έχει ήδη εκδοθεί στο όνομα του η βεβαίωση του Παραρτήματος Α’, δύναται να μην καλύπτει προσωρινά την αστική του ευθύνη, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, από το μήνα Οκτώβριο μέχρι και το μήνα Απρίλιο εκάστου έτους, υπό την προϋπόθεση ότι κατά το χρονικό διάστημα αυτό δεν παρέχει καμία εκ των υπηρεσιών της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3409/2005. Σε αυτή την περίπτωση υποβάλλει στην αρμόδια Λιμενική Αρχή Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75), στην οποία δηλώνει το χρονικό διάστημα το οποίο δεν θα παρέχει καμία εκ των υπηρεσιών της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3409/2005 και δεν θα καλύπτει την αστική του ευθύνη σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 3409/2005.

στ. στα) Να διαθέτει κτιριακές εγκαταστάσεις για τις οποίες έχει συνταχθεί:

i) μελέτη παθητικής πυροπροστασίας, για κτίρια τα οποία υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του π.δ. 41/2018 (Α’ 80) ή του π.δ. 71/1988 (Α’ 32) και

ii) μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας. στβ) Αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών οργανωμένης - καθοδηγούμενης κατάδυσης, δύναται ο παροχέας να διαθέτει, αντί των κτιριακών εγκαταστάσεων, ιδιόκτητο ή μισθωμένο επαγγελματικό μηχανοκίνητο σκάφος, το οποίο έχει τις, προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία, τεχνικές προδιαγραφές για την κατηγορία και τον προορισμό του, τα πιστοποιητικά αυτού είναι σε ισχύ και πληροί τα οριζόμενα της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 3409/2005. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται επίσης:

i) Επί του πλοίου/σκάφους να υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αλλαγή ενδυμασίας ή/και αποθήκευση υλικών.

ii) Επί του καταστρώματος του πλοίου/σκάφους να υπάρχουν κατάλληλοι χώροι τοποθέτησης του καταδυτικού εξοπλισμού, ώστε να αποφεύγεται η μετατόπισή του και η έκθεσή του σε ηλιακή ακτινοβολία ή σε εστίες παραγωγής θερμότητας και να λαμβάνεται μέριμνα ώστε η τοποθέτηση του καταδυτικού εξοπλισμού να μην επηρεάζει την ευστάθεια του σκάφους. iii) Στην πίσω όψη του πιστοποιητικού αξιοπλοΐας του πλοίου/σκάφους (ενδεικτικά Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης ή Άδεια Εκτέλεσης Πλόων) να υπάρχει η εγγραφή από τον εκδότη του ότι «Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει καταδυτικό εξοπλισμό αυτόνομης κατάδυσης και να χρησιμοποιείται για τη διενέργεια καταδύσεων, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των εγκεκριμένων σχεδίων και μελετών του πλοίου».

iv) Να υπάρχει προστατευτικός κλωβός του έλικα (προπέλα) του πλοίου/σκάφους για την αποφυγή ατυχημάτων.

v) Κατά τη διάρκεια διενέργειας καταδύσεων, να επαίρεται επί ειδικού ιστού το σήμα που υποδηλώνει την ύπαρξη αυτοδυτών στη θάλασσα.

ζ. Εφόσον διαθέτει σκάφος, ιδιόκτητο ή μισθωμένο, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 3409/2005. Ο παροχέας δύναται να χρησιμοποιεί το σκάφος της υποπερ. στβ) της περ.

στ. και για την παροχή των λοιπών υπηρεσιών του άρθρου 6 του ν. 3409/2005.

η. ηα) Στην περίπτωση που ο παροχέας παρέχει την υπηρεσία εκπαίδευσης αυτοδυτών πρέπει να συντηρείται σωστά το υπό την κατοχή του σύστημα παραγωγής αερίων αναπνοής των δυτών και ο λοιπός καταδυτικός εξοπλισμός που κατέχει.

ηβ) Στην περίπτωση εκμίσθωσης καταδυτικού εξοπλισμού, πρέπει να συντηρείται σωστά το υπό την κατοχή του σύστημα παραγωγής αερίων αναπνοής των δυτών και ο λοιπός καταδυτικός εξοπλισμός που κατέχει.

ηγ) Στην περίπτωση εκμίσθωσης εξοπλισμού περιήγησης επιφανείας με μάσκα και αναπνευστήρα, πρέπει να συντηρείται σωστά ο εξοπλισμός που κατέχει.

θ. Εφόσον απασχολεί εκπαιδευτικό προσωπικό, αυτό να πληροί τις προϋποθέσεις των υποπερ. γα) και γβ) της περ. α., της περ. γ., της περ. δ. και να κατέχει πιστοποιητικό εκπαιδευτή αυτοδυτών.

ι. Να έχει καταβάλλει:

ια) Tο ποσό των 100,00 ευρώ υπέρ του Ειδικού Κλάδου Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Ναυτικού.

ιβ) Tο ποσό των 200,00 ευρώ υπέρ του Κωδικού Αριθμού Εσόδων (ΚΑΕ) 3435.

ιγ) Tο ποσό των 1000,00 ευρώ υπέρ του Δημοσίου.

ιδ) Τέλος χαρτοσήμου ύψους 30,00 ευρώ.

2. Είναι δυνατή η άσκηση του επαγγέλματος του Παροχέα Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής και από νομικό πρόσωπο, εφόσον η άσκηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας προβλέπεται ρητά από το καταστατικό του. Στην περίπτωση αυτή, οι προϋποθέσεις των περ. α., γ. και δ. της παρ. 1, πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπο ενός τουλάχιστον από τους νόμιμους εκπροσώπους του νομικού προσώπου, τα στοιχεία του οποίου δηλώνονται στη Λιμενική Αρχή. Στην περίπτωση αυτή η βεβαίωση συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων της παρ. 6, εκδίδεται στο νομικό πρόσωπο.

3. Για την απόδειξη της συνδρομής των προϋποθέσεων της παρ. 1, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής καταχώρισης αιτήσεων αρμοδιότητας Λιμενικής Αστυνομίας (e-ΔΛΑ) σε Λιμενική Αρχή αίτηση-αναγγελία ή υποβάλλει αναγγελία σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή σε οποιοδήποτε Κ.Ε.Π. που λειτουργεί ως Ε.Κ.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 3844/2010 (Α’ 63), με θεώρηση ως προς το γνήσιο της υπογραφής αν δεν κατατίθεται από τον ενδιαφερόμενο αυτοπροσώπως, με επισυναπτόμενα τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α. Ευκρινές αντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή άλλου ταυτοποιητικού εγγράφου, όπως διαβατηρίου, άδειας οδήγησης ή ατομικού βιβλιαρίου κύριου ασφαλιστικού φορέα [από τα προβλεπόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 2690/1999 (Α’ 45)].

β. Ευκρινές αντίγραφο πιστοποιητικού εκπαιδευτή αυτοδυτών, εφόσον ο παροχέας εκπαιδεύει ο ίδιος αυτοπροσώπως αυτοδύτες ή συμμετέχει σε εκπαίδευση αυτοδυτών ή παρέχει υπηρεσίες οργανωμένης-καθοδηγούμενης κατάδυσης ή περιήγησης επιφανείας με μάσκα και αναπνευστήρα και ευκρινές αντίγραφο πιστοποιητικού αναγνώρισης από Οργανισμό πιστοποίησης αυτοδυτών του άρθρου 4 του ν. 3409/2005 για την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης αυτοδυτών ή περιήγησης επιφανείας με μάσκα και αναπνευστήρα. Στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών οργανωμένης-καθοδηγούμενης κατάδυσης ή εκμίσθωσης καταδυτικού εξοπλισμού ή εκμίσθωσης εξοπλισμού περιήγησης επιφανείας με μάσκα και αναπνευστήρα απαιτείται πιστοποιητικό φορέα διαπιστευμένου από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.Α.Ε.) ή από άλλον Εθνικό φορέα διαπίστευσηςμέλους της σχετικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αναγνώρισης (Μ.L.A.-Multi Lateral Agreement) της ευρωπαϊκής συνεργασίας για τη διαπίστευση.

γ. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, στην οποία δηλώνει ότι:

γα) Δεν έχω καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατασκοπεία, ληστεία, κλοπή, υπεξαίρεση, δόλια χρεοκοπία, λαθρεμπορία, φοροδιαφυγή, δωροδοκία, δωροληψία, παραχάραξη, πλαστογραφία, απιστία, απάτη, εκβίαση, συκοφαντική δυσφήμιση, έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, οικονομική εκμετάλλευση της γενετήσιας ζωής, παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και περί μεσαζόντων, παράνομη αλιεία με χρήση εκρηκτικών ή χημικών ή φυτικών υλών ή συσκευών που παράγουν ηλεκτρικές εκκενώσεις, παράβαση του

α.ν. 192/1936 (Α’ 438) και σε οποιαδήποτε ποινή με την οποία καταγνώσθηκε έστω και μερική αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων ή έχω καταδικασθεί τελεσίδικα ή αμετάκλητα και έχει παρέλθει πενταετία για τα πλημμελήματα ή δεκαετία για τα κακουργήματα.

γβ) Δε διώκομαι ως φυγόποινος ή φυγόδικος.

γγ) Δεν τελώ σε κατάσταση πτώχευσης ή στερητικής ή επικουρικής συμπαράστασης και δεν έχει υποβληθεί αίτηση να τεθώ σε κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις.

γδ) Δε συμμετέχω στην μετοχική δομή ή στην διοίκηση Οργανισμού, αναγνωρισμένου σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 3409/2005.

δ. Πρόσφατο, εντός τελευταίου μηνός, ευκρινές αντίγραφο πιστοποιητικού (βεβαίωση) υγείας ιατρού ειδικότητας παθολόγου ή ιατρού με εξειδίκευση στην υπερβαρική ιατρική, με το οποίο βεβαιώνεται η υγεία και η ικανότητα του παροχέα να ασκεί το συγκεκριμένο επάγγελμα, υπό την επιφύλαξη της περ.

δ. της παρ. 1.

ε. Ευκρινές αντίγραφο ασφαλιστήριου συμβολαίου σε ισχύ, όπως αυτό προβλέπεται στο άρθρο 12 του ν. 3409/2005.

στ. Εφόσον συντρέχει περίπτωση, ευκρινές αντίγραφο τίτλου ιδιοκτησίας ή μισθωτηρίου συμβολαίου των κτιριακών εγκαταστάσεων του παροχέα ή άλλο έγγραφο που παρέχει νόμιμα δικαιώματα χρήσης επαγγελματικής στέγης. Με το δικαιολογητικό του προηγούμενο εδαφίου συνυποβάλλονται μελέτη παθητικής πυροπροστασίας, για κτίρια τα οποία υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του π.δ. 41/2018 (Α’ 80) ή του π.δ. 71/1988 (Α’ 32), καθώς και μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας. Οι μελέτες αυτές πρέπει να αποτελούν αντίγραφα των επίσημα κατατεθειμένων στα πληροφοριακά συστήματα έκδοσης οικοδομικών αδειών (e-Άδειες) ή/και πυροπροστασίας. Αν οι μελέτες δεν έχουν υποβληθεί μέσω των πληροφοριακών συστημάτων, τότε θα πρέπει να προέρχονται από τον φυσικό φάκελο που τηρείται στην Υπηρεσία Δόμησης ή/και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και να φέρουν σφραγίδα της αντίστοιχης Υπηρεσίας.

ζ. Ευκρινή αντίγραφα των πιστοποιητικών του σκάφους, εφόσον ο παροχέας διαθέτει σκάφος.

η. ηα) Σε περίπτωση που ο παροχέας παρέχει την υπηρεσία εκπαίδευσης αυτοδυτών ευκρινές αντίγραφο πιστοποιητικού φορέα πιστοποίησης προϊόντων για τη σωστή συντήρηση του καταδυτικού εξοπλισμού και του συστήματος παραγωγής των αερίων αναπνοής των δυτών.

ηβ) Σε περίπτωση εκμίσθωσης καταδυτικού εξοπλισμού, ευκρινές αντίγραφο πιστοποιητικού φορέα πιστοποίησης προϊόντων για τη σωστή συντήρηση του καταδυτικού εξοπλισμού και του συστήματος παραγωγής των αερίων αναπνοής των δυτών.

ηγ) Σε περίπτωση εκμίσθωσης εξοπλισμού περιήγησης επιφανείας με μάσκα και αναπνευστήρα, ευκρινές αντίγραφο πιστοποιητικού φορέα πιστοποίησης προϊόντων για τη σωστή συντήρηση του εξοπλισμού περιήγησης επιφανείας.

θ. Ευκρινές αντίγραφο πίνακα απασχολούμενου προσωπικού ως εκπαιδευτών με τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν τις προϋποθέσεις της περ.

θ. της παρ. 1 για κάθε έναν εξ’ αυτών, εφόσον συντρέχει περίπτωση.

ι. ια) Αποδεικτικό είσπραξης ποσού 100,00 ευρώ, υπέρ Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Ν. μέσω διαδικτυακής διατραπεζικής συναλλαγής (web banking) στους τηρούμενους λογαριασμούς του Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Ν.

ιβ) Παράβολο ύψους

1.200,00 ευρώ, με Κωδικό Τύπου Παραβόλου (3115).

ιγ) Παράβολο ύψους 30,00 € με Κωδικό Τύπου Παραβόλου (4832).

4. Στην περίπτωση νομικού προσώπου, επιπλέον των δικαιολογητικών της παρ. 3, υποβάλλονται και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α. Ευκρινές αντίγραφο του καταστατικού της εταιρείας, με όλες τις τυχόν τροποποιήσεις του, το οποίο να προβλέπει την εκτέλεση τέτοιων εργασιών,

β. Ευκρινές αντίγραφο πρόσφατου (τελευταίου εξαμήνου) πιστοποιητικού ή βεβαίωσης από την αρμόδια, κατά περίπτωση, Υπηρεσία, από το/ην οποίο/α να προκύπτει ο νόμιμος εκπρόσωπος του νομικού προσώπου και

γ. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, του νομίμου εκπροσώπου του νομικού προσώπου, στην οποία δηλώνει ότι:

«(Επωνυμία νομικού προσώπου) δεν τελεί υπό πτώχευση, πτωχευτικό συμβιβασμό, συνδιαλλαγή, αναγκαστική διαχείριση, εκκαθάριση ή άλλη ανάλογη κατάσταση και δεν έχει κατατεθεί αίτηση για να τεθεί σε κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις».

5. Εντός πενήντα (50) ημερών από την αναγγελία, η Λιμενική Αρχή απαγορεύει εγγράφως την άσκηση του επαγγέλματος στην περίπτωση που δε συγκεντρώνονται οι νόμιμες προϋποθέσεις προς τούτο ή δεν προκύπτει η συνδρομή τους από τα υποβληθέντα στοιχεία. Tο χρονικό διάστημα του προηγούμενου εδαφίου έχει το χαρακτήρα της επιβαλλόμενης, στον ενδιαφερόμενο να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα, υποχρέωσης αναμονής και αναβολής της έναρξης άσκησης αυτού, ώστε να παρασχεθεί στη Λιμενική Αρχή η δυνατότητα να διενεργήσει έλεγχο και, ενδεχομένως, να απαγορεύσει την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος, αν δεν υφίσταται ή δεν προκύπτει συνδρομή των, προς τούτο, νομίμων προϋποθέσεων. Μετά την παρέλευση άπρακτης της πιο πάνω προθεσμίας, τεκμαίρεται ότι το επάγγελμα ασκείται ελευθέρως [άρθρο 3 του ν. 3919/2011 (Α’ 32)]. Η Λιμενική Αρχή απαγορεύει την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος και μετά την πάροδο της τασσόμενης προθεσμίας των πενήντα ημερών, οποτεδήποτε διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις άσκησής του.

6. Η Λιμενική Αρχή, αφού ελέγξει τα δικαιολογητικά και διαπιστώσει ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, εκδίδει, μέσω του e-ΔΛΑ, βεβαίωση συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος του Παροχέα Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής (βεβαίωση), σύμφωνα με το Παράρτημα Α’.

7. Ανά πενταετία, εντός του τελευταίου, πριν τη λήξη της πενταετίας, τριμήνου, ο παροχέας υποχρεούται να υποβάλλει, μέσω του e-ΔΛΑ, στη Λιμενική Αρχή που έχει εκδώσει τη βεβαίωση δραστηριοποίησής του, υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, με την οποία δηλώνει ότι «Είμαι κάτοχος της υπ’ αρ. μητρώου. …………. και με ημερομηνία ……………… βεβαίωσης συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων για την Παροχή Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής και δεν έχει εκλείψει καμία από τις νόμιμες προϋποθέσεις χορήγησης αυτής.». Με την υπεύθυνη δήλωση συνυποβάλλονται αποδεικτικό είσπραξης ποσού 100,00 ευρώ υπέρ Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Ν., καθώς και παράβολο ποσού 500,00 ευρώ με Κωδικό Τύπου Παραβόλου (3115). Η Λιμενική Αρχή εκδίδει, αυθημερόν, μέσω του e-ΔΛΑ, βεβαίωση υποβολής υπεύθυνης δήλωσης, σύμφωνα με το Παράρτημα Β’, την οποία ο παροχέας τηρεί μαζί με τη βεβαίωση συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων, προκειμένου αμφότερες να επιδεικνύονται στο πλαίσιο διενεργούμενων ελέγχων. Στην περίπτωση που ο παροχέας δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα, την υπεύθυνη δήλωση, η βεβαίωση αφαιρείται από την Λιμενική Αρχή και, με απόφασή της, απαγορεύεται προσωρινά η άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Η βεβαίωση επιδίδεται στο δικαιούχο, μετά την πάροδο δύο ημερών από την επομένη της ημέρας υποβολής της ως άνω υπεύθυνης δήλωσης και, με νέα απόφαση της Λιμενικής Αρχής, αίρεται η σχετική απαγόρευση δραστηριοποίησης.

Άρθρο 2

Διαδικασία ελέγχου

1. Από τις οικείες Λιμενικές Αρχές ασκείται οποτεδήποτε ο έλεγχος των διατάξεων της παρούσας, και επιβάλλονται στους παραβάτες οι κυρώσεις του ν. 3409/2005.

2. Η Λιμενική Αρχή, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, έχει δικαίωμα να ζητήσει εκτάκτως την υποβολή, εκ μέρους του αιτούντος, οποιουδήποτε δικαιολογητικού, από τα προβλεπόμενα στην παρούσα, παρέχοντάς του έγγραφη προθεσμία.

Άρθρο 3

Απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος

1. Η Λιμενική Αρχή, με αιτιολογημένη απόφασή της, απαγορεύει την άσκηση του επαγγέλματος του Παροχέα Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής και αφαιρεί τη βεβαίωση συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων άσκησης του επαγγέλματος, οποτεδήποτε εάν εκλείψει οποιαδήποτε από τις προϋποθέσεις άσκησης της δραστηριότητας, οι οποίες απαιτείται να συντρέχουν κατά την αναγγελία. Η απόφαση απαγόρευσης αποστέλλεται, μαζί με τη βεβαίωση, στη Λιμενική Αρχή που έχει εκδώσει τη σχετική βεβαίωση, εφόσον η απόφαση απαγόρευσης δεν έχει εκδοθεί από αυτήν. Επίσης, κοινοποιείται στη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, προκειμένου να ενημερωθούν από αυτήν, με κάθε πρόσφορο μέσο, οι Λιμενικές Αρχές της χώρας.

2. Σε περίπτωση παραβίασης του δεύτερου και τρίτου εδαφίου της περ.

ε. της παρ. 1 του άρθρου 1 επιβάλλεται στον παροχέα από τη Λιμενική Αρχή δραστηριοποίησής του, πέραν των κυρώσεων της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 3409/2005 και απαγόρευση άσκησης της δραστηριότητάς του για χρονικό διάστημα ενός έτους από την επίδοση της απόφασης επιβολής προστίμου.

Άρθρο 4

Ειδικές απαγορεύσεις - υποχρεώσεις

1. Στην περίπτωση παροχής των υπηρεσιών εκπαίδευσης αυτοδυτών, οργανωμένης-καθοδηγούμενης κατάδυσης και περιήγησης επιφανείας με μάσκα και αναπνευστήρα, με τη χρήση σκάφους και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών, πρέπει να βρίσκεται διαρκώς αναρτημένο επί ειδικού ιστού το σήμα που υποδηλώνει την ύπαρξη αυτοδυτών στη θάλασσα. Η ευθύνη για την τήρηση της υποχρέωσης αυτής βαρύνει αποκλειστικά τον παροχέα.

2. Επί του σκάφους που χρησιμοποιείται για τη διενέργεια καταδύσεων, επιτρέπεται η ύπαρξη ενός αποκλειστικά ηλεκτροδοτούμενου αεροσυμπιεστή αναπνεύσιμου αέρα ή και φιαλών αποθήκης αέρα υψηλής πίεσης, χωρητικότητας μέχρι (20) λίτρα έκαστη, κατόπιν πιστοποίησης από διαπιστευμένο προς τούτο φορέα πιστοποίησης προϊόντων των Κρατών-Μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.). Ο αριθμός των φιαλών αποθήκης αέρα υψηλής πίεσης που δύνανται να τοποθετηθούν επί τους σκάφους, καθορίζεται από τον κατασκευαστή του σκάφους. Η διαδικασία πλήρωσης και το σημείο τοποθέτησης των φιαλών κατά τη διάρκεια αυτής, γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του παροχέα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του αεροσυμπιεστή.

3. Απαγορεύεται η διενέργεια καταδύσεων, όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή συνθήκες κακής υποβρύχιας ορατότητας. Η διαπίστωση των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της ύπαρξης συνθηκών κακής υποβρύχιας ορατότητας εναπόκειται στην κρίση και συνιστά ευθύνη του παροχέα.

4. Κάθε εκπαιδευτής αυτοδύτης ο οποίος συμμετέχει στην παροχή καταδυτικών υπηρεσιών, είτε είναι ο παροχέας, είτε μέλος του προσωπικού του, υποχρεούται, καθ’ όλη τη διάρκεια της απασχόλησής του στη θάλασσα, να φορά και να χρησιμοποιεί ενεργοποιημένο ατομικό καταδυτικό υπολογιστή. Ο καταδυτικός υπολογιστής δύναται να ανήκει είτε στον παροχέα είτε στον εκπαιδευτή, αλλά δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται από διαφορετικά πρόσωπα. Ο καταδυτικός υπολογιστής πρέπει να καταγράφει αναφορικά με κάθε μοναδική κατάδυση τις εξής πληροφορίες: όνομα κατόχου, ημερομηνία, ώρα, βάθος και διάρκεια κατάδυσης.

5. Ο παροχέας υποχρεούται να τηρεί ηλεκτρονικό ή φυσικό αρχείο των καταδύσεων που πραγματοποιούνται από την επιχείρησή του στο πλαίσιο παροχής καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής, είτε από τον ίδιο, είτε από μέλος του προσωπικού του, από την πραγματοποίηση κάθε κατάδυσης, στο οποίο πρέπει να καταγράφονται οι πληροφορίες της παρ. 4. Το αρχείο δύναται να είναι αποθηκευμένο στον καταδυτικό υπολογιστή, σε ψηφιακό μέσο αποθήκευσης ή σε φυσικό αρχείο.

6. Οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές δύνανται να ελέγχουν τον καταδυτικό υπολογιστή του παροχέα ή του προσωπικού αυτού καθώς και το ηλεκτρονικό ή το φυσικό αρχείο καταδύσεων του παροχέα της παρ. 5.

7. Υπεύθυνος επεξεργασίας των ως άνω δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αποθηκεύονται στο ψηφιακό ή φυσικό αρχείο, είναι σε κάθε περίπτωση ο παροχέας. Σκοπός επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του κατόχου του καταδυτικού υπολογιστή είναι:

α) ο έλεγχος της συμμόρφωσης του παροχέα στην υποχρέωση των παρ. 4 και 5 από τις Λιμενικές Αρχές,

β) η αποτροπή κινδύνων ζωής και υγείας των αυτοδυτών από την πραγματοποίηση διαδοχικών καταδύσεων αλλά και των εκπαιδευόμενων και

γ) η διερεύνηση καταδυτικών ατυχημάτων στα οποία υφίσταται εμπλοκή του κατόχου του καταδυτικού υπολογιστή.

8. Απαγορεύεται η επεξεργασία των δεδομένων αυτών για άλλο σκοπό, ιδίως δε για την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των εκπαιδευτών αυτοδυτών. Στο αρχείο αυτό πρόσβαση δύναται να έχει ο παροχέας, ο εκπαιδευτής (μόνο για τα δεδομένα που τον αφορούν), η Λιμενική Αρχή, καθώς και τρίτοι εφόσον επικαλούνται και αποδεικνύουν έννομο συμφέρον που υπερισχύει του συμφέροντος ή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των αναφερόμενων σε αυτό προσώπων. Ο παροχέας υποχρεούται να λαμβάνει κάθε αναγκαίο τεχνικό και οργανωτικό μέτρο για να διασφαλίσει την ακεραιότητα, εμπιστευτικότητα και διαθεσιμότητα των δεδομένων αυτών. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι διατάξεις του υπό στοιχεία ΓΚΠΔ 679/2016/ΕΕ και του ν. 4624/2019 (Α’ 137).

Άρθρο 5

Λοιπές διατάξεις

1. Οι διατάξεις της παρούσας έχουν εφαρμογή και σε υπηκόους των κρατών - μελών της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, καθώς και σε υπηκόους τρίτων χωρών, που είναι κάτοχοι μόνιμης άδειας διαμονής και εργασίας στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση να κατέχουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας, του πρώτου τουλάχιστον επιπέδου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

2. Για το εκπαιδευτικό προσωπικό του παρόχου καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής δεν απαιτείται γνώση της ελληνικής, εφόσον κατά τον χρόνο που εκπαιδεύει ή συνοδεύει αλλοδαπούς είναι δυνατή η άμεση επικοινωνία του με ελληνόφωνο στέλεχος της επιχείρησης του παρόχου.

3. Όλα τα δικαιολογητικά του άρθρου 1 που υποβάλλονται, συντάσσονται, υπό την επιφύλαξη του άρθρου 6, στην Ελληνική γλώσσα. Πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί στην αλλοδαπή συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση στην Ελληνική από κρατική Αρχή ή από Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ή δικηγόρο. Εάν σε κάποια χώρα δεν εκδίδονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ή δεν καλύπτουν όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, αντικαθίστανται από υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου, η οποία γίνεται ενώπιον δικαστικής ή διοικητικής Αρχής ή συμβολαιογράφου.

4. Ο παροχέας μπορεί να δραστηριοποιείται στις περιοχές αρμοδιότητας όλων των Λιμενικών Αρχών της χώρας, υπό τον όρο τήρησης των προϋποθέσεων του άρθρου 1 στην περιοχή αρμοδιότητας κάθε Λιμενικής Αρχής που δραστηριοποιείται. Η Λιμενική Αρχή δραστηριοποίησής του, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, έχει δικαίωμα να ζητήσει εκτάκτως την υποβολή, οποιουδήποτε δικαιολογητικού, από τα προβλεπόμενα στην παρούσα, παρέχοντάς του έγγραφη προθεσμία.

5. Άδειες, εγκρίσεις δραστηριοποίησης και βεβαιώσεις συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων που έχουν ήδη εκδοθεί νοούνται η βεβαίωση του Παραρτήματος Α’ και πρέπει να πληρούν της προϋποθέσεις της παρούσας. Οι ήδη εκδοθείσες άδειες με τη λήξη της ισχύος τους, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρούσας και υποβληθούν τα δικαιολογητικά της παρ. 3 του άρθρου 1, αντικαθίστανται χωρίς την καταβολή των ποσών της περ. ι. της παρ. 1 του άρθρου 1, με βεβαιώσεις συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων.

Άρθρο 6

Πιστοποιητικά

Τα χορηγούμενα από τους Οργανισμούς πιστοποίησης αυτοδυτών, πιστοποιητικά εκπαιδευτών αυτοδυτών και ερασιτεχνών αυτοδυτών, εκδίδονται στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα.

Τα πιστοποιητικά εκπαιδευτών αυτοδυτών συνοδεύονται από το αποδεικτικό της ετήσιας ανανέωσής τους το οποίο εκδίδεται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα.

Άρθρο 8

Παραρτήματα

Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστα μέρη της παρούσας τα ακόλουθα Παραρτήματα:

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α’: «Υπόδειγμα βεβαίωσης συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων»

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β’: «Υπόδειγμα βεβαίωσης υποβολής υπεύθυνης δήλωσης».

Άρθρο δεύτερο

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με εξαίρεση:

α) τα στοιχεία (i) και (ii) της υποπερ. (στα) της περ. (στ) της παρ. 1 του άρθρου 1 στο άρθρο πρώτο, η ισχύς των οποίων αρχίζει την 01.01.2023.

β) την υποπερ. (ηα) της περ. (η) της παρ. 1 του άρθρου 1 στο άρθρο πρώτο, η ισχύς της οποίας αρχίζει την 01.9.2022. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πειραιάς, 21 Απριλίου 2022

Ο Υπουργός

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!