Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΓΓΠΣΔΔ 297 εκατ. ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2021 είναι αυτοματοποιημένες του κράτους προς των πολίτη

Στα τρία βασικά ζητήματα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το μέλλον, «διαλειτουργικότητα για εξυπηρέτηση πολίτη και επιχειρήσεων, cloud υποδομές, καθώς όλοι πλέον μας ζητούν κεντρικές υποδομές, καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και απόδοση συστημάτων», αναφέρθηκε ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με θέμα το «ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα».

Όπως επισήμανε ο κ. Αναγνωστόπουλος, οι σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις και επιλογές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης από το (2020):

  • Πρόσβαση στις εφαρμογές με ενιαίους κωδικούς εξουσιοδότησης (taxisnet)
  • Κεντρικό σημείο για την παροχή υπηρεσιών διαλειτουργικότητας
  • Υιοθέτηση μιας πολιτικής η οποία επέτρεψε να έχουμε κεντρικοποίηση σε ό,τι αφορά τα πληροφοριακά συστήματα που δίνουμε στον δημόσιο τομέα, τις υπηρεσίες
  • Η ενιαία ψηφιακή κυβερνητική πύλη (Gov)

Ο κ. Αναγνωστόπουλος μίλησε για τον μεγάλο αριθμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών που καταγράφηκαν το 2021 φτάνοντας τις 566 εκατομμύρια συναλλαγές αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «από τις 566 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές οι 297 εκατ. είναι αυτοματοποιημένες συναλλαγές που έκανε το κράτος μόνο του. Το μεγαλύτερο ποσοστό δηλαδή έκανε το κράτος μόνο του παρά το login των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες. Η διαφορά εδώ είναι ότι το 2019 που αρχίσαμε η αναλογία ήταν 5 προς 1, δηλαδή 5 login του πολίτη 1 επικοινωνία του κράτους για να τον εξυπηρετήσει. Το 2020 φτάσαμε το 1,4 τα login, ενώ το 2021 φτάσαμε να γίνει η αναλογία 0,9 προς 1, δηλαδή 0.9 login του πολίτη και 1 η αναλογία του κράτους που κάνει δουλειά για τον πολίτη».

Στο μεταξύ, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε υποδομές, διαλειτουργικότητα και απόδοση συστημάτων». Υπογράμμισε μάλιστα ότι είναι πια σε τελική φάση «η συμφωνία πλαίσιο για διαλειτουργικότητα με προϋπολογισμό 23 εκατ. με 12 αναδόχους που θα μας δώσει τη δυνατότητα να φτιάξουμε ένα πλέγμα διαλειτουργικότητας έτσι ώστε κάποιος να παίρνει οτιδήποτε αυτόματα από κάποιον άλλον». Με το έργο αυτό θα αναπτυχθούν οι διαλειτουργικότητες συνολικά για όλους τους φορείς, για να φτιαχτεί ο πλήρης χάρτης διαλειτουργικότητας (τι διαδικτυακές υπηρεσίες προσφέρει αλλά και τι ζητάει κάθε φορέας).

Όσον αφορά στις υποδομές μίλησε για τις cloud first policy. «Αναβαθμίσαμε τις βάσεις με Ιδιωτικό Νέφος και υλοποιήσαμε επεκτάσεις του GCloud, σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε το GCloud. Ήδη έχει βγει σε διαβούλευση ένα μεγάλο έργο για GCloud το οποίο είναι 95 εκατ. ευρώ και επίσης πρόκειται να βγει και το GCloudNextGen, πρόκειται να βγει σε προκήρυξη εντός των προσεχών ημερών». Όσον αφορά στην απόδοση ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι «έχουμε βελτιώσει τα συστήματα, υπάρχει επιτάχυνση δοσοληψιών άρα πολύ καλή εξυπηρέτηση του πολίτη, αξιόπιστες εφαρμογές» και υπογράμμισε ότι «τώρα, αυτή είναι η ευκαιρία μας», ενώ προσέθεσε ότι πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το ανθρώπινο δυναμικό στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού, «είναι θέμα ανθρώπων» είπε, ενώ σχολίασε την αναγκαιότητα ενίσχυσης του δημόσιου τομέα με ανθρώπους της Πληροφορικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!