Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Λιβάνιος Προωθείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός των κτηματογραφικών γραφείων της χώρας

«Επιλύονται χρόνια προβλήματα προκειμένου να επιταχυνθεί η κτηματογράφηση της χώρας», τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος υποστηρίζοντας τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τις «Πρότυπες προτάσεις σε έργα υποδομής και λοιπές διατάξεις» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Ο υφυπουργός ανέφερε πως με αυτή την τροπολογία ρυθμίζονται θέματα που έχουν προκύψει και αφορούν το Εθνικό Κτηματολόγιο καθώς και μια διάταξη σχετικά με την δυνατότητα των δήμων να αποκτούν πρόσβαση σε δημόσια δίκτυα για το internet.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε κ. Λιβάνιος, η πρώτη διάταξη αφορά το θέμα των αποζημιώσεων των Κτηματολογικών Γραφείων -που είναι ένα παλαιό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις διαδοχικές τυπικές ή άτυπες παρατάσεις των συμβάσεων φωτογράφησης-, ώστε να μην οδηγηθούν στα δικαστήρια, υπάρξει διακοπή της κτηματογράφησης και το δημόσιο επιβαρυνθεί με επιτόκια σε περίπτωση βάσιμης δικαίωσή τους.

Με το δεύτερο και τρίτο άρθρο επιχειρείται μια τομή, καθώς καθιερώνεται η ηλεκτρονική υποβολή των συμβολαίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών και παρέχεται η δυνατότητα ο συμβολαιογράφος να τα υποβάλει ηλεκτρονικά στα Κτηματολογικά Γραφεία.

Το τέταρτο άρθρο αφορά τον έλεγχο των αιτήσεων που κάνουν τα Κτηματολογικά Γραφεία, καθώς υπάρχουν σχετικές δικαστικές αποφάσεις τα προηγούμενα χρόνια που περιγράφουν τον έλεγχο που μπορεί να κάνει ο υποθηκοφύλακας και αυτή η ενσωμάτωση θα επιταχύνει την διαδικασία καταχώρησης των συμβολαιογραφικών πράξεων.

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης των εξόδων στους δήμους για το πρόγραμμα W5GR που ξεκίνησε να υλοποιείται το 2013 και σε λίγες ημέρες ελπίζουμε ότι θα έχουμε τελικό ανάδοχο και περίπου 2.700 σημεία όλης της Ελλάδας θα αποκτήσουν σε κοινόχρηστους χώρους ελεύθερη πρόσβαση στο internet

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος , παρατήρησε ότι με το πρώτο άρθρο της τροπολογίας, παρατείνονται οι συμβάσεις λόγω σοβαρών καθυστερήσεων του ΔΣ της Ελληνικό Κτηματολόγιο με αποτέλεσμα τα Γραφεία Κτηματογράφησης σήμερα να λειτουργούν χωρίς να αμείβονται οι ανάδοχοι και πολλά Κτηματολογικά Γραφεία κλείνουν λόγω υποστελέχωσης. Επίσης, σχετικά με το άρθρο τέσσερα, ανέφερε ότι εάν καταργηθεί ο έλεγχος των τίτλων αυτό σημαίνει ότι θα κλείσει το Κτηματολόγιο καθώς στην πραγματικότητα όλες οι αιτήσεις θα είναι με αστερίσκο και θα έχουν εκκρεμότητες. Αυτό, είπε ο βουλευτής, θα είναι η μεγαλύτερη βόμβα στην μεταρρύθμιση για τον Κτηματολόγιο και θα είστε η κυβέρνηση που επέλεξε η Ελλάδα να μην έχει Κτηματολόγιο.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας σχετικά με την κάλυψη δαπανών των δήμων για το ασύρματο internet ρώτησε εάν αυτές θα καλυφθούν από τις χρηματοδοτήσεις από τα προγράμματα Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας.

Ο υφυπουργός, απάντησε σχετικά με την υποστελέχωση των Κτηματολογικών Γραφείων ότι αυτό είναι ένα πολύ παλαιό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις μετατάξεις και σε ένα μέτρο έχει αντιμετωπιστεί. Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, τόνισε πως δεν ακυρώνεται κανένας ουσιαστικός έλεγχος από αυτούς που κάνει το Κτηματολογικό Γραφείο, απλά τους ομογενοποιούμε και προχωράμε με την δυνατότητα της ψηφιοποίησης και της δυνατότητας πρόσβασης σε Μητρώα και Αρχεία δικηγόρων, μηχανικών και συμβολαιογράφων.

Σχετικά με τις δαπάνες των δήμων, ο υφυπουργός είπε ότι θα χρηματοδοτηθεί όλος ο τεχνολογικός εξοπλισμός που χρειάζονται και η εγκατάστασή του που ανέρχεται σε περίπου 2,6-2,7 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!