Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Philipp Rösler

Το γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandradio μετέδωσε συνέντευξη του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας Philipp Rösler στο δημοσιογράφο Jasper Barenberg με θέμα τη σημερινή συνδιάσκεψη με Γερμανικούς επιχειρηματικούς συνδέσμους για την προώθηση επενδύσεων στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Rösler επισήμανε:

«Για σήμερα, σ’ ότι αφορά τον αριθμό, έχουμε καλέσει περισσότερους από τριάντα συνδέσμους, όχι μεμονωμένες επιχειρήσεις. Το θέμα είναι να δούμε σε ποια σημεία, από πλευράς της γερμανικής οικονομίας, υπάρχουν ακόμη κωλύματα σ’ ότι αφορά τις επενδύσεις (στην Ελλάδα) και πώς μπορούμε να κάνουμε όλοι κάτι από κοινού προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια αυτά το ταχύτερο δυνατό».

«Υπάρχουν ήδη μεμονωμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς (στην Ελλάδα). Αλλά την εκδήλωση αυτή τη βλέπουμε ως ένα πρώτο βήμα και στη συνέχεια θέλουμε να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα, μεταξύ άλλων και επιχειρηματικά ταξίδια στην Ελλάδα, και με επενδυτές, για να έχουμε συγκεκριμένες επαφές με επιχειρήσεις και ίσως για να μπορέσουμε να κλείσουμε και συμφωνίες».

«Τα προβλήματα δε μειώνονται όσο κανείς τα αποφεύγει αλλά μόνο όταν προσπαθεί να τα επιλύσει από κοινού με άλλους. Εάν βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία, εάν βοηθήσουμε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά της, βοηθάμε την Ελλάδα αλλά βοηθάμε και προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης της ευρωζώνης, βοηθάμε το ευρώ και έτσι φυσικά τη Γερμανία και την Ευρώπη συνολικά. Θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση και να λύσουμε τα προβλήματα».

«Υπάρχουν τέσσερα μεγάλα πεδία, από τα οποία θέλουμε να ξεκινήσουμε να λαμβάνουμε τα πρώτα μέτρα, κάποια απ’ αυτά έχουν μάλιστα ήδη ξεκινήσει: Χρειαζόμαστε στέρεες διοικητικές δομές, στις οποίες να μπορεί κανείς να επενδύσει. Το δεύτερο είναι: χρειαζόμαστε εμπειρία. Η Γερμανία έχει μία πολύ ισχυρή οικονομική δομή μεσαίων επιχειρήσεων, αυτό είναι κάτι που απουσιάζει εντελώς από την Ελλάδα. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ μικρές επιχειρήσεις στον τουριστικό τομέα είτε πολύ μεγάλοι όμιλοι, αλλά η μεσαία τάξη επιχειρήσεων, όπως υπάρχει στη Γερμανία, απουσιάζει».

«Τρίτον: χρειαζόμαστε επενδυτικές δυνατότητες, και όντως το πρόβλημα της χρηματοδότησης είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Αλλά και σ’ αυτό τον τομέα μπορούμε με την εμπειρία μας, την οποία μπορέσαμε να συλλέξουμε από την παροχή βοήθειας προς την Ανατολική Ευρώπη, να συνδράμουμε. Και τέταρτον, στην πράξη: χρειαζόμαστε επενδυτές που είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε μεγάλα προγράμματα σε τομείς όπως τηλεπικοινωνίες, υποδομές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή διαχείριση απορριμμάτων. Αυτά είναι τα τέσσερα μεγάλα πεδία, τα οποία επεξεργαστήκαμε κάπως πιο αναλυτικά στο σχέδιό μας. Αλλά σκοπεύουμε να κινητοποιηθούμε, ελπίζουμε με επιτυχία, για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά».

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι αλλαγές δε μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούν να γίνουν.. Δεν είμαστε μόνοι μας σ’ ότι αφορά την αντιμετώπιση των  προβλημάτων στην Ελλάδα, αλλά το κάνουμε από κοινού: η γερμανική οικονομία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η Ευρώπη από κοινού».

«Η σημερινή συνάντηση είναι μέρος των συνομιλιών που ξεκίνησαν ο κ. Παπανδρέου με την Καγκελάριο Μέρκελ. Συζητούμε μάλιστα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το πρόβλημα της χρηματοδότησης και για τη μεσαία τάξη επιχειρήσεων στην Ελλάδα».

«Θα συναντηθούμε σήμερα, κατόπιν θα ενημερώσω άμεσα τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου, φυσικά πρωτίστως τους Έλληνες συναδέλφους, και μετά θα σχεδιάσουμε σύντομα ένα επιχειρηματικό ταξίδι. Συνεπώς τα πρώτα βήματα γίνονται πολύ συγκεκριμένα, τα περισσότερα μεμονωμένα μέτρα χρειάζονται περισσότερο χρόνο, κατά περίπτωση, αυτό είναι σαφές».

Επίσης ενδεικτικά είναι  και  τα  δημοσιεύματα των χθεσινών γερμανικών εφημερίδων:

Hannoversche Allgemeine:

Τι αναμένεται από την επενδυτική σύσκεψη για την Ελλάδα υπό τον Φ.Ρέσλερ

Ρεπορτάζ για τη χθεσινή σύσκεψη στο ομοσπονδιακό Υπ. Οικονομίας εκπροσώπων της γερμανικής βιομηχανίας υπό τον αντικαγκελάριο, Υπ. Οικονομίας και πρόεδρο του FDP Philipp Rösler για τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα δημοσιεύει η ε/φ Hannoversche Allgemeine με τίτλο «Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα», όπου επισημαίνονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

Ο Υπ. Οικονομίας Φ. Ρέσλερ θα αναλύσει στη σύσκεψη και τη «διοικητική βοήθεια», που προτίθεται να παράσχει η Γερμανία στην Αθήνα, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η ελληνική κρατική μηχανή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους συνδέσμους παρουσιάζουν οι πρωτοβουλίες της γερμανικής κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο έγγραφο βασικών σημείων, που έχει συντάξει το επιτελείο του Ρέσλερ, αναφέρεται ότι τα διαρθρωτικά προγράμματα της ΕΕ για την Ελλάδα θα πρέπει «βραχυπρόθεσμα να αναπρογραμματιστούν και να προσανατολιστούν πρωτίστως στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσουν τη δημιουργία τεσσάρων περιοχών-μοντέλων στην Ελλάδα, στις οποίες θα μπορούσε να προωθηθεί η εγκατάσταση διεθνών, ευρωπαϊκών και ελληνικών επενδύσεων. Προς τούτο θα πρέπει να δημιουργηθεί γι’ αυτές τις περιοχές ένα ιδιαίτερο νομοθετικό πλαίσιο.

Ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) είχε οργανώσει ήδη επενδυτική διάσκεψη για την Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου. Ο εκτελεστικός διευθυντής του BDI Markus Kerber δήλωσε ότι χρειάζεται υπομονή. Οι δομικές αλλαγές εθνικών οικονομιών χρειάζονται 5, 10 και μερικές φορές 15 χρόνια. Βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η δανειακή στενότητα. Ακόμα και οι υγιείς επιχειρήσεις δυσκολεύονται να αποκτήσουν ρευστότητα. Εδώ θα μπορούσε να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τόνισε ο Κέρμπερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!