Οι ανησυχίες για χρεοκοπία έσβησαν, οι αγωνίες για την επιτυχία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μόλις αρχίζουν!
Η έγκριση της παροχής της 5ης δόσης στην Ελλάδα, μέσω τηλεδιάσκεψης του έκτακτου Eurogroup το Σαββατοκύριακο, έσβησε οριστικά τις ανησυχίες των αγορών για το ενδεχόμενο άμεσης χρεοκοπίας της χώρας. Και παράλληλα δίνει χρόνο ηρεμίας σε πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό.
Ένας δύσκολος κύκλος ολοκληρώθηκε, ένας όμως ακόμη κρισιμότερος αρχίζει. Γιατί οι πάντες αγωνιούν για το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει να εφαρμόσει σε ικανοποιητικό έστω βαθμό το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, για το οποίο άλλωστε αναμένεται η έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας στις 11 Ιουλίου. Οι τελευταίες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων αναφέρουν ότι το πακέτο θα κυμανθεί στο ύψος των 80 - 85 δισ. ευρώ, στα οποία θα προστεθούν και τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Άρα, συνολικά τα νέα κεφάλαια που θα καλύψουν την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους μέχρι το 2015 θα κυμανθούν στα 130 με 140 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν τα 67 δισ. που θα έχουμε ήδη πάρει από το πρώτο πακέτο, το συνολικό κονδύλι προσεγγίζει ή και ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ.
Στο επίκεντρο το γαλλικό σχέδιο
Βεβαίως αυτά τα νούμερα δεν είναι οριστικά. Οριστική ωστόσο είναι η συμμετοχή των ιδιωτών στο rollover των ελληνικών ομολόγων. Πάντως, επειδή όλα τα νομίσματα έχουν δύο όψεις, έτσι και το νέο αυτό πακέτο βοήθειας έχει δύο οπτικές γωνίες ως προς τα οφέλη αλλά και τα προβλήματα που δημιουργεί. Ενώ βέβαια υπάρχει πάντα και η πολιτική παράμετρος, καθώς το νέο πακέτο βοήθειας θα απαιτήσει και ένα νέο μνημόνιο. Το οποίο επίσης θα πρέπει να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Γεγονός που προδιαθέτει για ένα αρκετά καυτό φθινόπωρο, μια και τότε τοποθετείται (από Σεπτέμβριο) η ψήφιση του νέου μνημονίου. Το οποίο θα ενσωματώνει σε βάθος χρόνου, μια και θα έχει διάρκεια μέχρι το 2015, τις σκληρές προϋποθέσεις του πρώτου μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και πιθανώς ορισμένα ακόμη πιο σκληρά μέτρα, ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες εξασφαλίσεις για τους πιστωτές.
Ώθηση στο επενδυτικό κλίμα
Ώθηση στο επενδυτικό κλίμα μπορούν να προσδώσουν και τρεις ακόμη παράμετροι: Οι αποκρατικοποιήσεις, τα τραπεζικά deals και η απελευθέρωση κοινοτικών πόρων και χορηγήσεων (ΕΣΠΑ κ.λπ.) ανεξάρτητα από την εθνική συμμετοχή, που θα συρρικνωθεί. Αυτό θα επιτρέψει αφενός το ξεπάγωμα πολλών μεγάλων έργων, ενώ ασφαλώς οι ιδιωτικοποιήσεις θα συμβάλουν, μαζί με τα έργα και τα επενδυτικά projects που κυοφορούνται, στην αναθέρμανση της οικονομίας. Όσον αφορά τις τράπεζες, όλα δείχνουν ότι, με δεδομένη την κρίση ρευστότητας που υφίστανται και τη διαρροή των καταθέσεων, αλλά και την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας, θα επαναφέρουν τις συζητήσεις για συγχωνεύσεις και συμμαχίες. Άλλωστε τα μεγαλύτερα σχήματα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναζητήσουν ρευστότητα από τη διεθνή διατραπεζική αγορά, η οποία παραμένει κλειστή για τις ελληνικές τράπεζες.
Ένα τραπεζικό deal το επιθυμεί σφόδρα και η κυβέρνηση, καθώς εκτιμά ότι θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτές και την Ε.Ε. ότι η χώρα εισέρχεται σε τροχιά αναδιάρθρωσης της οικονομίας της. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι έχει δοθεί "πράσινο φως" στην Εθνική να διερευνήσει τις δυνατότητες υλοποίησης ενός πολύ μεγάλου deal με τη Eurobank, δεδομένης της αποτυχίας συνεννόησης με την Alpha. Είναι λοιπόν σαφές ότι η αποφυγή της χρεοκοπίας και η εξασφάλιση πόρων για ανάπτυξη μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή και της ψυχολογίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της χώρας από τους ξένους επενδυτές. Έτσι ώστε μετά το 2015 η Ελλάδα να κατορθώσει να επιτρέψει στις αγορές.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!