Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Ε. 2239/2021 Aναγραφή εισφοράς προστασίας περιβάλλοντος στα παραστατικά πωλήσεων. Διευκρινίσεις

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ
ΤΜΗΜΑ A’
Ταχ. Δ/νση:Χανδρή 1 & Θεσ/νικης
Ταχ. Κώδικας:18346 Μοσχάτο
Τηλ.:210-4802282
Url:www.aade.gr

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 30/12/2021

Ε.2239

ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ.

Θέμα: Παροχή συμπληρωματικών διευκρινίσεων αναφορικά με την αναγραφή της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος, που επιβάλλεται από την 01/01/2022 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 4736/2020 (Α'200) όπως ισχύει, επί των εκδιδόμενων παραστατικών πωλήσεων.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Εγκύκλιος που αφορά την παροχή συμπληρωματικών διευκρινίσεων αναφορικά με την αναγραφή της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος, που επιβάλλεται από την 01/01/2022 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 4736/2020 (Α'200) όπως ισχύει, επί των εκδιδόμενων παραστατικών πωλήσεων.

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Η παρούσα εγκύκλιος παρέχει συμπληρωματικές διευκρινίσεις για την αναγραφή της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος, που επιβάλλεται από την 01/01/2022 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 4736/2020 (Α'200) όπως ισχύει, επί των εκδιδόμενων παραστατικών πωλήσεων στα προϊόντα που ορίζονται με τις εν λόγω διατάξεις κατά την πώληση τους από τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες πωλούν τρόφιμα και ποτά.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Αφορά τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, όπως αυτές ορίζονται στην παρ.5.Δ του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Υ1γ/ΓΠ/οικ.47829/21.6.2017 απόφαση του Υπουργείου Υγείας (Β' 2161) και τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου της παρ. 5.Γ. της ανωτέρω απόφασης, οι οποίες πωλούν τρόφιμα και ποτά.

Σε συνέχεια της εγκυκλίου Ε.2236/2021, αναφορικά με τη παροχή οδηγιών για την αναγραφή της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος, που επιβάλλεται από την 01/01/2022 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 4736/2020 (Α'200) όπως ισχύει, επί των εκδιδόμενων παραστατικών πωλήσεων στα πλαστικά προϊόντα που διατίθενται ως συσκευασία των τροφίμων και των ποτών κατά την πώληση τους από τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες πωλούν τρόφιμα και ποτά, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1. Με βάση τις προαναφερόμενες διατάξεις η εν λόγω εισφορά αφορά τα εξής προϊόντα:

Πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης:

Κυπελλάκια για ποτά, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους.

Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία:

α) προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος,

β) συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο, και

γ) είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, ιδίως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα, πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.

Επισημαίνεται ότι, το πλαστικό κάλυμμα ή καπάκι λογίζεται ως διακριτό προϊόν για το οποίο επιβάλλεται αυτοτελώς η εν λόγω εισφορά.

Επίσης, καταλαμβάνει και το σύνολο των ακόλουθων αντίστοιχων χάρτινων προϊόντων μιας χρήσης:

Κυπελλάκια για ποτά, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους, που έχουν πλαστική επικάλυψη, επένδυση ή επίστρωση, καθώς και όσα περιέχουν στη χαρτόμαζα συνθετικά πολυμερικά πρόσθετα.

Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία, όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, που έχουν πλαστική επικάλυψη, επένδυση ή επίστρωση, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επί τόπου είτε εκτός του καταστήματος, συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο και είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, ιδίως, μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα, πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.

2. Με δεδομένο ότι με βάση τις προαναφερόμενες διατάξεις, η καταβολή της εισφοράς επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος, συνάγεται ότι, η υπόψη εισφορά θα αναγράφεται στο εκδιδόμενο παραστατικό πωλήσεων διακριτά ανά είδος, ποσότητα και αξία. Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με το αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓρΓΓΦΠΥ/125117/3929/29-12-21 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, η εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος επιβάλλεται στα κυπελλάκια για ποτά και στους περιέκτες τροφίμων, των οποίων η πλήρωση με ποτό ή τρόφιμα αντίστοιχα πραγματοποιείται στο σημείο πώλησης στον τελικό καταναλωτή, ήτοι κατά την πώληση των τροφίμων και των ποτών για άμεση κατανάλωση.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ Α.Α.Δ.Ε. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!