Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Λιβανός Καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας η παρακολούθηση του ΠΑΑ

Η παρακολούθηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας για τον απαιτούμενο μετασχηματισμό του αγροτικού παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, στον χαιρετισμό του στη συνεδρίαση της 10ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ που γίνεται στη Ναύπακτο.

Παράλληλα, εξήρε τη σημασία που έχει για την κυβέρνηση η προσπάθεια να καταστεί ο πρωτογενής τομέας βασικός μοχλός ανάπτυξης και πυλώνας σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, με παράλληλη ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο με σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό και κοινωνικό πρόσημο», είπε ο κ. Λιβανός για το ΠΑΑ και σημείωσε ότι στηρίζει τους νέους αγρότες, αποκαθιστά τη διαγεννεακή δικαιοσύνη, ενισχύει τις μικρές και μεσαίες καλλιέργειες και προάγει τα προϊόντα μας προσδίδοντάς τους προστιθέμενη αξία.

Όσον αφορά στις συνεχιζόμενες δράσεις από το 2014-20, τόνισε ότι «επιταχύναμε τα σχέδια βελτίωσης και τη μεταποίηση, που είχαν μείνει πίσω τα προηγούμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στις συμβουλευτικές υπηρεσίες (80 εκατ. ευρώ).

Συνολικά, οι επιδόσεις του ΠΑΑ είναι πολύ ικανοποιητικές, όπως μας δείχνουν τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας.

Καλύπτεται νωρίτερα ο κανόνας του ν+3.

Οι εντάξεις έργων έχουν ξεπεράσει το 117% των διαθέσιμων πόρων.

Η απορρόφηση φτάνει το 75%».

Παρά τους θετικούς δείκτες, όμως, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι «δεν εφησυχάζουμε. Αντιθέτως, πρέπει όλοι να εντατικοποιήσουμε την προσπάθειά μας, καθώς τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και πλέον δεν έχουμε δυνατότητα μεταφοράς των κονδυλίων στην επόμενη προγραμματική περίοδο».

Ο γγ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολύ καλή πρόοδο του ΠΑΑ, τόνισε, ωστόσο, ότι απαιτείται εντατικοποίηση των περαιτέρω προσπαθειών από όλους, για να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας να διαδραματίσει πρωτοπόρο ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Κάνοντας απολογισμό του ΠΑΑ, μεταξύ άλλων είπε:

«Η σκληρή και συστηματική δουλειά που κάνουμε αποτυπώνεται και στις συνολικότερες επιδόσεις του ΠΑΑ, οι οποίες είναι πολύ ικανοποιητικές παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία λόγω της πανδημίας. Έτσι, έχουμε επιτύχει από πολύ νωρίτερα την κάλυψη του κανόνα ν+3, του στόχου δηλαδή πληρωμών που έχει θέσει η ΕΕ για το 2021.

Ταυτόχρονα, οι εντάξεις έργων του ΠΑΑ έχουν ξεπεράσει το 117% των διαθέσιμων πόρων του και η απορρόφησή του το 70%, ποσοστό που θα αυξηθεί περαιτέρω, φτάνοντας στο 75%, με τις μεγάλες πληρωμές που αναμένονται μέχρι τέλος του έτους, κυρίως στην εξισωτική αποζημίωση, προσδοκώντας να ξεπεράσουμε τα 700 εκατ. ευρώ συνολικά για το 2021».

Σε παρέμβασή της η γγ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει για την μεγιστοποίηση της απορρόφησης ενωσιακών πόρων και τόνισε ότι είναι σημαντικά:

Η επαναφορά του θεσμού της προδημοσίευσης γιατί δίνει τη δυνατότητα επαρκούς προετοιμασίας για συμμετοχή στα κοινοτικά προγράμματα.

Η δυνατότητα χορήγησης δανείων μέχρι 25.000 ευρώ από το Ταμείο Μικροπιστώσεων, χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις, η οποία δίνει μια εξαιρετική ευκαιρία για να μετέχει ο αγροτικός κόσμος στα προγράμματα.

Κατά τη συνεδρίαση, ο γραμματέας του Δικτύου Leader Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων παρεμβάσεων του Leader βράβευσε τον Σπήλιο Λιβανό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!