Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

IHS Markit Στις 55,4 μονάδες διαμορφώθηκε ο σύνθετος δείκτης PMI για την ευρωζώνη το Νοέμβριο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα, αλλά η ανάκαμψη μπορεί να είναι προσωρινή καθώς η αύξηση της ζήτησης εξασθένησε και οι φόβοι για την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού έπληξαν την αισιοδοξία, σύμφωνα με έρευνα του δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit, που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών, κατέγραψε άνοδο στις 55,4 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 54,2 τον Οκτώβριο, χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 55,8 μονάδων αλλά και πάλι υψηλότερα από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

«Η βελτίωση στον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης που υποδηλώνει ο δείκτης PMI της ευρωζώνη φαίνεται να είναι βραχύβια», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

«Όχι μόνο εξασθένησε η αύξηση της ζήτησης, αλλά οι προσδοκίες των επιχειρήσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη μειώθηκαν περαιτέρω καθώς εντάθηκαν και πάλι οι ανησυχίες για την πανδημία».

Ο δείκτης νέων εργασιών μειώθηκε στις 54,7 από τις 55,1, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.

Ο τελικός δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών αυξήθηκε στις 55,9 από τις 54,6 αν και η τιμή αυτή ήταν χαμηλότερη από την αρχική εκτίμηση για 56,6 μονάδες.

Ωστόσο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών, που μετρά την αισιοδοξία για τον ερχόμενο χρόνο, υποχώρησε στις 66,7 από τις 69,0 μονάδες –το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Καθώς η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ένα ακόμα κύμα μολύνσεων κορονοϊού, οι κυβερνήσεις επιβάλλουν εκ νέου περιορισμούς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε τη Δευτέρα ότι η παραλλαγή Όμικρον εγκυμονεί πολύ υψηλό κίνδυνο για αύξηση των μολύνσεων.

Οι περιορισμοί έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις υπηρεσίες απ’ ό,τι στη μεταποίηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η δραστηριότητα στον τομέα μεταποίησης επιταχύνθηκε ελαφρά τον περασμένο μήνα αν και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες επιδεινώθηκαν, συγκρατώντας την παραγωγή και αυξάνοντας το κόστος πρώτων υλών με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 2 και πλέον δεκαετιών.

Ο τελικός δείκτης PMI για τη μεταποίηση αυξήθηκε τον Νοέμβριο στις 58,4 μονάδες από τις 58,3 του Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!