Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Υ.Α. 126518/2021 Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης.

Αριθμ. 126518

ΦΕΚ B' 5524/29.11.2021

Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Το άρθρο 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98), σε συνδυασμό με την παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).

2. Τον ν. 4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση Οδηγίας 2011/85/ ΕΕ) - δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις» (Α’ 143) και ιδίως τα άρθρα 23, 57, 78 και 79 και 80.

3. Τον ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133).

4. Το μέρος ΙΗ’ του ν. 4635/2019 «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» (Α’ 167) σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, και ιδίως το άρθρο 135.

5. Το π.δ. 147/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης» (Α’ 192).

6. Το π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους. Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 119).

7. Το π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121).

8. Την υπ’ αρ. 38/2020 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της 31-8-2020 «Έγκριση και προσδιορισμός των πόρων υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (Ε.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2021 - 2025» (Α’ 174).

9. Την υπ’ αρ. 51875/7.5.2021 (Β’ 1867) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ανάθεση Αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννη Τσακίρη».

11. Την υπ’ αρ. 62564/10.6.2021 υπουργική απόφαση «Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου - Κανόνες επιλεξιμότητας δαπανών για τα προγράμματα του ΕΠΑ 2021 - 2025» (Β’ 2442).

12. Την υπ’ αρ. 125925/19.11.2021 εισήγηση, σύμφωνα με την περ. ε της παρ. 5 του άρθρου 24 του ν. 4270/2014, της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επί του σχεδίου της εν θέματι υπουργικής απόφασης, με την οποία διαπιστώνεται ότι δεν προκαλείται πρόσθετη επιβάρυνση επί του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Πληροφοριακό Σύστημα ΕΠΑ και λειτουργίες

1. Στο πληροφοριακό σύστημα του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (εφεξής «Πληροφοριακό Σύστημα ΕΠΑ» ή «ΠΣ ΕΠΑ») καταχωρίζονται δεδομένα που αφορούν την υλοποίηση και παρακολούθηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (εφεξής «ΕΠΑ») και των προγραμμάτων του, ήτοι των Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων Ανάπτυξης (ΤΠΑ/ΠΠΑ) του άρθρου 125, και των Ειδικών Προγραμμάτων του άρθρου 130, του ν. 4635/2019 (Α’ 167). Το ΠΣ ΕΠΑ αποτελεί τμήμα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του άρθρου 55 του ν. 4314/2014 (Α’ 265).

2. Τα δεδομένα που καταχωρίζονται στο ΠΣ ΕΠΑ αφορούν κυρίως στις διαδικασίες και στην ηλεκτρονική καταχώριση και αποθήκευση των δεδομένων, τα οποία είναι αναγκαία για την παρακολούθηση, την αξιολόγηση, τις επαληθεύσεις, τις επιθεωρήσεις και τους ελέγχους σχετικά με τα προγράμματα του ΕΠΑ και των έργων/ πράξεων που τα απαρτίζουν, καθώς και στην τήρηση στοιχείων για τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσωπα. Η καταχώριση των δεδομένων έχει ως στόχο την παρακολούθηση της υλοποίησης των προγραμμάτων, καθώς επίσης και την αυτοματοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και τη χρονολογική παρακολούθησή τους.

3. Για τις διαδικασίες που προβλέπονται στο ΣΔΕ του ΕΠΑ χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά τα παραγόμενα έγγραφα του ΟΠΣ, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις του άρθρου 5 Μεταβατικές Διατάξεις της παρούσας.

4. Τη συγκέντρωση των απαιτήσεων των χρηστών του ΠΣ ΕΠΑ, την ανάλυση των απαιτήσεων του ΠΣ ΕΠΑ, για τις απαιτούμενες προσαρμογές του ΟΠΣ, τον έλεγχο και την αξιολόγηση της παραγωγικής λειτουργίας του, τη διενέργεια στατιστικών αναλύσεων και την αξιοποίηση των δεδομένων για τις ανάγκες του ΕΠΑ και των προγραμμάτων του, καθώς και την εκπαίδευση και υποστήριξη των χρηστών αναλαμβάνει η Υπηρεσία Συντονισμού του ΕΠΑ (εφεξής «ΥΣ ΕΠΑ»), η οποία υποστηρίζεται, για τον σκοπό αυτό, από:

  • τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (εφεξής «Δι.Δι.Ε.Π.»),
  • την Ειδική Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (εφεξής «ΕΥ ΟΠΣ») που συστάθηκε σύμφωνα με την υπό στοιχεία 10195/ΔΙΟΕ 144/23.3.2001 (Β’ 340) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωση και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και αναδιαρθρώθηκε με την υπό στοιχεία 44204/ΕΥΘΥ316/25.04.2017 (Β’ 1404) υπουργική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης,
  • το δίκτυο των Υπηρεσιών Διαχείρισης των Προγραμμάτων (εφεξής «ΥΔ»), σύμφωνα με τα άρθρα 130 και 132 του ν. 4635/2019 (Α’ 167).

5. Το ΠΣ ΕΠΑ συμμορφώνεται με τους κανόνες και τα πρότυπα σχεδιασμού, ανάπτυξης και λειτουργίας που προβλέπονται στην υπ’ αρ. 62564/10.6.2021 (Β’ 2442) απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου - Κανόνες επιλεξιμότητας δαπανών για τα προγράμματα του ΕΠΑ 2021 - 2025» (εφεξής «ΣΔΕ»), όπως κάθε φορά τροποποιείται και ισχύει.

Άρθρο 2

Διασύνδεση με άλλα πληροφοριακά συστήματα

1. Το ΠΣ ΕΠΑ διασυνδέεται με τις διεπαφές που έχουν ήδη αναπτυχθεί ή και που προβλέπεται να αναπτυχθούν στο πλαίσιο του ΟΠΣ για θέματα σχετικά με την παρακολούθηση των έργων, όπως το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), με το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), με το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), το ΔΙΑΥΓΕΙΑ και με κάθε άλλο Πληροφοριακό Σύστημα για θέματα σχετικά με την παρακολούθηση των έργων.

2. Το ΠΣ ΕΠΑ διασυνδέεται με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ΟΠΣ-Π.Δ.Ε (e-pde) του άρθρου 56 του ν. 4314/2014 (Α’ 265) με σκοπό την ενημέρωση των συστημάτων με στοιχεία εντάξεων, συμβάσεων και πληρωμών.

Άρθρο 3

Χρήστες ΠΣ ΕΠΑ

1. Τα στελέχη των υπηρεσιών/φορέων/οργάνων του άρθρου 3 του ΣΔΕ που αναλαμβάνουν τις αρμοδιότητες διαχείρισης και ελέγχου του ΕΠΑ καθώς και τα στελέχη των Δικαιούχων/φορέων υλοποίησης απαιτείται να διαθέτουν ατομικό λογαριασμό χρήστη (αναγνωριστικό και συνθηματικό) για την πρόσβαση στο ΠΣ ΕΠΑ.

2. Εφόσον κριθεί από την ΥΣ ΕΠΑ ότι απαιτείται και λοιποί φορείς που εμπλέκονται στην παρακολούθηση των πράξεων/έργων (όπως οι φορείς χρηματοδότησης) να αποκτήσουν πρόσβαση στο ΟΠΣ και συνεπώς απαιτείται να επεκταθεί περαιτέρω η υποχρεωτικότητα λήψης ατομικών λογαριασμών χρήστη, δίνονται σχετικές κατευθύνσεις από την ΥΣ ΕΠΑ και εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις της παρούσας απόφασης.

3. Οδηγίες για την απόκτηση λογαριασμού χρήστη στο ΠΣ-ΕΠΑ βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://epa.gov.gr/. Η αίτηση για την λήψη του κωδικού συμπληρώνεται on-line στο ΟΠΣ (https://logon.ops.gr) με τα ατομικά στοιχεία του στελέχους, τα στοιχεία του φορέα που ανήκει και το πρόγραμμα που επιθυμεί να συνδεθεί. Η αίτηση υπογράφεται αρμοδίως, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ακόλουθων παραγράφων.

4. Οι χρήστες της Δι.Δι.Ε.Π με το ρόλο της ΥΣ ΕΠΑ, μπορούν, μέσω ειδικών λογαριασμών χρηστών να έχουν εποπτεία σε όλα τα Προγράμματα του ΕΠΑ. Η αίτηση εγγραφής στο ΠΣ ΕΠΑ υπογράφεται από τον Προϊστάμενο της Δι.Δι.Ε.Π.

5. Οι χρήστες των ΥΔ απαιτείται να διαθέτουν ατομικό λογαριασμό χρήστη (αναγνωριστικό και συνθηματικό) για την πρόσβαση στο ΠΣ ΕΠΑ με δικαιώματα ανάλογα με την θέση που κατέχουν στην υπηρεσία και τις λειτουργικές περιοχές του ΣΔΕ που εμπλέκονται, όπως προγραμματισμός, επιλογή/έγκριση, παρακολούθηση. Ειδικότερα διακρίνονται τα ακόλουθα βασικά δικαιώματα για τις ΥΔ:

i) δικαιώματα συμπλήρωσης: τα στελέχη της υπηρεσίας λαμβάνουν δικαιώματα δημιουργίας/επεξεργασίας δελτίων και εισαγωγής στοιχείων,

ii) δικαιώματα οριστικοποίησης: οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών/μονάδων και οι αναπληρωτές λαμβάνουν δικαιώματα δημιουργίας/επεξεργασίας δελτίων και εισαγωγής στοιχείων και οριστικοποίησης των σχετικών εγγραφών.

Η αίτηση εγγραφής στο ΠΣ ΕΠΑ των στελεχών της ΥΔ και η ανάθεση των δικαιωμάτων υπογράφεται από τον Υπεύθυνο/νόμιμο/η εκπρόσωπο του Προγράμματος στη περίπτωση που δίνονται δικαιώματα οριστικοποίησης, διαφορετικά από τον Προϊστάμενο της ΥΔ, και αποστέλλονται στην ΕΥ ΟΠΣ.

6. Οι Χρήστες των Δικαιούχων απαιτείται να διαθέτουν ατομικό λογαριασμό χρήστη (αναγνωριστικό και συνθηματικό) για την πρόσβαση στο ΠΣ ΕΠΑ. Ειδικότερα διακρίνονται τα ακόλουθα βασικά δικαιώματα για τους Δικαιούχους:

i) συμπλήρωσης: τα στελέχη του Δικαιούχου λαμβάνουν δικαιώματα δημιουργίας/επεξεργασίας δελτίων και εισαγωγής στοιχείων,

ii) υποβολής ΤΔΠ: ο/η νόμιμος/η εκπρόσωπος του Δικαιούχου έχει τo δικαίωμα για την υποβολή των τεχνικών δελτίων έργων/πράξεων, δύναται όμως να εξουσιοδοτήσει και χρήστη/χρήστες του συστήματος ΠΣ ΕΠΑ με το δικαίωμα αυτό.

Η αίτηση εγγραφής στο ΠΣ ΕΠΑ των στελεχών του Δικαιούχου και η ανάθεση των ανωτέρω δικαιωμάτων υπογράφεται από τον/τη νόμιμο/η εκπρόσωπο του Δικαιούχου και αποστέλλεται στις Υπηρεσίες Διαχείρισης, όπου και υλοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 4 κατωτέρω.

Άρθρο 4

Υπηρεσία υποστήριξης - Γραφεία Υποστήριξης ΠΣ ΕΠΑ

1. Το Τμήμα Γ, Τμήμα Τεχνικής Βοήθειας και Υποστήριξης της Δι.Δι.Ε.Π., έχει αρμοδιότητα Υπηρεσίας Υποστήριξης του ΠΣ ΕΠΑ μέσω του Υποσυστήματος Helpdesk του ΟΠΣ και συνεργάζεται άμεσα με τα αντίστοιχα γραφεία υποστήριξης των προγραμμάτων ανάπτυξης (ΤΠΑ/ ΠΠΑ).

2. Στις ΥΔ και στους λοιπούς φορείς που αναλαμβάνουν καθήκοντα διαχείρισης οργανώνεται και λειτουργεί γραφείο υποστήριξης του σχετικού προγράμματος ανάπτυξης του ΠΣ ΕΠΑ («γραφεία ΠΣ ΕΠΑ»). Τα στελέχη των γραφείων ΠΣ ΕΠΑ, σε συνεργασία με την Υπηρεσίας Υποστήριξης του ΠΣ ΕΠΑ, έχουν την ευθύνη για την ορθή και απρόσκοπτη λειτουργία του ΠΣ ΕΠΑ στους φορείς διαχείρισης και παρέχουν υποστήριξη προς τους χρήστες και τους δικαιούχους για την ορθή χρήση και λειτουργία του.

3. Ερώτημα προς την Υπηρεσία Υποστήριξης του ΠΣ ΕΠΑ μπορούν να υποβάλλουν τα στελέχη των ΥΔ των λοιπών φορέων που αναλαμβάνουν καθήκοντα διαχείρισης, αφού συμβουλευθούν για το προς διερεύνηση θέμα, τον προϊστάμενό τους ή για τεχνικά ζητήματα το γραφείο ΠΣ ΕΠΑ του προγράμματός τους.

4. Το ΠΣ ΕΠΑ καλύπτει τη διαδικασία υποβολής και διεκπεραίωσης ερωτημάτων και αιτημάτων προς την Υπηρεσίας Υποστήριξης του ΠΣ ΕΠΑ ηλεκτρονικά.

Άρθρο 5

Μεταβατικές Διατάξεις

Με μέριμνα της Δι.Δι.Ε.Π. εκδίδονται εγκύκλιοι/οδηγίες και εγχειρίδια, οι οποίες ρυθμίζουν ειδικότερα θέματα της παρούσης.

Ειδικότερα, έως την πλήρη ενεργοποίηση του ΠΣ ΕΠΑ στο ΟΠΣ τα παραγόμενα έγγραφα του από το ΠΣ ΕΠΑ χρησιμοποιούνται από του φορείς, κατόπιν οδηγιών της Δι.Δι.Ε.Π.

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2021

Ο Υφυπουργός

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!