Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργείο Οικονομικών Χαιρετισμός Σταϊκούρα στη 13η Συνδιάσκεψη για τη νέα ΚΑΠ

Υπουργείο Οικονομικών

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021

Δελτίο Τύπου

Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στη 13η Συνδιάσκεψη για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), στη Λαμία

Κυρίες και Κύριοι,

H δημόσια διαβούλευση, που λαμβάνει χώρα για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), στοχεύει στη διαμόρφωση, από κοινού με τους εκπροσώπους των φορέων του πρωτογενούς τομέα, ενός στρατηγικού σχεδίου που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του τόπου μας, αλλά και στις κατευθύνσεις και τους φιλόδοξους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Η νέα ΚΑΠ είναι μια μεγάλη ευκαιρία.

Ευκαιρία τόσο για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, όσο και για την ανασύνταξη του αγροτικού τομέα, ώστε – τα επόμενα έτη – να λειτουργήσει ως ένας πραγματικά βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Μέσα από τη νέα στρατηγική μας για την ΚΑΠ, μας δίνεται η δυνατότητα να καταστήσουμε την ελληνική γεωργία ανταγωνιστική, και παράλληλα να θέσουμε τις αγροτικές μας περιοχές, και την ελληνική Περιφέρεια, στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Η νέα ΚΑΠ συνιστά ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεισφέρει σημαντικά στη στήριξη του αγροτικού τομέα, στην ανάπτυξη και ενίσχυση της βιωσιμότητας της ελληνικής γεωργίας, στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην αγροτική ύπαιθρο, και στην ανανέωση του αγροτικού μας πληθυσμού.

Η νέα ΚΑΠ αναμένεται να θέσει τους πυλώνες για τη διαμόρφωση της αγροτικής μας οικονομίας για την επόμενη δεκαετία.

Αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα και εργαλεία που αυτή μας προσφέρει, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις:

  • Για τον δικαιότερο καταμερισμό των ενισχύσεων, με προτεραιότητα στους νέους, στις μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, στους πραγματικούς παραγωγούς.
  • Για την ενίσχυση της προσέλκυσης των νέων παραγωγών, με σημαντική αύξηση των πόρων που θα διατεθούν προς όφελός τους.
  • Για την ενίσχυση της θέσης των γεωργών στη διατροφική αλυσίδα, με απώτερο σκοπό τα ελληνικά διατροφικά προϊόντα να διεκδικήσουν εξέχουσα θέση στις αγορές του εξωτερικού, εντός και εκτός Ευρώπης.
  • Για την ενθάρρυνση της συλλογικής οργάνωσης των παραγωγών με στόχο την ανάπτυξη υγιών επιχειρηματικών - συνεργατικών σχημάτων.
  • Για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της αποτελεσματικής διαχείρισης των φυσικών πόρων.
  • Για την προώθηση της καινοτομίας μέσα από την κατάρτιση, τη συμβουλευτική υποστήριξη και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών.
  • Για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ουσιαστική, ειδική προτεραιότητα αποτελεί η προστασία της γεωργικής παραγωγής από την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία, δυστυχώς, αυξάνονται σε ένταση και πυκνότητα.

Οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε μια πιο πράσινη, δίκαιη και διάφανη αγροτική πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε ότι βασικά εργαλεία στην άσκηση της πολιτικής αυτής, εκτός της νέας ΚΑΠ, αποτελούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ένα σημαντικό μέρος των οποίων θα διατεθεί στον πρωτογενή τομέα, καθώς και νέοι πόροι που θα αντληθούν από το νέο ΕΣΠΑ.

Όλα αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία αναμένεται να συμβάλουν στην πορεία ανάταξης και ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου.

Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδιάζεται η υλοποίηση ενός τεράστιου προγράμματος επενδύσεων εγγειοβελτιωτικών έργων, που περιλαμβάνει έργα φραγμάτων νερού και δικτύων άρδευσης, όπως αυτά που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, και για την περιοχή της Φθιώτιδας.

Ταυτόχρονα, προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού αγροτικού τομέα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής, εντάσσοντας στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα για την έξυπνη γεωργία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής συνιστά, για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Η στήριξη και ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα έχει αποδειχθεί εμπράκτως από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, τόσο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας όσο και των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω πως το σύνολο των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, εκτός Προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αγγίζει πλέον τα 900 εκατ. ευρώ.

Η Κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στην επιστροφή σε κανονικότητα, και θέτει τις βάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας από μια νέα αφετηρία ισχυρότερων προοπτικών.

Διαθέτει συγκροτημένο σχέδιο, σύμφωνο με τις προτεραιότητες της νέας ΚΑΠ, με το οποίο ο πρωτογενής τομέας θα καταστεί – και πάλι – συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!