Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

ΕΑΛΕ/Γ.Π. 40520/2021 Έγκριση σχεδίου σύμβασης μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ).

Αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 40520

ΦΕΚ B’ 4981/27.10.2021

Έγκριση σχεδίου σύμβασης μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ).

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΥΓΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Το άρθρο 5 του ν. 4683/2020 «Κύρωση της από 20.3.2020 Π.Ν.Π. ’’Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης’’ (Α' 68) και άλλες διατάξεις» (Α’ 83).

2. Τον ν. 3918/2011 «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» (Α' 31).

3. Τον ν. 4238/2014 «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), αλλαγή σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπές διατάξεις» (Α'38).

4. Το άρθρο 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, (π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» A’ 98), όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την παρ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (A’ 133).

5. Το π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α’ 148).

6. Το π.δ. 142/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α’ 181).

7. Το π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121).

8. Το π.δ. 62/2020 «Διορισμός Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α' 155).

9. Το π.δ. 68/2021 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρώτριας Υπουργού και Υφυπουργών» (Α’ 155).

10. Το άρθρο 2 του π.δ. 63/2020 «Σύσταση και κατάργηση Γενικών και Ειδικών Γραμματειών, μεταφορά αρμοδιοτήτων μεταξύ Γενικών Γραμματέων» (Α’ 156).

11. Την υπό στοιχεία Υ70/30-10-2020 απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη» (B' 4805).

12. Την υπό στοιχεία ΕΑΛΕ/Γ.Π. 80157/31-10-2018 (Β’ 4898) κοινή υπουργική απόφαση, με περιεχόμενο «Τροποποίηση και αντικατάσταση της υπό στοιχεία ΕΑΛΕ/Γ.Π. 46846/19-06-2018 (Β’ 2315) κοινής υπουργικής απόφασης, με περιεχόμενο «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)».

13. Το με υπό στοιχεία ΓΔΥΥ/34/οικ.16822/23-06-2021 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας, με το οποίο διαβιβάστηκε η υπ’ αρ. 679 απόφαση της 773ης/10-06-2021 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καθώς και το απόσπασμα πρακτικών της υπ’ αρ. 23/19-05-2021 Συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.

14. Την υπό στοιχεία Β2β/Γ.Π.43904/13-07-2021 εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την περ. ε' της παρ. 5 του άρθρου 24 του ν. 4280/2014, σύμφωνα με την οποία με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται πρόσθετη δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καθότι η προκαλούμενη δαπάνη φαρμάκου των ασφαλισμένων του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. θα καταβάλλεται από τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. και αντίστοιχα η δαπάνη που θα προκληθεί από την υλοποίηση των υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα υπολογίζεται απολογιστικά και θα αποδίδεται από τον ΕΔΟΕΑΠ στον ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, σημειώνεται ότι δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Την έγκριση του ακόλουθου σχεδίου σύμβασης μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.):

«ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΕΔΟΕΑΠ

Στο Μαρούσι Αττικής σήμερα την ......................... οι συμβαλλόμενοι:

Ι. Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, που χάριν συντομίας θα αποκαλείται «Ε.Ο.Π.Υ.Υ.» και που εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής (οδός Αποστόλου Παύλου 12 - Τ.Κ.151 23) με Α.Φ.Μ. 997478553 και Δ.Ο.Υ Αμαρουσίου και εκπροσωπείται νόμιμα από την Διοικήτρια και Πρόεδρο του Δ.Σ. αυτού Θεανώ Καρποδίνη, νόμιμα εξουσιοδοτημένη για την υπογραφή της παρούσας με την υπ’ αρ. ........... απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

II. Το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως, που χάριν συντομίας θα αποκαλείται «Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.» και που εδρεύει στο Νομό Αττικής (οδός Σισίνη 18 και Ηριδανού, Τ.Κ. 11528), με ΑΦΜ 090001379 Δ'Δ.Ο.Υ. Αθηνών και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. αυτού Σταύρο Καπάκο, νόμιμα εξουσιοδοτημένο για την υπογραφή της παρούσας με την υπ’ αρ. ....... απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 4683/ 2020 (Α' 83), τις διατάξεις του Κανονισμού Υγείας του Ε.Δ.Ο.Ε.ΑΠ. (Υ.Α. Φ.40155/14631/601/2013, Β' 1664) και την υπ'αρ. …….. κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών (Β'…) συμφωνούν συναποδέχονται και συνομολογούν τα ακόλουθα:

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

1. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. αναπτύσσουν σύμβα- ση συνεργασίας στο πλαίσιο θεμελίωσης συνεργασίας μεταξύ φορέων κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης και προς εκπλήρωση των σκοπών τους. Οι συμβαλλόμενοι φορείς εκκινούν από κοινή αφετηρία συμπράττοντας για την υλοποίηση των δράσεων στο πλαίσιο του εξυπηρετούμενου σκοπού, ήτοι αυτόν της εξασφάλισης της πρόσβασης των ασφαλισμένων του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. στην παροχή υπηρεσιών υγείας του υφιστάμενου δικτύου παρόχων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καθώς και στην παροχή φαρμάκων τα οποία χορηγούνται από τα φαρμακεία Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις κανονιστικές διατάξεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Με τη σύμβαση συνεργασίας επιδιώκεται η επίτευξη βέλτιστης εποπτείας και διαχείρισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μέσω του δικτύου συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. φορέων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον ασφαλιστικό πληθυσμό του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. καθώς και η παροχή φαρμάκων σε ασφαλισμένους του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. από τα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εφόσον η χορήγησή τους εγκρίνεται από τις αρμόδιες κατά περίπτωση επιτροπές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Σε περίπτωση μη έγκρισης της άνω χορήγησης από τις εν λόγω επιτροπές Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δύναται η έγκριση αυτή να χορηγηθεί από τις αντίστοιχες επιτροπές του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. χωρίς περαιτέρω ανάμειξη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (τα φάρμακα θα χορηγούνται από ιδιωτικά φαρμακεία).

2. Ειδικότερα, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προσφέρει διοικητικές υπηρεσίες ανταποκρινόμενος στη βούληση του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. (υπ’ αριθμ. 23/19-05-2021 Απόφαση Δ.Σ. Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.) για:

α. Τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. από τα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για εκτέλεση και παραλαβή της φαρμακευτικής τους αγωγής. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών θα δημιουργηθεί ξεχωριστή κωδικοποίηση στο σύστημα ΟΠΣ, προκειμένου να είναι εφικτή η μηνιαία εξαγωγή πληροφοριών από το Τμήμα Διαχείρισης Φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

β. Tη δημιουργία της δυνατότητας πρόσβασης των ασφαλισμένων του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. στο σύνολο των συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας σύμφωνα με τους όρους που διαλαμβάνονται στις μεταξύ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των άνω παρόχων συμβάσεων και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όπως αυτό έχει αποφασιστεί από το αρμόδιο όργανο του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.

γ. Tη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής ώστε να πραγματοποιείται η υποβολή δαπανών υγείας μέσω του πληροφοριακού συστήματος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθώς επίσης και για τη διαχείριση και τεχνική υποστήριξη των υποβολών αυτών οι οποίες αφορούν υπηρεσίες υγείας που έχει λάβει ο ασφαλιστικός πληθυσμός του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. από συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους υγείας οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί στο πληροφοριακό του σύστημα. Θέματα ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων προστατεύονται και ρυθμίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Τα πνευματικά δικαιώματα καθώς και τα δικαιώματα χρήσης του έργου που θα υλοποιηθεί ανήκουν αποκλειστικά στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

δ. Tην παραλαβή και ψηφιοποίηση στο 100% των υποβολών που αφορούν δαπάνες των ασφαλισμένων του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. σε συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας και σε φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Επίσης, τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. - Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προκειμένου να μπορεί ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. να διαβάζει τις ψηφιοποιημένες υποβολές των παρόχων υγείας και να πραγματοποιεί την εκκαθάριση και ενταλματοποίηση των δαπανών. Τα τιμολόγια των παρόχων που θα αφορούν υπηρεσίες παρεχόμενες σε ασφαλισμένους του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., θα εκδίδονται από τον πάροχο προς τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., ο οποίος θα έχει και την αποκλειστική ευθύνη εξόφλησής τους. Ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. δύναται να αξιοποιήσει την υφιστάμενη δειγματοληπτική ελεγκτική διαδικασία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όπως θα εξάγεται από το σύστημα, έτσι ώστε να ολοκληρώνεται η εκκαθάριση ως προς τους υποβληθέντες λογαριασμούς των παρόχων για ασφαλισμένους του.

3. Οι λεπτομέρειες του τρόπου συνεργασίας θα προσδιορίζονται και θα εξειδικεύονται κατ’ αντικείμενο με εγκριτικές αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 4683/2020.

4. Το ακριβές αντικείμενο αναλαμβανόμενο έργο ανά είδος περίθαλψης δύναται να μεταβάλλεται μετά από εισήγηση της επιτροπής του άρθρου 2 της παρούσας σύμβασης και εκ νέου έγκρισής του από τα Διοικητικά Συμβούλια των αντισυμβαλλόμενων, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 5 του ν. 4683/2020.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Άρθρο 1

Χρονοδιάγραμμα

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα, ανταποκρινόμενος στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει με την παρούσα σύμβαση, εντός χρονικού διαστήματος τριών (3) μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της.

Προϋπόθεση τήρησης του χρονοδιαγράμματος από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι η παροχή από τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. όλων των πληροφοριών που απαιτούνται για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων στην παρούσα.

Παράταση του ανωτέρω χρονικού διαστήματος μπορεί να δοθεί μόνο με νεώτερη έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων μερών πριν από τη λήξη του ως άνω μνημονευόμενου χρονικού διαστήματος.

Άρθρο 2

Συντονισμός Εργασιών - Παρακολούθηση

Τα συμβαλλόμενα μέρη αναθέτουν το συντονισμό και την παρακολούθηση όλων των εργασιών που απαιτούνται για την εκτέλεση της παρούσας σύμβασης, καθώς και την επίλυση πρακτικών ζητημάτων, σε τετραμελή επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από 2 υπαλλήλους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και 2 υπαλλήλους του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. Η επιτροπή συνεδριάζει οποτεδήποτε κρίνεται αναγκαίο από την πορεία υλοποίησης των έργων, αλλά και όταν ζητηθεί από οποιοδήποτε μέλος της. Οι συμβαλλόμενοι διατηρούν το δικαίωμα αλλαγής των εκπροσώπων τους στην επιτροπή. Η επιτροπή συντάσσει πρακτικό, το οποίο υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες κάθε συμβαλλόμενου μέρους προς επεξεργασία, αξιολόγηση και υλοποίηση.

Άρθρο 3

Υποχρεώσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.

Για την επίτευξη του σκοπού της παρούσας σύμβασης οι συμβαλλόμενοι αναλαμβάνουν ο καθένας τις παρακάτω υποχρεώσεις, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του κάθε μέρους:

1. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αναλαμβάνει: να μεριμνήσει έγκαιρα για τις διοικητικές ενέργειες που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου και την μετέπειτα αξιοποίηση και καλή λειτουργία του, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι της σύμβασης να μεριμνήσει για τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για να υλοποιηθεί σαφώς διακριτή υποβολή από τους συμβεβλημένους παρόχους των δαπανών των ασφαλισμένων του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. στο πληροφοριακό του σύστημα (e-Dapy), ώστε να είναι εφικτή η υποβολή των δαπανών του Αντικειμένου της παρούσας σύμβασης να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων στελεχών που γνωρίζουν τις δομές και λειτουργικές διαδικασίες που σχετίζονται με την υλοποίηση του έργου να διασφαλίσει τη διαρκή τεχνική υποστήριξη και την παροχή πληροφοριών και διευκρινίσεων που αφορούν τεχνικής φύσεως θέματα των υποβολών να παρέχει πρόσβαση στο πληροφοριακό του σύστημα σε εντεταλμένους υπαλλήλους του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. προκειμένου να διευκολυνθεί ο έλεγχος και η εκκαθάριση των σχετικών δαπανών από τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. Η πρόσβαση αφορά αυστηρά δαπάνες που αφορούν ασφαλισμένους του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. να εξασφαλίσει την ψηφιοποίηση του 100% των υποβαλλόμενων δαπανών των συμβεβλημένων παρόχων υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που αφορούν ασφαλισμένους του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. (μέσω της συμβεβλημένης με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εταιρείας) να εξασφαλίσει το χρονικά εμπρόθεσμο της παροχής των υπηρεσιών της σύμβασης να εκδίδει κατά μήνα η Διεύθυνση Φαρμάκου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αναλυτική κατάσταση με το ποσό οφειλής του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. προκειμένου να αποζημιώνεται ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την δαπάνη αγοράς των εν λόγω φαρμακευτικών σκευασμάτων που θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. από τα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με ενημέρωση της Διεύθυνσης Οικονομικού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. η οποία θα αναζητά το ποσό από τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.

2. Ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. αναλαμβάνει : να παρέχει έγκαιρα την απαραίτητη πληροφορία για την αποτελεσματική υλοποίηση των υπηρεσιών που αναλαμβάνει με την παρούσα ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων στελεχών που γνωρίζουν τις δομές και λειτουργικές διαδικασίες που σχετίζονται με την υλοποίηση του έργου να ελέγξει την τεχνική πληρότητα και ποιότητα των παραδοτέων να εκκαθαρίζει και να ενταλματοποιεί τις υποβαλλόμενες δαπάνες των συμβεβλημένων παρόχων υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τους ασφαλισμένους του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. σύμφωνα με τους όρους της παρούσας σύμβασης συνεργασίας να ενημερώνει των ασφαλισμένους του και τους παρόχους υγείας, καθώς και να διαχειρίζεται τις διαφορές (οικονομικές ή άλλες) που δύναται να προκύψουν από την εφαρμογή της παρούσας Σύμβασης και του Κανονισμού Παροχών του να διαχειριστεί κάθε πρόβλημα που προκύψει λόγω της διαφοράς των παροχών υγείας των συμβαλλόμενων μερών.

Άρθρο 4

Οικονομικοί Όροι

Οι υπηρεσίες που περιγράφονται στην παρούσα σύμβαση παρέχονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. με κόστος που θα υπολογίζεται απολογιστικά μετά τη λήψη των υπηρεσιών κατόπιν εκατέρωθεν συμφωνίας μεταξύ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και το κόστος υπηρεσιών για τη χρήση (ανθρωπομήνες) των πληροφοριακών συστημάτων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καθώς και το επιπλέον κόστος που θα επιβαρυνθεί ο Ε.Ο.Π.ΥΥ. από τις παρεχόμενες Υπηρεσίες από τη συμβεβλημένη εταιρεία για την παροχή του έργου της παραλαβής και της ψηφιοποίησης στο 100% των διακριτών υποβολών του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.

Οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πάροχοι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας θα αποζημιώνονται από τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. για δαπάνες που αφορούν ασφαλισμένους του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση και με τους ίδιους όρους όσον αφορά στο χρόνο αποζημίωσης που προβλέπεται στις συμβάσεις μεταξύ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των άνω παρόχων.

Οι ανωτέρω υποβαλλόμενες δαπάνες των παρόχων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εφόσον δεν αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν υπόκεινται σε καθεστώς clawback και rebate.

Ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. καταβάλλει στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τα ποσά οφειλής που προκύπτουν από τη δαπάνη αγοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων που θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. από τα Φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Η χρέωση του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. για τα χορηγούμενα στους ασφαλισμένους του φάρμακα θα ανέρχεται στη Νοσοκομειακή Τιμή των φαρμάκων αυτών πλέον του εκάστοτε ισχύοντος ΦΠΑ.

Οι δαπάνες για την αγορά φαρμάκων που έχουν χορηγηθεί από τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε ασφαλισμένους του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. δεν υπόκεινται σε καθεστώς clawback ενώ υπόκεινται σε καθεστώς rebate. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα υπολογίζει για λογαριασμό του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. το rebate για αυτά τα φάρμακα και θα το αποστέλλει στο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. για τη βεβαίωσή του στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Άρθρο 5

Ισχύς Σύμβασης

Η ισχύς της παρούσας Σύμβασης είναι διετής με δυνατότητα αυτοδίκαιης παράτασής της για ένα (1) έτος, εφόσον δεν υπάρξει καταγγελία της από τα ένα ή το άλλο συμβαλλόμενο μέρος. Άρχεται από την υπογραφή της παρούσας και από τα δυο μέρη.

Άρθρο 6

Καταγγελία - Κυρώσεις

Όλοι οι όροι της παρούσης συμφωνούνται ως ουσιώδεις.

O Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. δικαιούται να καταγγείλει αζημίως την παρούσα σύμβαση συνολικά για σπουδαίο λόγο και μετά από υποβολή αιτιολογημένων εξηγήσεων για τους λόγους καταγγελίας προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Η ισχύς της καταγγελίας επέρχεται μετά από τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία της εγγράφου γνωστοποίησης της καταγγελίας από τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Αμφότερα τα μέλη μπορούν να καταγγείλουν την παρούσα οποτεδήποτε, για σπουδαίο λόγο, κατόπιν προηγούμενης έγγραφης ενημέρωσης και η ισχύς της καταγγελίας επέρχεται έναν (1) μήνα μετά από την ημερομηνία της έγγραφης ενημέρωσης.

Σε περίπτωση που κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη παραβεί τους όρους της παρούσας σύμβασης οι οποίοι θεωρούνται όλοι ουσιώδεις και ιδίως σε περίπτωση υπαί- τιας πλημμελούς εκπλήρωσης των υποχρεώσεών του, ο έτερος συμβαλλόμενος έχει δικαίωμα μονομερούς υπαναχώρησης από την παρούσα και δικαίωμα διεκδίκησης αποζημίωσης, τα οποία δύναται να ασκήσει σωρευτικά ή διαζευκτικά. Για οποιαδήποτε διαφορά προκύψει από την παρούσα συμφωνείται ότι αρμόδια είναι τα Δικαστήρια της Αθήνας.

Άρθρο 7

Τροποποιήσεις

Οποιαδήποτε μεταβολή των όρων της παρούσας σύμβασης θα γίνεται και θα αποδεικνύεται με έγγραφη συμφωνία. Κάθε τροποποίηση γίνεται με νεότερη έγγραφη συμφωνία μεταξύ των συμβαλλομένων αποκλειόμενης κάθε μονομερούς ενέργειας ή απόφασης.

Αμφότερα τα μέρη διατηρούν το δικαίωμα επαναδιαπραγμάτευσης της παρούσας σύμβασης.

Άρθρο 8

Τελικοί Όροι

Η παρούσα κατισχύει κάθε προηγούμενης συμφωνίας μεταξύ των συμβαλλομένων, προφορικής ή γραπτής.

Σε πίστωση των παραπάνω οι συμβαλλόμενοι υπέγραψαν την παρούσα σύμβαση σε δύο (2) όμοια πρωτότυπα με ημερομηνία και τόπο τα αναφερόμενα στην αρχή της παρούσας και πήραν από ένα όμοιο πρωτότυπο δεόντως υπογεγραμμένο.

Οι συμβαλλόμενοι

ΓΙΑ ΤΟΝ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ΓΙΑ ΤΟΝ Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. Η Διοικήτρια Ο Πρόεδρος

ΘΕΑΝΩ ΚΑΡΠΟΔΙΝΗ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΠΑΚΟΣ»

H απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2021

Οι Υπουργοί

Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

Υγείας ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!