Νομοσχέδιο για ταχεία αδειοδότηση τεχνικών επαγγελμάτων
Το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου για την «Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις», έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση οι νέες ρυθμίσεις ανταποκρίνονται στην ανάγκη για σύντομες διαδικασίες αδειοδότησης, με διαφάνεια και σεβασμό στο περιβάλλον. Εισάγεται ένα μίνι – fast track για τη μεταποίηση και τα τεχνικά επαγγέλματα, που αποτελεί πάγιο αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας και αναγκαίο μέτρο για την ελάφρυνση της γραφειοκρατίας.
Με το νέο πλαίσιο η φιλοδοξία είναι να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των αδειοδοτήσεων επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων, καθώς μειώνονται δραστικά τη γραφειοκρατία, αυξάνουμε τον ουσιαστικό έλεγχο και εξασφαλίζουμε τη διαφάνεια σε όλη τη διαδικασία. Παράλληλα, εισάγεται ένα σύγχρονο μοντέλο για την αδειοδότηση, διοίκηση και λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων. Στόχος μας, είναι τόσο η περιβαλλοντική προστασία όσο και η εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε αυτά, διασφαλίζοντας ένα υγιές και ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Επισημαίνεται ότι με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων και με δεδομένη τη λειτουργία της Υπηρεσίας Μιας Στάσης και του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.), η Ελλάδα αναμένεται να αναβαθμίσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητά της. Η βελτίωση των συνθηκών επιχειρηματικότητας αποτελεί προϋπόθεση, ώστε η χώρα μας να προσελκύσει εγχώριους και ξένους επενδυτές.
Ειδικότερα:
Αναμορφώνεται, εξαπλουστεύεται και εκσυγχρονίζεται πλήρως ένα απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο βασίζεται σε νόμο του 1934 και σε πλήθος (πάνω από 100) Διαταγμάτων. Συγκεκριμένα, αλλάζει το καθεστώς αδειοδότησης για 16 τεχνικά επαγγέλματα, αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, για τα οποία χορηγούνται σήμερα συνολικά 214 άδειες(!).
Ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός των απαραίτητων αδειών, οι υπερβολικές σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτήσεις προϋπηρεσίας, η αντιφατικότητα και πολλές φορές αλληλοεπικάλυψη των ισχυουσών διατάξεων, η διαδικαστική ασάφεια για τη διαδικασία των εξετάσεων από τις περιφερειακές υπηρεσίες και η παντελής απουσία πρόβλεψης ελέγχων για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται, δημιούργησε ένα δυσχερές περιβάλλον για τους επαγγελματίες, το οποίο κάθε άλλο παρά ενισχύει τον ανταγωνισμό και την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Το νέο σχέδιο νόμου ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των νέων τεχνολογιών, ενθαρρύνει την εργασιακή κινητικότητα και υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα και τις συνθήκες ανταγωνισμού της ελληνικής οικονομίας.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!