Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργείο Οικονομικών Ομιλία Σταϊκούρα στο 22ο συνέδριο της Prodexpo

Υπουργείο Οικονομικών

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Δελτίο Τύπου

Εναρκτήρια ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στο 22ο συνέδριο της Prodexpo

Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης για την τιμητική πρόσκληση που μου απηύθυναν να χαιρετίσω το 22ο Συνέδριο της Prodexpo για την Ανάπτυξη και την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.

Συνέδριο που αποτελεί θεσμό, πλέον, για τον κατασκευαστικό κλάδο και την αγορά ακινήτων.

Αγορά και ευρύτερα κλάδος που λειτούργησαν, επί πολλά χρόνια, ως ισχυρός καταλύτης της αναπτυξιακής διαδικασίας στη χώρα μας, συμβάλλοντας παράλληλα στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και στην ενδυνάμωση της επενδυτικής ελκυστικότητας της Ελλάδας.

Δέχθηκαν όμως σημαντικό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πολυετούς δημοσιονομικής κρίσης, εξαιτίας – μεταξύ άλλων – της υπερφορολόγησης των περασμένων ετών.

Κυρίες και Κύριοι,

Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, η σημερινή Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, αναγνωρίζοντας την αξία της αγοράς ακίνητης περιουσίας, έθεσε σε εφαρμογή και υλοποιεί, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό και δυναμικό σχέδιο για την ισχυρή ανάκαμψή της.

Ταυτόχρονα προχωράει, με συντονισμένες πρωτοβουλίες και στοχευμένες ενέργειες, στην αξιοποίηση, κατά τον βέλτιστο τρόπο, της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Ειδικότερα:

1ον. Υλοποιήσαμε μειώσεις φορολογικών συντελεστών και θεσπίσαμε φορολογικά κίνητρα.

  • Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 22%, μεσοσταθμικά, ήδη από το 2019. Ενώ προχωρήσαμε στην κατάργησή του σε μικρά ακριτικά νησιά.
  • Αναστείλαμε για τρία χρόνια, έως το τέλος του 2022, τον ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και για την ίδια περίοδο αναστείλαμε τον φόρο υπεραξίας.
  • Αναστείλαμε την καταβολή ΦΠΑ στο πλαίσιο επενδύσεων για κατασκευαστικές εργασίες που πραγματοποιούν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες οι οποίες ανέκυψαν λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού.
  • Θεσπίσαμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων.
  • Καταργήσαμε τον φόρο γονικών παροχών/δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ, για την ενίσχυση και αξιοποίηση, μεταξύ άλλων, και της αγοράς ακινήτων.
  • Καθιερώσαμε φορολογικά κίνητρα για αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας και να επενδύσουν, μεταξύ άλλων, στην αγορά ακινήτων.
  • Εξορθολογίσαμε τον τρόπο φορολόγησης των εταιρειών επενδύσεων, όπως είναι οι Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, υπό όρους συγκρίσιμους με το αντίστοιχο πλαίσιο των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών.

2ον. Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση μεταρρύθμισης του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας.

Με αυτή, το σύστημα των ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού επεκτάθηκε, διορθώθηκαν αδυναμίες, κενά και αδικίες του παρελθόντος σε βάρος πολλών ιδιοκτητών, διευρύνεται η φορολογητέα βάση και θα καταστεί εφικτή η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών επί της ακίνητης περιουσίας, ιδίως μέσω του ΕΝΦΙΑ.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε ψηφιακός χάρτης του συστήματος απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων, διαθέσιμος στους πολίτες.

Η μεταρρύθμιση διευκολύνει τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας ακινήτων, ιδιαίτερα χαμηλής και μεσαίας αξίας.

3ον. Προωθούμε μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την αγορά ακινήτων στη χώρα μας.  

  • Εκσυγχρονίσαμε τις διαδικασίες για τη μεταβίβαση ακινήτων, ώστε αυτές να γίνονται ηλεκτρονικά, αντί να απαιτείται η υποβολή έντυπων δηλώσεων με αυτοπρόσωπη παρουσία των φορολογουμένων στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.
  • Θεσπίσαμε σαφείς και διαφανείς κανόνες σύστασης και λειτουργίας family offices για τη διαχείριση των χρηματικών ροών και της οικογενειακής περιουσίας φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, μέσω των οποίων ενισχύεται η αγορά ακινήτων στη χώρα μας.
  • Δρομολογούμε τη χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που συνδέονται με ανάπτυξη δράσεων οι οποίες αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση και της αγοράς ακίνητων.

4ον. Θέσαμε τα θεμέλια ώστε να «ξεκολλήσουν» μεγάλα επενδυτικά έργα και να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Συγκεκριμένα:

  • Καταφέραμε, με εντατική και μεθοδική προσπάθεια, υπερβαίνοντας εμπόδια και προσπερνώντας αγκυλώσεις, να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία μεταβίβασης της «Ελληνικόν Α.Ε.», θέτοντας σε τροχιά υλοποίησης αυτό το εμβληματικό έργο.
  • Προχωρήσαμε στην παραχώρηση της «Εγνατίας Οδού» με ικανοποιητικούς όρους, και ολοκληρώσαμε την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου και της μαρίνας Χίου.
  • Δρομολογείται η αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς, η εκκίνηση των διαδικασιών για την αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου και Λευκίμμης Κέρκυρας, και η προετοιμασία του διαγωνισμού για την επανα-παραχώρηση της Αττικής Οδού.
  • Είναι ώριμα – προς αξιοποίηση – ακίνητα διαπεριφερειακής εμβέλειας, όπως οι Γούρνες του Νομού Ηρακλείου.

Αυτό αποδείχθηκε πρόσφατα, με τη συμμετοχή 4 επενδυτικών σχημάτων στη διαδικασία αξιοποίησης του περιουσιακού στοιχείου.

5ον. Δρομολογούμε την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου για το Κυβερνητικό Πάρκο στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού, στις πρώην εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, που αποτελεί μια σημαντική αστική παρέμβαση, με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό.

6ον. Ετοιμάζουμε, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, ένα ολιστικό στρατηγικό πλάνο καταγραφής και αποτίμησης της αξίας της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με στόχο την προστασία, τη διαχείριση και την επενδυτική αξιοποίησή της.

7ον. Νομοθετήσαμε την προσθήκη συμπληρωματικών αρμοδιοτήτων στο ΤΑΙΠΕΔ – και συγκεκριμένα στη Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, προκειμένου να μπορεί πλέον, πέραν της ανάληψης ωρίμανσης έργων στρατηγικής σημασίας, να αναλαμβάνει τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και παρακολούθησης της εκτέλεσης των έργων αυτών.

Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουμε την ταχύτερη υλοποίηση, ξεπερνώντας χρονοβόρες διαδικασίες και εμπόδια, έργων στρατηγικής σημασίας, στα οποία περιλαμβάνονται και έργα υποδομών.

Κυρίες και Κύριοι,
Η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου αντικατοπτρίζεται σε μία σειρά δεικτών που αφορούν τον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς και στη βελτίωση της θέσης της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού για ακίνητα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του από τον Νοέμβριο του 2003, ενώ παράλληλα είναι υψηλότερος από τους αντίστοιχους δείκτες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Η οικοδομική δραστηριότητα ενισχύεται σημαντικά, τον πρώτο επτάμηνο του 2021, εμφανίζοντας αύξηση κατά 31% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών και κατά 57% σε όρους τετραγωνικών μέτρων επιφανείας.

Τέλος, οι καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα παρουσιάζουν μια σταθερά αυξητική τάση, επιστρέφοντας σταδιακά στα προ πανδημίας επίπεδα.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, παρά τα εμπόδια που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, την εφαρμογή πολιτικών στήριξης και ενίσχυσης της αγοράς ακινήτων, καθώς και την υλοποίηση του σχεδιασμού μας για την περαιτέρω αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Αυτή η πολιτική μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά, σταθερά και σε μακροχρόνια βάση έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, να μειώσει το ύψος του χρέους και να συνεισφέρει – καθοριστικά – στην αναπτυξιακή δυναμική των τοπικών κοινωνιών και συνολικά της ελληνικής οικονομίας.

Και πάλι συγχαρητήρια για τη διοργάνωση του Συνεδρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!