Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργείο Οικονομικών Απάντηση Σταϊκούρα σε ερώτηση του ΚΚΕ για τη στήριξη των πληγέντων από το σεισμό στην Κρήτη

Υπουργείο Οικονομικών

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Δελτίο Τύπου

Απάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Μανώλη Συντυχάκη για τη στήριξη των πληγέντων από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη

Αξιότιμε κ. Συνάδελφε,

Μετά τον σεισμό στην Κρήτη, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύουν έμπρακτα, για ακόμη μια φορά, ότι ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες συμπατριωτών μας που βιώνουν τις επιπτώσεις μιας φυσικής καταστροφής.

Με γνώμονα την ταχύτερη και μεγαλύτερη δυνατή ανακούφιση των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται, ενεργούμε έγκαιρα, αποζημιώνουμε άμεσα και στηρίζουμε γενναία τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

Ειδικότερα, υλοποιούνται άμεσα, μεταξύ άλλων, απαντώντας και στο Ερώτημά σας, τα εξής:

1ον. Η παροχή Στεγαστικής Συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων.

Η Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

2ον. Η παροχή πρώτης αρωγής έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής, μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr., ύψους έως 14.000 ευρώ.

3ον. Η παροχή αποζημίωσης της οικοσκευής και κάλυψης των πρώτων αναγκών των νοικοκυριών που επλήγησαν, μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr., ύψους έως 6.000 ευρώ.

4ον. Αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται για 6 μήνες.

5ον. Όσον αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι τράπεζες-μέλη της θα σταθούν αρωγοί, με κάθε πρόσφορο τρόπο στις απώλειες που υπέστησαν καταναλωτές και επιχειρήσεις, εξαιτίας του σεισμού στην Κρήτη, με σκοπό να λάβουν κατά περίπτωση και ανάλογα με την ικανότητα αποπληρωμής τους βραχυχρόνια αναστολή πληρωμών, προσωρινή ρύθμιση οφειλών και βραχυχρόνια αναστολή κατασχέσεων.

6ον. Προβλέπονται διευκολύνσεις για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Ειδικότερα, προβλέπονται:

  • Η κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών.
  • Η αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή.
  • Η εξόφληση των ανωτέρω εισφορών σε 12 - 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Αξιότιμε κ. Συνάδελφε,

Σε συνέχεια της απάντησής μου προβλέπονται επίσης:

7ον. H αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις, αναστέλλεται η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους, για χρονικό διάστημα 6 μηνών.

8ον. Η στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις άμεσες ανάγκες και για τις αποκαταστάσεις.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, για την κάλυψη των πρώτων άμεσων αναγκών των δήμων που επλήγησαν, διέθεσε 1 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται και άλλες φάσεις χρηματοδότησης, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία καταγραφής και η ωρίμανση του σχεδιασμού από την πλευρά των δήμων.

9ον. Συνεργασία και στήριξη για την κατεδάφιση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών συνεργάζεται με τους πυρόπληκτους δήμους για την προώθηση των διαδικασιών κατεδάφισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!