Οικονομικές Ειδήσεις

ΤΕΕ Προτάσεις για ενεργειακή απόδοση

Κίνητρα και για τα υλικά, που χρησιμοποιούνται στις ενεργειακές και στατικές ανακαινίσεις κτιρίων. Χρηματοδοτικά προγράμματα για ιστορικά κτίρια και μνημεία του δημοσίου. Να καταστεί πραγματικά μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης το κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ.

Αυτές είναι μεταξύ άλλων οι προτάσεις του ΤΕΕ που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, σε παρέμβασή του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, που αφορά στην ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας 2018/2002, για την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Επίσης, ο κ. Στασινός αφού τόνισε τη συνεργασία ΥΠΕΝ-ΤΕΕ και τη συμβολή του Επιμελητηρίου σε ΚΕΝΑΚ και το νέο «Εξοικονομώ» πρότεινε επίσης την ενεργοποίηση του θεσμού των πιστοποιημένων Περιβαλλοντικών Ελεγκτών. Επιπλέον εξέφρασε την ανάγκη για αύξηση των αμοιβών για Ενεργειακές Επιθεωρήσεις και Ενεργειακά Πιστοποιητικά, αλλά και την για την άμεση ενεργοποίηση του θεσμού των πιστοποιημένων Περιβαλλοντικών Ελεγκτών, ώστε να αρχίσουν έλεγχοι στο πεδίο.

Απατώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι οι σχετικές με την εξοικονόμηση ενέργειας Τεχνικές Οδηγίες του ΤΕΕ (ΤΟΤΕΕ) βρίσκονται υπό αναθεώρηση και επεσήμανε τη σημασία των αλλαγών στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», όπως η κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας των αιτήσεων και η αξιολόγηση με βάση την ποσότητα της εξοικονομούμενης ενέργειας σε ένα ανοιχτό πρόγραμμα, με βάση τις προτάσεις του ΤΕΕ.

Τόνισε μάλιστα ότι στο ΤΕΕ έχει διαμορφωθεί μια κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ διαφορετικής ιδεολογίας παρατάξεων στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και θα ήταν χρήσιμο για το ζήτημα αυτό να υπάρξει και διακομματική συναίνεση στη χώρα.

Ο κ. Στασινός, κατά την αρχική του τοποθέτηση στην ακρόαση εκπροσώπων των φορέων, στη συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου του από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αφού επισήμανε ότι «σε γενικό επίπεδο, το ΤΕΕ θεωρεί ότι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι σε σωστή κατεύθυνση και πετυχαίνουν τους εθνικούς στόχους» και διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως κάνει πάντα το ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας.

Αύξηση αμοιβών για Ενεργειακές Επιθεωρήσεις και Ενεργειακά Πιστοποιητικά

«Η χώρα δεν θα πετύχει τους στόχους, που με το νομοσχέδιο θέτει αν οι Ενεργειακές Επιθεωρήσεις και τα Ενεργειακά Πιστοποιητικά δεν βελτιωθούν», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, επισημαίνοντας ότι «είναι το βασικό εργαλείο της Πολιτείας για να πετύχει την εξοικονόμηση ενέργειας του 32,5%, που νομοθετείται σήμερα και ο βασικός μοχλός για να γνωρίζουμε τί και πώς καταναλώνει ένα κτίριο ή μια κτιριακή μονάδα και όχι, όπως από κάποιους θεωρείται, μία απλή τυπική υποχρέωση».

Πρότεινε θεσμική παρέμβαση της πολιτείας, ώστε «οι ενεργειακοί επιθεωρητές και οι ενεργειακοί σύμβουλοι να αμείβονται για τη δουλειά που πρέπει να κάνουν - και όχι απλά για να βγάζουν ένα χαρτί», εξηγώντας ότι: «τα ενεργειακά πιστοποιητικά και οι ενεργειακοί επιθεωρητές έχουν πλέον καθιερωθεί στην αγορά, ωστόσο η εργασία τους δεν τυγχάνει της αναγνώρισης που πρέπει».

Άμεση ενεργοποίηση του θεσμού των πιστοποιημένων Περιβαλλοντικών Ελεγκτών

«Η απλοποίηση και εκ νέου οργάνωση των διαδικασιών και η δυνατότητα να υπάρχουν πιστοποιημένοι Περιβαλλοντικοί Ελεγκτές, πιστεύω ότι θα οδηγήσει σε πραγματική αύξηση των περιβαλλοντικών ελέγχων και επιθεωρήσεων για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των επιμέρους περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφερόμενος στις σχετικές διατάξεις του νομοσχέδιου και ζήτησε από το ΥΠΕΝ «να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση των υπουργικών αποφάσεων, που προβλέπονται για τους Περιβαλλοντικούς Ελεγκτές, ώστε να αποκτήσουμε σύντομα πολλούς και αποτελεσματικούς ελέγχους στο πεδίο».

Κίνητρα και για τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις ενεργειακές και στατικές ανακαινίσεις κτιρίων

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΤΕΕ, για τα φορολογικά κίνητρα στις ανακαινίσεις ιδιωτικών κτιρίων, που η κυβέρνηση νομοθέτησε για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και όπως είπε «φέτος για πρώτη φορά τις συμπληρώσαμε στις φορολογικές μας δηλώσεις», τόνισε ότι «πρέπει να συμπληρωθεί με αντίστοιχα κίνητρα και για τα υλικά, που χρησιμοποιούνται στις ενεργειακές και στατικές ανακαινίσεις κτιρίων».

Χρηματοδοτικά προγράμματα για ιστορικά κτίρια και μνημεία του δημοσίου

Πρότεινε επίσης να καθιερωθούν ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα για τα ιστορικά κτίρια και μνημεία του δημοσίου, ώστε όπως τόνισε «να βλέπουν οι πολίτες το κράτος να εφαρμόζει πρώτο και σε αξιόλογα κτίρια τις υποχρεώσεις της χώρας», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων θα συμφωνούσαν».

Πραγματικά μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης το κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ

Τέλος, ο κ. Στασινός κάλεσε την κυβέρνηση να δεσμευτεί δημοσίως στη Βουλή, ότι το σχεδιαζόμενο κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ θα είναι πραγματικά μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, τόσο συνολικά όσο και στα επιμέρους του κτίρια, όταν προωθηθεί η υλοποίηση του σχεδίου, ανεξαρτήτως χρονοδιαγράμματος για την υποχρέωση σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης κτιρίων του δημοσίου, που στο νομοσχέδιο είναι το 2026, τονίζοντας ότι: «γνωρίζω ότι αυτή είναι η πρόθεση, αλλά πρέπει να υπάρξει ρητή και συγκεκριμένη δέσμευση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!