Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΕΛΕΠΑ Εκλογο-απολογιστική γενική συνέλευση Τρίτη 26/10 18.30 στο συνδικάτο Οικοδόμων

ΕΛΕΠΑ

8 Οκτωβρίου 2021

Δελτίο Τύπου

Εκλογο-απολογιστική γενική συνέλευση Τρίτη 26/10 18.30 στο συνδικάτο Οικοδόμων

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ!
 
Όλες και όλοι στην Τακτική Εκλογο-Απολογιστική Γενική Συνέλευση, 

Τρίτη 26/10 18.30 στο συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, Πλ. Κάνιγγος)

Συναδέλφισσα / συνάδελφε,

Σε καλούμε στην Τακτική Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της ΕΛΕΠΑ που θα συζητήσουμε και θα ψηφίσουμε τον απολογισμό δράσης των τελευταίων 3 χρόνων και τους στόχους για το επόμενο διάστημα, καθώς επίσης θα εκλέξουμε εφορευτική επιτροπή για τις επικείμενες αρχαιρεσίες νέου ΔΣ της ΕΛΕΠΑ και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΠΟΛ. Η συμμετοχή όλων είναι επιβεβλημένη.

Τα τελευταία τρία χρόνια περάσαμε πολλά! Είδαμε τα σπίτια μας να μετατρέπονται σε γραφεία, τη μέρα να γίνεται νύχτα πίσω από μια οθόνη και πάνω από δεκάδες νέες εγκυκλίους, όλοι μας να δίνουμε άνιση μάχη με την πανδημία, τις φλόγες ή τις πλημμύρες, απροστάτευτοι από το κράτος. Είδαμε τους εργοδότες να εκμεταλλεύονται τη συγκυρία της πανδημίας και με όχημα την τηλεργασία να  προσπαθούν να μας αποξενώσουν πλήρως από τους συναδέλφους μας!

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, το σωματείο μας οργάνωσε την πάλη των συναδέλφων σε κάθε χώρο δουλείας! Αποτέλεσε ζωντανό πόλο αγωνιστικών διεκδικήσεων και συσπείρωσης παλιών και νέων συναδέλφων, έβαλε φρένο στην εργοδοτική ασυδοσία, έδωσε μάχες και απέσπασε κατακτήσεις.

Συγκεκριμένα:

  • Κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά το πάγιο αίτημα του σχεδίου συλλογικής σύμβασης για χορήγηση του 6μηνου μητρότητας του ΟΑΕΔ στις νέες μητέρες που εργάζονται στον ελεγκτικό κλάδο.
  • Πέτυχε την ανανέωση των συμβάσεων δεκάδων συναδέλφων που δούλευαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες έληγαν την περίοδο της πανδημίας.
  • Έβαλε φρένο στα σχέδια μεγάλων εργοδοτών του κλάδου να εφαρμόσουν εικονικές αναστολές εργασίας, την ώρα που οι εργαζόμενοι δουλεύαν διπλοβάρδιες στα σπίτια τους.
  • Εμπόδισε την χορήγηση υποχρεωτικών αδειών σε συναδέλφους την περίοδο της πανδημίας.
  • Παρενέβη έγκαιρα σε χώρους που δε τηρούνταν τα μέτρα υγιεινής και προστασίας. Κατέκτησε τη διενέργεια δωρεάν διαγνωστικών τεστ και τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας με έξοδα των εργοδοτών.
  • Απέσπασε οικονομικές κατακτήσεις σε χώρους δουλειάς που οι μισθοί ήταν παγωμένοι για χρόνια.
  • Έδωσε απεργιακές μάχες κόντρα στο κλίμα φόβου και καταστολής που επικρατούσε, συναντήθηκε στο δρόμο με δεκάδες νέους συναδέλφους. 
  • Εξέφρασε έμπρακτα την αλληλεγγύη του σε εργαζομένους άλλων κλάδων που έδωσαν σκληρές μάχες, στους πυρόπληκτους της Αττικής και της Εύβοιας.

Το μήνυμα που στείλαμε όλο αυτό το διάστημα ήταν ξεκάθαρο «Κανένας συνάδελφους μόνος του!». Αποτέλεσε «καρφί στο μάτι» της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, η οποία επιστράτευσε κάθε πιθανό και απίθανο μέσο για να περιορίσει τη δράση του σωματείου μας και των υπόλοιπων ταξικών σωματείων. Προμετωπίδα της επίθεσής τους αποτελεί ο αντεργατικός νόμος 4808/2021 που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούνη και ο οποίος δίνει συνέχεια και απογειώνει τις αντεργατικές ανατροπές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Ανατρέπει θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και του αγώνα των συνδικάτων, με κορυφαία την κατάργηση του 8ωρου!

Ο νόμος-έκτρωμα 4808/2021 προβλέπει:

  • Την ουσιαστική κατάργηση του 8ώρου και της αμοιβής των υπερωριών, επιβάλει την ατομική σύμβαση ακόμη και αν δεν υπάρχει συμφωνία του σωματείου, την απλήρωτη δουλειά και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
  • Την απελευθέρωση των απολύσεων. Δίνει το πράσινο φως για να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από προσωπικό, αφού θα μπορούν να απασχολούν λιγότερους εργαζομένους περισσότερες ώρες χωρίς πρόσθετη αμοιβή.
  • Τη μετατροπή των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας σε συμβάσεις έργου – αυτοαπασχόλησης (όπως επιχειρήθηκε και στην e-food) καταργώντας εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα
  • Τη μονιμοποίηση του άθλιου καθεστώτος της τηλεργασίας, όπου ο εργαζόμενος είναι 24 ώρες το 24ωρο stand by, ενώ παρά τις σχετικές «διακηρύξεις» τα έξοδα της τηλεργασίας επιβαρύνουν μόνο τον εργαζόμενο που δεν έχει κανένα δικαίωμα αποσύνδεσης.
  • Τη δυνατότητα στον εργοδότη, με ατομική σύμβαση, να βγάζει για πάνω από ένα έτος σε αναστολή σύμβασης όποιον εργαζόμενο θέλει χωρίς μισθό και ασφάλιση.

Την ίδια ώρα εντείνεται η επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και στη δράση των συνδικάτων, η υπονόμευση του απεργιακού δικαιώματος. Το κράτος δημιουργεί μια υποχρεωτική βάση δεδομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.) με σκοπό το «φακέλωμα» χιλιάδων συνδικαλιστών και εργαζομένων – μελών στα συνδικάτα στην οποία πρόσβαση θα έχουν οι ενώσεις εργοδοτών, αλλά και μεμονωμένοι εργοδότες! Το Υπουργείο θα κρίνει σε μια νύχτα αν συνδικάτα αναγνωρισμένα, με τα καταστατικά τους, με ζωή και δράση δεκαετιών, θα συνεχίσουν να αποτελούν συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αν θα μπορούν να προκηρύσσουν απεργίες, αν θα προστατεύονται οι εκλεγμένες διοικήσεις τους και τα ιδρυτικά μέλη τους, αν ακόμα θα μπορούν να εκπροσωπούν συναδέλφους σε τριμερείς διαδικασίες, αν θα χρηματοδοτούνται από τον ΟΑΕΔ, αν θα διαπραγματεύονται για τη ΣΣΕ. Το απεργιακό δικαίωμα, στην ουσία, καταργείται αφού όποια οργάνωση δεν «αυτοφακελωθεί» στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.ΟΕ. δε θα μπορεί να προκηρύξει απεργία. Η ενημέρωση των εργαζομένων θα δύναται να θεωρηθεί άσκηση ψυχολογικής βίας και αυτόματα θα κηρύσσεται παράνομη η απεργία. Για να γίνει η απεργία σε μια σειρά από χώρους θα πρέπει η συνδικαλιστική οργάνωση να έχει ορίσει προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας που θα επαρκεί για το 1/3 του παρεχόμενου έργου, κα. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία δημιουργείται μια τεράστια βάση δεδομένων που θα είναι στα χέρια της εργοδοσίας και του κράτους οι οποίοι θα μπορούν να επεμβαίνουν σε κάθε εργαζόμενο και να καθορίζουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Προσπαθούν για ακόμα μια φορά να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους για να κρύψουν το δικό τους φόβο απέναντι στα σωματεία και στο οργανωμένο εργατικό κίνημα!

Τους δηλώνουμε λοιπόν, «ορθά – κοφτά»: Δεν πρόκειται να βάλουν χέρι στο μητρώο του σωματείου ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα! Και τους δίνουμε υπόσχεση πως οι εργαζόμενοι είμαστε αυτοί που θα γυρίσουμε το κόσμο ανάποδα στέλνοντας άμεση και αποφασιστική απάντηση μέσα από τις αρχαιρεσίες μας! Η μαζική συμμετοχή στην Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου μας, η διεύρυνση του μητρώου με νέα μέλη και η αύξηση των ψηφισάντων στις επικείμενες αρχαιρεσίες κυρίως από τους μεγάλους χώρους δουλείας μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τρανή απόδειξη ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου στηρίζουν και περιφρουρούν το σωματείο. Να γίνουν φάρος ελπίδας για τους αγώνες που έρχονται και οι οποίοι θα μας βρουν νικητές καθώς το δίκιο είναι με το μέρος μας!

Διεκδικούμε:

  • Άμεση κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη
  • Να μείνει ανενεργό το ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. 
  • Όχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα και στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Καμία ηλεκτρονική λίστα με ονόματα και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο κράτος και στους εργοδότες. Υπερασπίζουμε την ελευθερία επιλογής και τη μυστικότητα της ψήφου των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες του σωματείου, το δικαίωμα ενεργής συμμετοχής στις μαζικές διαδικασίες, τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων
  • Πλήρη προστασία του 8ωρού. Καμία απλήρωτη υπερωρία. Διάλειμμα και εκπαιδεύσεις/ σεμινάρια εντός του εργάσιμου χρόνου.
  • Κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη αργία.
  • Προσλήψεις νέων συναδέλφων για τη διαχείριση του τεράστιου όγκου δουλειάς.
  • Αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων με βάση τα χρόνια εργασίας αποσυνδεδεμένες από εκβιαστικές αξιολογήσεις.
  • Επιστροφή όλων των συναδέλφων στους χώρους εργασίας με κάλυψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας με κόστος των εργοδοτών.
  • Άμεση υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ βάσει του σχεδίου που έχει καταρτίσει η ΠΟΛ.

Οι ανάγκες μας – κόστος τους. Η οργάνωσή μας – εφιάλτης τους!

Μετατρέπουμε την αγανάκτησή μας σε οργανωμένο αγώνα!

Όλες και όλοι στην Τακτική Εκλογο-Απολογιστική Γενική Συνέλευση, 

Τρίτη 26/10 18.30 στο συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, Πλ. Κάνιγγος) Ο χώρος είναι μεγάλος ώστε να τηρηθούν τα μέτρα υγιεινής. Θα υπάρχουν μάσκες, αντισηπτικά και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!