Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Ηχηρά όχι στην αναδιάρθρωση του χρέους

Στη μεγάλη «κόντρα» που έχει ξεσπάσει για το αν συμφέρει ή όχι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παίρνουν μέρος κορυφαία ονόματα της πολιτικής και οικονομικής ζωής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

-  Την πεποίθησή του ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα βοηθήσει, διότι το κόστος είναι μεγαλύτερο από το όποιο όφελος μετέφερε στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ δεν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παράλληλα διέψευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει επιμήκυνση του συνόλου του χρέους, ενώ ερωτηθείς αν λέει την αλήθεια, απάντησε: «Την αλήθεια στον ελληνικό λαό τη λέμε κάθε μέρα».Ο κ. Στρος-Καν, που θεωρεί κομβικής σημασίας το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ζήτησε να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις, ενώ έθεσε το θέμα της υστέρησης των εσόδων.

-  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι στην «ημερήσια διάταξη».

«Το θέμα δεν έχει τεθεί προς συζήτηση», τόνισε ο Van Rompuy απαντώντας στις φήμες που θέλουν την Αθήνα να ξεκινά διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για να μειώσει το ύψος των χρεών της. «Είμαι πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει γιγαντιαίες προσπάθειες και πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες αυτές», πρόσθεσε, μιλώντας σε κοινή εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού TV5 Monde, του ραδιοφωνικού σταθμού RFI και της εφημερίδας Le Monde. «Το αποτέλεσμα μιας αναδιάρθρωσης μπορεί να είναι καταστροφικό. Οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πολύ πιο σημαντικές από τις θετικές», σημείωσε.

Ο Rompuy εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το ότι δεν δίνεται «αρκετός χρόνος» στην Ελλάδα ώστε να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.

-  Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι δυνατή και μέσα στους κόλπους της ευρωζώνης, αλλά δεν τη θεωρώ απαραίτητη υπογράμμισε η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ.

Η έξοδος από το κοινό νόμισμα αποτελεί πολιτική και οικονομική αυτοκτονία πρόσθεσε η κ. Ξαφά. «Αν υιοθετήσουμε τη δραχμή δεν θα γίνει τίποτε άλλο από το να εκτιναχθεί το χρέος ακόμη πιο ψηλά» επισήμανε.

«Το μνημόνιο για το 2009 κάνει λόγο για πρωτογενές έλλειμμα 8,5%, πρέπει να πάμε σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 5,5% η οικονομική προσαρμογή είναι κολοσσιαία αλλά όχι αδύνατη» ανέφερε.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση πρέπει να συλλέξει τους φόρους που έχει επιβάλει, όχι να επιβάλει νέους και να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις. «Θα βοηθούσε πολύ η ανάπτυξη. Η υψηλή φορολογία διώχνει τις επενδύσεις» τόνισε. «Να στραφούμε για την ενίσχυση της ανάπτυξης από την κατανάλωση στις εξαγωγές και στις επενδύσεις. Όταν γίνεται η κατανάλωση με δανεικά δεν είναι διατηρήσιμη» δήλωσε.

Η κ. Ξαφά εκτίμησε ότι από το 2012 και μετά θα μπορούσαμε ως χώρα να επιστρέψουμε σε αναπτυξιακή πορεία, ενώ τόνισε ότι το ευρώ είναι επωφελές και ότι ο ανταγωνισμός είναι θετικός.

-  Τυχόν απόφαση της Ελλάδας να αναδιαρθρώσει ή να μην αποπληρώσει το χρέος της προς τους ξένους πιστωτές της "θα ήταν καταστροφική για τον ελληνικό λαό. Σε αυτό δε χωράει καμία αμφιβολία". Το μήνυμα αυτό θέλησε να στείλει ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για θέματα ευρωπαϊκών οικονομικών υποθέσεων, Antonio Borges μιλώντας στο ΣΚΑΪ  λίγες ώρες αφότου έπεσε η αυλαία της εαρινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο κ.Borges εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας πρέπει να πληρώσει πίσω στο ακέραιο το σύνολο των χρεών της αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αντίθετη περίπτωση ο επ' αόριστον αποκλεισμός της από τις αγορές θα πρέπει να θεωρείται βέβαιος με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μη μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει στο μέλλον τις δανειακές της ανάγκες.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ "η ελληνική οικονομία είναι άμεσα εξαρτώμενη από τις αγορές τόσο για την δανειοδότηση των ελληνικών τραπεζών όσο και την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού της. Πιθανή αναδιάρθρωση ή μη αποπληρωμή του χρέους της θα σήμαινε για την Ελλάδα ότι στο μέλλον δε μπορεί να κάνει τίποτα από τα δύο". Και συνεχίζει προσθέτοντας ότι "σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα ήταν ανίκανη να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Τόσο απλά". Απαντώντας σε ερώτηση για την εντεινόμενη καχυποψία των αγορών παρά τις κατ΄εξακολούθηση διαβεβαιώσεις από το ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δε θα πάει τελικά σε αναδιάρθρωση, ο κ. Borges τονίζει ότι "λαμβάνουμε ως δεδομένο ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την ικανότητά να διαχειριστεί και να αποπληρώσει πλήρως τις δανειακές της υποχρεώσεις στο μέλλον. Αν το ΔΝΤ δεν ήταν πραγματικά πεπεισμένο γι' αυτό, τότε πολύ απλά δεν θα αποφασίζαμε να στηρίξουμε την Ελλάδα. Συνεπώς η στήριξη προς τη χώρα σας συμβαδίζει με την ακράδαντη πεποίθησή μας ότι θα καταστήσει το χρέος της βιώσιμο χωρίς την παραμικρή πιθανότητα αναδιάρθρωσης του".

-  Καταστροφική θα ήταν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Προβόπουλος, τονίζοντας κατά τη σημερινή παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για την ελληνική οικονομία ότι μια τέτοια επιλογή δεν είναι ούτε αναγκαία, ούτε επιθυμητή.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!