Παπανδρέου: Η Ελλάδα της δημιουργίας
“Οδικός Χάρτης για την Ελλάδα της Δημιουργίας” ήταν ο τίτλος της εισήγησης του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο πριν από λίγη ώρα. Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε γενικό απολογισμό ο οποίος σηματοδοτεί το “τι Ελλάδα παραλάβαμε – τι θέλουμε να πετύχουμε” ενώ δήλωσε επίσης ότι “η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη μέχρι το τέλος της θητείας της οπότε θα κριθεί από το λαό”.
Ο κ. Παπανδρέου μίλησε με αναλυτικά στοιχεία για τα δύο μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης, τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «Χάρτα Κοινωνικών Δικαιωμάτων», ενώ σημείωσε ότι η εξειδίκευση των μέτρων του προγράμματος θα γίνει το Μάιο.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο
- Είμαι απόλυτα αποφασισμένος να προχωρήσουμε και απόλυτα βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Επειδή γνωρίζω ότι έχουμε τη στήριξη των πολιτών. Αυτός είναι ο δρόμος. Κάποιος άλλος δρόμος που προτείνουν άλλοι είναι δρόμος απομόνωσης, εις βάρος των πολιτών μας. Τον απορρίπτω.
- Στόχος μας οι δαπάνες να επανέλθουν στον μέσο όρο της ευρωζώνης.
- Οι πολιτικές μας θα φέρουν αποτέλεσμα και στα δύο σκέλη του προϋπολογισμού μας.
- Όλοι καλούμαστε να κάνουμε τις αλλαγές άμεσα. Έτσι θα μειωθεί το χρέος. Έτσι θα μειωθεί το βάρος προς τον πολίτη. Θέλει επεξήγηση στον πολίτη. Να είμαστε κοντά του. Θέλει μάχη με όσους φέρνουν εμπόδια.
- Ενοποιούμε όλες τις κοινωνικές παροχές υπό μία υπηρεσία. Το πρώτο βήμα για μια βάση για ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο ζωής των πολιτών. Μια Χάρτα κοινωνικών δικαιωμάτων.
- Όχι στις σπατάλες και στις αδικίες εις βάρος του πολίτη.
- Όλα αυτά τα προωθούμε με διαφάνεια και χρηστή διοίκηση.
- Επενδύσεις που δημιουργούν ισχυρές διεθνείς συμμαχίες.
-Προσελκύουμε επενδύσεις που βοηθούν στην καλλιέργεια των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, όπως η πράσινη ενέργεια, η ποιοτική ανάδειξη του τουρισμού.
-Αλλάζουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας. Το κάνουμε πιο φιλικό για τον επενδυτή.
- Αλλάζουμε τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας. Σπάμε κάθε γραφειοκρατία, που παράγει αδιαφάνεια και κρατά πίσω τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας.
- Ακόμα κι αν το χρέος μας εξαφανιζόταν ως δια μαγείας, θα ήταν θέμα ελάχιστων ετών να ξαναβρεθούμε με ένα τεράστιο χρέος.
- Το πρόβλημα θα λυθεί σε βάθος. Όχι όταν αναδιαρθρώσουμε το χρέος, αλλά όταν αναδιαρθρώσουμε το κράτος. Όταν αλλάξουν ριζικά όλα αυτά που μας οδήγησαν εδώ.
- Μας άφησαν ένα τεράστιο χρέος. Όμως η μείωση του χρέους δεν είναι μόνο αριθμητική. Ξοδεύουμε συνεχώς περισσότερα από όσα παράγουμε. Υπάρχουν βαθύτερες αιτίες. Πολιτικές που πρέπει να αλλάξουν. Και αλλάζουν.
-Κάθε ευρώ θα πιάνει τόπο. Όχι στη σπατάλη των χρημάτων του ελληνικού λαού.
- Το πρόγραμμα καλλιεργεί και επενδύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.
- Αν λέγαμε όλα αυτά που έχουμε κάνει σε ένα χρόνο, θα ακούγαμε ότι "αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα". Και βέβαια μπορούμε να τα καταφέρουμε.
- Κατανοούμε τις θυσίες του λαού και τις αναγνωρίζουμε
- Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε την πατρίδα μας προς το καλύτερο. Με προσπάθεια και επιμονή.
- Η βία και η ανομία δεν έχουν καμία θέση σε μια περίοδο που δίνουμε τόσο δύσκολη μάχη. Όλες οι δυνάμεις πρέπει να τοποθετηθούν ξεκάθαρα.
- Λαμβάνουμε αποφάσεις για αλλαγές τώρα. Καμία αλλαγή δεν είναι εύκολη, γι' αυτό χρειάζεται η συλλογική προσπάθεια όλων μας. Αυτό που παρουσιάζουμε αποτελεί οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση.
“Οι δαπάνες το 2009 αντιστοιχούσαν στο 53% του ΑΕΠ, ο στόχος είναι να μειωθούν στο 44% μέχρι το 2015, δηλαδή στα επίπεδα που ήταν το 2003. Τα έσοδα το 2009 αντιστοιχούσαν στο 38% του ΑΕΠ, ο στόχος είναι να αυξηθούν στο 43%, δηλαδή στα επίπεδα του 2000”, είπε επίσης ο Πρωθυπουργός και επισήμανε ότι κανένας στόχος δεν είναι πρωτόγνωρος, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η προσπάθεια αναδιάρθρωσης της χώρας θέλει και κόπο, και τρόπο και υπομονή».
Στο τέλος του μήνα θα ανακοινωθούν τα μέτρα ανά υπουργείο για τις δαπάνες, τα έσοδα και τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ στα μέσα Μαΐου αναμένεται να λάβουν την τελική μορφή νομοσχεδίου που θα περιλάβει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!