"Στο σωστό δρόμο η Ελλάδα" επισημαίνεται σε έκθεση του ΔΝΤ - Οι απόψεις του Φινλανδού Υπ. Οικονομικών, στελέχους της PIMCO και της Lagarde για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Υπογραφές για το ευρωομόλογο
"Στο σωστό δρόμο η Ελλάδα" επισημαίνεται σε έκθεση του ΔΝΤ
Το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σωστό δρόμο, αλλά θα χρειασθεί χρόνος για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, τόνισε ο διευθυντής δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ. O κ. Κάρλο Κοταρέλι, κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Ταμείου για τη δημοσιονομική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, εξήγησε τις διαφορές που παρατηρούνται κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων σταθεροποίησης από διαφορετικές χώρες, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει αποδώσει περισσότερο από το αναμενόμενο στην πλευρά των δαπανών».
Στην έκθεση που παρουσίασε ο κ. Κοταρέλι επισημαίνεται ότι για να αυξήσουν την αξιοπιστία της δημοσιονομικής εξυγίανσης που επιχειρούν οι χώρες που βρίσκονται υπό την πίεση των αγορών (όπως είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία) πρέπει να είναι έτοιμες να υιοθετήσουν επιπλέον μέτρα για να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων σταθεροποίησης.
Η έκθεση, που εκτιμά ότι το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2011 θα είναι 7,4%, σημειώνει ότι παρά την αγορά σημαντικού μέρους του ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ, τα στοιχεία δείχνουν πως οι ξένοι έχουν πουλήσει ελληνικό χρέος, μέρος του οποίου έχουν αγοράσει μη τραπεζικές ελληνικές οντότητες. Ο κ. Κοταρέλι προέβλεψε ότι η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν αλλάζει τις προβλέψεις του Ταμείου.
Η έκθεση αναφέρει ότι την προηγούμενη δεκαετία πολλές χώρες κατέγραψαν στους προϋπολογισμούς τους μελλοντικά έσοδα για να περιορίσουν το εύρος των ελλειμμάτων τους, και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα χρησιμοποίησε μελλοντικά έσοδα από λαχεία ή ακόμη και επιδοτήσεις της ΕΕ. Για την Ελλάδα σημειώνεται ειδικότερα η τακτική την οποία ακολούθησε η χώρα την περίοδο 2001-2007 όταν μείωσε την αξία του χρέους της αξιοποιώντας τη μέθοδο των swaps.
Τέλος, σε ό,τι αφορά γενικότερα τα δημοσιονομικά δεδομένα σε παγκόσμια κλίμακα, ο κ. Κοταρέλι επισήμανε ότι ενώ η Ευρώπη εφαρμόζει περιοριστική πολιτική και στην ευρωζώνη καταγράφεται σημαντική μείωση των ελλειμμάτων, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία οι οποίες συνεχίζουν σε πορεία αύξησης των ελλειμμάτων τους, αν και προβλέπεται πως από το 2012 και αυτές - κυρίως οι ΗΠΑ, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις στην Ιαπωνία καθιστούν πιο δύσκολη κάθε πρόβλεψη - θα προχωρήσουν στη μείωσή τους.
Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών
Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας κ. Jyrki Katainen, σύμφωνα με δηλώσεις του.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Katainen είπε ότι η όποια αναδιάρθρωση θα μπορούσε να υπονομεύσει τη σταθερότητα της Ευρώπης, επειδή οι τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία μπορεί να αντιδράσουν βάζοντας φρένο στην αγορά χρέους κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.
"Η αναδιάρθρωση του χρέους (της Ελλάδας) είναι ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος, ειδικά σε αυτό το χρονικό σημείο. Δεν θέλουμε να δούμε ξανά την ίδια χρηματοοικονομική κρίση", είπε ο κ. Katainen στο ραδιοφωνικό σταθμό YLE, προσθέτοντας: "Έχουμε μία απόλυτα κοινή γραμμή στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών του Eurogroup. Κανείς δεν στηρίζει την αναδιάρθρωση του χρέους σε αυτή τη φάση".
Παράλληλα, ο κ. Katainen σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει νέα χρηματοπιστωτική κρίση, αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει την Πορτογαλία, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να πείσει τους συμπατριώτες του να μη ψηφίσουν υπέρ των κομμάτων που εκφράζουν ευρωσκεπτισμό στις επικείμενες εκλογές στη Φινλανδία.
Kashkari της Pimco: Πιθανή η αναδιάρθρωση χρέους
Οι ευρωπαϊκές χώρες με τα μεγαλύτερα χρέη θα χρειαστούν πιθανώς να αναδιαρθρώσουν τον δανεισμό τους καθώς τα πακέτα οικονομικής στήριξης δεν επιτυγχάνουν την επίλυση των θεμελιωδών προβλημάτων, εκτιμά ο Neel Kashkari της Pacific Investment Management Co. όπως μεταδίδει το Bloomberg.
“Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν απλά συσσωρεύσει μεγάλο χρέος, περισσότερο χρέος απ΄ ότι οι οικονομίες τους μπορούν να αντέξουν”, σημειώνει ο Kashkari, επικεφαλής του τμήματος πρωτοβουλιών νέων επενδύσεων στην Pimco.
“Είναι πιθανό να χρειαστεί να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση ή πτώχευση. Το ερώτημα είναι πώς θα γίνει αυτό με οργανωμένο τρόπο χωρίς να προκληθεί μετάδοση των προβλημάτων στην Ισπανία και σε άλλες χώρες προκαλώντας χάος;”.
Αναφερόμενος στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας ο Kashkari δήλωσε ότι το Συμβούλιο Εποπτείας της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να εκδώσει μια αναφορά σχετικά με τους κινδύνους που απορρέουν από το χρέος που έχει συσσωρεύτει στις ΗΠΑ προκειμένου να προσφέρει “κάλυψη” στους πολιτικούς για την μείωση των ελλειμμάτων.
“Ο μεγαλύτερος συστημικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει το χρηματοοικονομικά μας σύστημα και η οικονομία είναι τα υπερβολικά ελλείμματα και οι ανεξέλεγκτες δαπάνες”, δήλωσε ο Kashkari σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg.
Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει δηλώνει η Christine Lagarde
Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της υπογραμμίζει η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Christine Lagarde σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα La Croix.
"Έχουμε στοιχηματίσει ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές και ότι η χώρα είναι φερέγγυα", δηλώνει στην εφημερίδα η Lagarde όπως μεταδίδει το Reuters.
"Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, άρα δεν χρειάζεται να μειώσει τον όγκο του δανεισμού της", προσθέτει.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!