ΔΝΤ: Ανάπτυξη 1,1% το 2012 για την Ελλάδα.
IMF
Επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2012 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια οικονομική θεώρηση (outlook).
Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το World Economic Outlook που εκδίδει δύο φορές το χρόνο, ρυθμός επέκτασης της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί το 2011 στο 1,6% και το 2012 στο 1,8% έναντι 1,7% το 2010. Σημειώνεται πως στην προηγούμενο έκθεσή του το ΔΝΤ έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,5% το 2011.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ την ανάπτυξη της περιοχής επηρεάζουν αρνητικά η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Στην έκθεσή του το ΔΝΤ αναφέρει πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί 3% φέτος ενώ θα αναπτυχθεί 1,1% το 2012 σημειώνοντας ωστόσο πως οι προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση συναντά εμπόδια λόγω της υποχώρησης των φορολογικών εσόδων.
Για την Πορτογαλία το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 1,5% το 2011 και 0,5% το 2012 ενώ για την Ιρλανδία προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 0,5% το 2011 έναντι 0,9% προηγουμένως.
Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης συνεχίζεται να στηρίζεται σύμφωνα με το ΔΝΤ στη Γερμανία όπου η οικονομία προβλέπεται πως θα επεκταθεί με ρυθμό 2,5% έναντι 2,2% προηγουμένως.
Το ΔΝΤ ωστόσο προειδοποιεί πως η ανάπτυξη μπορεί να επηρεαστεί από τους συνεχιζόμενους περιορισμούς στα περισσότερα ευάλωτα κράτη και τράπεζες.
Στην έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός καλωσορίζει την ενίσχυση της δανειακής ικανότητας του EFSF προσθέτοντας όμως πως πρέπει να αποσαφηνιστεί σύντομα ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει ενώ τονίζει την ανάγκη μείωσης του επιτοκίου του δανείου της Ιρλανδίας.
Για τα stress tests το ΔΝΤ σημειώνει πως τα αποτελέσματά τους θα δώσουν καλύτερη εικόνα για την υγεία του τραπεζικού κλάδου αλλά οι ανησυχίες των επενδυτών θα αντιμετωπιστούν μόνο εάν υπάρχει συντονισμένη ανταπόκριση σε αυτά, όπως το κλείσιμο των πιο αδύναμων.
Στη συνέχεια το ΔΝΤ σημειώνει πως η ΕΚΤ έχοντας υπόψη τις παραπάνω αδυναμίες θα πρέπει να προχωρήσει σε πιο αργή αύξηση του επιτοκίου σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Για τις χώρες εκτός της Ευρωζώνης οι προοπτικές ανάπτυξης είναι καλύτερες με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο για το οποίο μείωσε την εκτίμησή του για το 2011 στο 1,7% από 2% λόγω της μείωσης των κρατικών δαπανών και της αύξησης των φόρων.
Σε αντίποδα το ΔΝΤ αύξησε την εκτίμησή του για τη Σουηδία στο 3,8% από 2,6%. Αξίζει να σημειωθεί πως εάν αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί τότε η Σουηδία θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα ανάμεσα σε αυτές του δυτικού κόσμου.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!