Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Μιχ. Χρυσοχοϊδης: «Να κερδίσουμε τη μάχη χωρίς ενοχικά σύνδρομα»

6 Απριλίου, 2011

Συνέντευξη υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στον Ρ/Σ Flash και στους δημοσιογράφους κ.κ Θανάση Λάλα, Κωνσταντίνο Μπογδάνο

«Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα: θα πετύχουμε ή όχι; Και δεν έχουμε πολλές απαντήσεις. Ή θα πετύχουμε ή θα αποτύχουμε. Θα πετύχουμε εάν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει μάχη χωρίς ενοχικά σύνδρομα, χωρίς αναστολές, με πλήρη πεποίθηση και πίστη ότι υπηρετούμε μια χώρα που γλιτώσαμε από τη χρεοκοπία και τώρα θέλουμε να την ανατάξουμε», δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, 6 Απριλίου, στο ραδιοσταθμό Flash, αναφερόμενος στην πορεία της χώρας σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

«Να προσέξουμε και να προστατέψουμε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες, οι οποίες πλήττονται αυτή τη στιγμή. Να δείξουμε περισσή ευαισθησία όπου μπορούμε και όπου υπάρχουν περιθώρια. Να ανοίξουμε μια καινούρια πόρτα για μια νέα ευκαιρία μετά την κρίση ούτως ώστε να γίνουμε καλύτεροι, πιο αποτελεσματικοί στην οικονομία, πιο εξωστρεφείς, πιο δυναμικοί, πιο ανταγωνιστικοί. Και να βάλουμε τα παιδιά μας να δουλέψουν, γιατί τα παιδιά μας κάθονται, καθώς υπάρχει 40% ανεργία στους νέους», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοϊδης, ο οποίος δήλωσε την πίστη του στην επιτυχία εφόσον αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν με συνοχή και αποφασιστικότητα.

Σχετικά με τον έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών προσώπων, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εκτός από την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος για την κατάργηση του νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών, επισήμανε ότι είναι επιβεβλημένη η θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου, το οποίο δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να παραβιάζει το νόμο. Αυτό προϋποθέτει από τη μία απλούστευση των διαδικασιών και από την άλλη δημιουργία θεσμών, που θα προϋποθέτουν διαφάνεια στις δημόσιες πράξεις, στις δημόσιες συμπεριφορές και στις δημόσιες αποφάσεις. «Να πούμε καθαρά πως ούτε 1 ευρώ δεν θα δίνεται χωρίς διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες, χωρίς θεσμούς και πλαίσιο», δήλωσε ο υπουργός, τονίζοντας πως αυτό πρέπει να γίνει η μέγιστη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε ότι η συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα είναι αρνητική και κινείται κυρίως από όλους όσοι είτε έχουν στοιχηματίσει στη χρεοκοπία της χώρας είτε δεν θέλουν να χαμηλώσουν τα επιτόκια ώστε να μπορεί να δανειστεί η χώρα απευθείας από τις αγορές.

«Το ζήτημα είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ανέφερε σημάδια που δείχνουν ότι το σχέδιο που υλοποιεί το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς όπως φάνηκε από τη μεγάλη αύξηση κατά 11% το 2010 και η οποία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί κατά το 2011, αυξάνοντας το ΑΕΠ κατά μια μονάδα τουλάχιστον. Ως θετικό σημάδι χαρακτήρισε ο υπουργός και τις ενδείξεις αποπληθωρισμού της ελληνικής οικονομίας, αντίθετα με ότι συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς εκτιμάται ότι ως το τέλος του χρόνου ο πληθωρισμός θα φτάσει το 2,5%. Επίσης, με την έναρξη λειτουργίας του Γ.Ε.ΜΗ. και των Υπηρεσιών Μιας Στάσης, αλλά και με σειρά ακόμη μέτρων που πρόκειται να υλοποιηθούν άμεσα, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα γίνεται ήδη πιο φιλικό ευνοϊκό, και θα οδηγήσει τη χώρα σε καλύτερη θέση στην κατάταξη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας.

«Χρειάζεται μια προσπάθεια ανασύνταξης και ανάταξης των δυνάμεών μας, χωρίς μοιρολατρία που δεν οδηγεί πουθενά», υπογράμμισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. «Το πρόβλημα δεν είναι το μνημόνιο. Το πρόβλημα είναι απλό: πρέπει να γίνουν σοβαρές αλλαγές στη χώρα για να μπορέσουν να δουλέψουν τα παιδιά μας. Αυτό το μοντέλο της οικονομίας που είχαμε δεν βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Θανάσης Λάλας: Κύριε Χρυσοχοϊδη καλή σας μέρα.

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης:Καλή σας μέρα κ. Λάλα.

Θανάσης Λάλας: Τι κάνετε; Θα ήθελα να ξεκινήσω με μια γενική ερώτηση που ξεκινάω τον τελευταίο καιρό όλες αυτές τις συνεντεύξεις στη ραδιοφωνική αυτή εκπομπή. Είσαστε από αυτούς οι οποίοι μπήκατε στην πολιτική με λιγότερα χρήματα και θα βγείτε με περισσότερα;

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Όχι, παραμένω, φτωχός όπως όταν μπήκα στην πολιτική. Είμαι ένας άνθρωπος της μεσαίας τάξης και δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με τα οικονομικά. Οι μόνες μου απολαβές όλα αυτά τα χρόνια είναι οι αποδοχές μου από τη βουλευτική αποζημίωση. Συνεπώς, μάλλον λάθος άνθρωπο ρωτήσατε.

Θανάσης Λάλας: Στα σημερινά δεδομένα κ. Υπουργέ θα ήταν στοιχείο ανάπτυξης να αδειάσετε εσείς τη γωνιά και να μπει κάποιος, ο οποίος ξέρει να κερδοσκοπεί, να βγάζει χρήματα, να αναπτύσσει την προσωπική του περιουσία στη Βουλή; Γιατί λένε ότι πολλοί πηγαίνουν εκεί για να καταφέρουν να πετύχουν στόχους τους οποίους στο ελεύθερο επάγγελμα δεν θα καταφέρνανε.

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Νομίζω ότι αυτό είναι μια ισοπέδωση και μια συζήτηση η οποία δεν οδηγεί πουθενά κ. Λάλα. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Γνωρίζω εκατοντάδες πολιτικούς, οι οποίοι δεν συμπεριφέρθηκαν έτσι. Υπάρχουν κάποιοι λίγοι, οι οποίοι πράγματι έχουν διαπράξει αδικήματα, πράγματι έχουν συμπεριφορές άνομες, απαράδεκτες και αντικοινωνικές και οι οποίες πρέπει να κολαστούν. Όμως δεν νομίζω ότι η πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού έχει τέτοιες συμπεριφορές. Αυτό είναι πολύ καθαρό που σας λέω.

Θανάσης Λάλας: Επειδή θα συμμεριστώ την άποψή σας ότι αυτό μπορεί να αποτελεί μια ισοπέδωση αλλά θα συμμεριστώ επίσης την άποψή σας ότι είναι λίγοι οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν τέτοιου είδους συμπεριφορές μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Πείτε μου γιατί η πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου δεν βάζει επιτέλους το πόθεν έσχες, δηλαδή να κάτσει να ερμηνεύσει όλα αυτά τα οικονομικά των ανθρώπων, οι οποίοι συμμετέχουν στην πολιτική έτσι ώστε να γίνουν πιο αξιόπιστοι πολιτικοί προς τους πολίτες;

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να υπάρχουν θεσμικές διαδικασίες πέρα και έξω από τα πρόσωπα, καλά ή κακά. Θυμάστε κάποτε, λίγα χρόνια πριν η Νέα Δημοκρατία αναλάβει την εξουσία, όταν ο κ. Καραμανλής είχε περίπου πει ότι οι μεν Νεοδημοκράτες ήταν πάρα πολύ καλοί και οι του ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ κακοί. Στο τέλος αποδείχθηκε ακριβώς το αντίθετο. Θέλω να πω ότι δεν είναι θέμα προσώπων ή θέμα παράταξης. Πρέπει να μπουν αυστηρές θεσμικές διαδικασίες. Αυτό που δεν είχαμε, και δεν έχουμε ακόμα θα έλεγα -τώρα παλεύουμε και προσπαθούμε να το φτιάξουμε- είναι ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν θα επιτρέπει σε κανέναν καλό ή κακό, να διαπράττει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο πράγματα τα οποία μπορεί να φαίνονται ακόμα και νόμιμα αλλά στο τέλος παραβιάζουν τις διαδικασίες και τη διαφάνεια. Αυτό είναι το κρίσιμο θέμα και αυτή πρέπει να είναι η συζήτησή μας κατά τη γνώμη μου κ. Λάλα.

Θανάσης Λάλας: Συνταγματικά πιστεύετε ότι όταν θα γίνει η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να καταργηθεί αυτός ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών;

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Αυτό είναι το λιγότερο που πρέπει να γίνει. Το περισσότερο όμως που πρέπει να γίνει…

Θανάσης Λάλας: Πρέπει όμως να γίνει αυτό;

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Απολύτως, δεν το συζητώ αλλά λέω ότι είναι το ελάχιστο. Το μέγιστο που πρέπει να γίνει κ. Λάλα είναι να μπουν καινούριες διαδικασίες σε δύο τομείς: Ο ένας να αφορά την απλούστευση των διαδικασιών, έτσι ώστε η χώρα να γίνει πιο ευέλικτη στις επενδύσεις, στις επιχειρήσεις, στο επιχειρείν και στην οικονομική ανάπτυξη συνολικότερα και, δεύτερον, να δημιουργηθούν θεσμοί, οι οποίοι θα προϋποθέτουν διαφάνεια στις δημόσιες πράξεις, στις δημόσιες συμπεριφορές, στις δημόσιες αποφάσεις. Και να πούμε καθαρά πως ούτε 1 ευρώ δεν θα δίνεται χωρίς διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες, χωρίς θεσμούς και πλαίσιο. Είναι απλά τα πράγματα, τα οποία όμως τόσα χρόνια δεν γίνονται στη χώρα, ίσως γιατί δεν ήταν και προτεραιότητες, είχαμε άλλα πράγματα να παλέψουμε. Τώρα όμως αυτό είναι η μέγιστη προτεραιότητα κατά τη γνώμη μου.

Θανάσης Λάλας: Κύριε Υπουργέ την εβδομάδα αυτή που πέρασε αλλά και κάθε εβδομάδα θα το έλεγα, υπάρχουν διάφορες – αν θέλετε – φράσεις μέσα σε λεγόμενα Υπουργών, βουλευτών που αναστατώνουν την ελληνική πραγματικότητα και δημιουργούν όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια στον ελληνικό λαό που παρακολουθεί μέσω των δελτίων, μέσω των ενημερωτικών σταθμών, αυτού του είδους τα πράγματα. Μια τέτοια φράση ήταν η φράση του κ. Λοβέρδου πρόσφατα του συναδέλφου σας, που είπε «να πούμε όλη την αλήθεια». Τελικά υπάρχει κάτι που κρύβετε; Υπάρχει κάτι το οποίο δεν πρέπει να πιστέψουμε; Τι ακριβώς συμβαίνει;

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Νομίζω ότι την αλήθεια στη χώρα αυτή, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να την κρύψει κανένας. Και να επιχειρήσει να την κρύψει θα το κάνει ανεπιτυχώς, με την έννοια ότι η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο της προσοχής όλου του πλανήτη. Όλα τα διεθνή οικονομικά όργανα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η αμερικάνικη κυβέρνηση, οι διεθνείς Οργανισμοί, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο ΟΗΕ κλπ, όλοι παρακολουθούν την Ελλάδα. Τι να κρύψουμε κ. Λάλα; Ο κ. Λοβέρδος υποθέτω ότι εννοεί και εκφράζει την αγωνία του για το πότε θα τελειώσει αυτή η κατάσταση, γιατί και ο ίδιος αγωνίζεται μέσα στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας. Συνεπώς, δεν υπάρχει θέμα αλήθειας. Η αλήθεια είναι γνωστή. Το θέμα είναι πώς θα την υπηρετήσουμε την αλήθεια.

Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Κύριε Υπουργέ εγώ έχω αντίθετη αγωνία από τον κ. Λάλα. Καλημέρα σας.

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Καλημέρα.

Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Έχω την αίσθηση πολλές φορές ότι οι έχοντες πολιτική εξουσία αγνοούν την αλήθεια. Φερ’ ειπείν μέσα στο βρασμό στον οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αμφιβάλλω για το πόσοι πραγματικά γνωρίζουν τι θα πει αναδιάρθρωση.

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Αυτό όμως που λέτε είναι άλλο θέμα. Είναι άλλο θέμα να κρύβεται η αλήθεια, η οποία δεν μπορεί να κρυφτεί επαναλαμβάνω και είναι άλλο θέμα να μη γνωρίζει κανείς την αλήθεια, να μη γνωρίζει το πρόβλημα. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε διαρκώς ενημέρωση στους συναδέλφους μας βουλευτές και στον κόσμο ώστε να τους ενημερώνουμε για τα προβλήματα που υπάρχουν. Είναι άλλης τάξεως θέμα δηλαδή. Αλλά, μιας και το θέσατε, υπάρχει ένα ζήτημα θα έλεγα είτε άγνοιας είτε διαφορετικών προσεγγίσεων. Όμως ξέρετε ότι η δημοκρατία έχει και αυτή την πλευρά της.

Θανάσης Λάλας: Εσείς που είσαστε ενεργό μέλος μιας κυβέρνησης, έχετε υπόψη σας όταν λέμε αναδιάρθρωση τι εννοούμε; Δηλαδή τι θα πάθει ο συνταξιούχος; Τι θα πάθει ο μισθωτός, τι θα γίνει με τις καταθέσεις μας στην Τράπεζα; Εάν υποθέσουμε ότι γινόταν η αναδιάρθρωση, γιατί ο κόσμος το ακούει αυτό το πράγμα, οικονομικές γνώσεις δεν έχει και ταράζεται. Δεν ξέρει ακριβώς, είναι προς συμφέρον του ή δεν είναι προς το συμφέρον του; Θα καταστραφεί η χώρα ή θα σωθεί η χώρα;

Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Και να είχε πάλι θα ταραζόταν.

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Καταρχήν αυτό είναι μια αρνητική συζήτηση και δεν το λέω με την έννοια ότι στη δημοκρατία δεν πρέπει να συζητάμε όλα τα πράγματα. Λέω ότι είναι μια κακή συζήτηση, την οποία ποιοι την κινούν; Κυρίως την κινούν αυτοί οι οποίοι είχαν στοιχηματίσει εδώ και τόσο καιρό ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει και συνεχίζουν να το πιστεύουν. Και αυτό γίνεται για να κερδίσουν το στοίχημα στο οποίο πόνταραν. Δεύτερον, υπάρχουν μια σειρά από Οίκους Αξιολόγησης, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τις ίδιες τις αγορές, οι οποίες αφού κάνουν λόγο για χρεοκοπία της Ελλάδας λένε ότι δεν την εμπιστεύονται για να δανειστεί η χώρα με χαμηλό επιτόκιο. Έτσι μας αφήνουν με μεγάλα επιτόκια να είμαστε στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής αρνητικά. Άρα, γιατί πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση αυτή τη στιγμή, δεν καταλαβαίνω.

Θανάσης Λάλας:  Άρα η αναδιάρθρωση είναι μια έννοια, η οποία είναι πολύ κοντά στην πτώχευση, στην ιδέα της πτώχευσης.

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Είναι μια διαδικασία, η οποία είναι αρνητική. Είναι πολύ κοντά σε μια διαδικασία, όπου θα οδηγηθούμε σε πολύ μεγάλα προβλήματα οικονομικά, κοινωνικά και θα έλεγα θα διαλυθούμε σαν χώρα. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Γιατί να γίνεται αυτή η συζήτηση αυτή τη στιγμή; Θα έλεγα ότι αυτές τις συζητήσεις πρέπει να τις κάνουν κάποιοι θεωρητικοί, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τα προβλήματα και τις συνέπειες που θα προκύψουν. Από εκεί και πέρα δεν αφορά αυτή τη στιγμή κανέναν από εμάς αυτή η συζήτηση. Νομίζω ότι είναι μια πολύ κακή συζήτηση και πρέπει να τη σταματήσουμε.

Θανάσης Λάλας: Κύριε Υπουργέ δεν σας φαίνεται λίγο περίεργο που αυτή τη συζήτηση πολύ συχνά την ανοίγουν άνθρωποι οι οποίοι είναι μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πιστεύει ότι κάνει έναν αγώνα να βγούμε από την κρίση και πιστεύει ότι έχει μια συνταγή που τέλος πάντων αν την κρατήσουμε θα βγούμε από την κρίση, υπάρχουν φωνές όπως του κ. Οικονόμου στον FLASH ας πούμε, που είπε ότι αμφισβητεί το σχέδιο. Είναι τελείως λάθος να συνεχίσουμε να είμαστε δεμένοι με το μνημόνιο.

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Όμως, ο κ. Οικονόμου είναι ένας βουλευτής και ένας πολιτικός πολύπειρος, γνωρίζει τα πράγματα και έχει μια άποψη. Στη δημοκρατία ο καθένας μπορεί να έχει μια άποψη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η άποψη του κ. Οικονόμου είναι η σωστή ή εν πάση περιπτώσει η δική μου είναι σωστή ή του καθενός από εμάς. Σημασία έχει η άποψη που διαμορφώνεται εντέλει μέσα από τις αποφάσεις που παίρνει μια κυβέρνηση, η Βουλή, τα συντεταγμένα όργανα, γιατί εκεί γίνεται διάλογος και τελικώς ανακαλύπτεται η καλύτερη λύση. Εγώ δεν θα ψέξω τον κ. Οικονόμου για την άποψή του. Μπορεί να μη συμφωνώ μαζί του αλλά είμαστε σε μια δημοκρατική χώρα, όπου ένα μέλος του Κοινοβουλίου έχει και λέει δημόσια την άποψή του. Αυτό και μόνο, τίποτε άλλο όμως.

Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Εκτιμάτε κ. Υπουργέ ότι μέσα στο 2011 ο Πρωθυπουργός ίσως αναγκαστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ίσως και με ένα γενικότερο εθνικό πακέτο μέτρων και ρυθμίσεων να ζητήσει την εμπιστοσύνη των βουλευτών του;

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Θα έλεγα ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται με την έννοια της αμφισβήτησης. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Νομίζω ότι κατά κοινή ομολογία ο κ. Παπανδρέου δίνει μια μάχη μέσα και έξω από την Ελλάδα, προσπαθεί να διαπραγματευτεί με σκληρό τρόπο. Είναι σκληρό να είναι κανείς Πρωθυπουργός αυτή τη δύσκολη εποχή και να πηγαίνει στο εξωτερικό και να διαπραγματεύεται, να ζητάει μια σειρά από θετικές αποφάσεις για τη χώρα και να κάνει αγώνα και στο εσωτερικό της χώρας. Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα: θα πετύχουμε ή όχι; Και δεν έχουμε πολλές απαντήσεις. Ή θα πετύχουμε ή θα αποτύχουμε. Θα πετύχουμε εάν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει μάχη χωρίς ενοχικά σύνδρομα, χωρίς αναστολές, με πλήρη πεποίθηση και πίστη ότι υπηρετούμε μια χώρα που γλιτώσαμε από τη χρεοκοπία και τώρα θέλουμε να την ανατάξουμε. Να προσέξουμε και να προστατέψουμε τις κοινωνικές ομάδες εκείνες, οι οποίες πλήττονται αυτή τη στιγμή, και να δείξουμε περισσή ευαισθησία όπου μπορούμε και όπου υπάρχουν περιθώρια. Να ανοίξουμε μια καινούρια πόρτα για μια νέα ευκαιρία μετά την κρίση ούτως ώστε να γίνουμε καλύτεροι, πιο αποτελεσματικοί στην οικονομία, πιο εξωστρεφείς, πιο δυναμικοί, πιο ανταγωνιστικοί. Και να βάλουμε τα παιδιά μας να δουλέψουν, γιατί τα παιδιά μας κάθονται. Έχουμε 40% ανεργία στους νέους. Το πρόβλημα λοιπόν ξεκινάει από την πολιτική. Εάν εμείς δεν το έχουμε πιστέψει αυτό, εάν είμαστε ενοχικοί, δεν έχουμε συνοχή, δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις, τότε θα αποτύχουμε. Εάν συνεχίσουμε όπως μέχρι σήμερα, έστω και με προβλήματα, αλλά με ακόμα μεγαλύτερη πεποίθηση ότι υπηρετούμε τη χώρα σε κατάσταση δύσκολη, τραγική θα έλεγα, ίσως τη χειρότερη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τότε θα πετύχουμε. Και εγώ πιστεύω και έχω πίστη και φλόγα μέσα μου ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Θανάσης Λάλας: Κύριε Χρυσοχοϊδη θα ήθελα να σας ρωτήσω τα πρώτα μέτρα βάσει του μνημονίου ήρθαν και πέσανε πάνω σε μια κατηγορία Ελλήνων, οι οποίοι έτσι και αλλιώς θα πληρώσουν και έτσι και αλλιώς πληρώνουν, δηλαδή και στο παρελθόν και πληρώνανε και θα συνεχίσουν να πληρώνουν. Είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι τέλος πάντων είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος. Φοβάμαι ότι το άλλο κομμάτι, έχει υπολογιστεί περίπου ότι είναι 40 με 45% του ελληνικού πληθυσμού, αυτό το κομμάτι. Το υπόλοιπο 55 – 60% δεν πληρώνει. Από αυτούς πώς θα πάρετε τα λεφτά; Γιατί είναι άδικο να πληρώνουν και να συνεχίζουν να πληρώνουν αυτό το κομμάτι μόνο των ανθρώπων και δεν θα λυθεί και το πρόβλημα.

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Καταρχήν, πρέπει να πούμε ότι έχει αλλάξει το φορολογικό σύστημα και ήδη έχουν γίνει πολύ μεγάλες αλλαγές στην εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας με χιλιάδες νέες ρυθμίσεις, οι οποίες προσπαθούν να εντοπίσουν ομάδες κοινωνικές και επαγγέλματα, τα οποία δεν πλήρωναν μέχρι τώρα ή πλήρωναν ελάχιστα φόρους. Το ένα είναι αυτό και νομίζω είδατε από τις αντιδράσεις που υπήρξαν από πολλές κοινωνικές ομάδες, γιατρούς, δικηγόρους και άλλους από αυτά τα επαγγέλματα τα οποία ήταν πάρα πολύ προσοδοφόρα, τα οποία δεν πλήρωναν και φόρους και μάλιστα δήλωναν πολλές φορές φορολογικές δηλώσεις πολύ μικρότερες από έναν χαμηλόμισθο. Όμως πρέπει να πούμε το εξής: αυτή τη στιγμή έτσι και αλλιώς υπάρχει ένα πρόβλημα, ότι η ελληνική οικονομία στηριζόταν και στηρίζεται στην κατανάλωση. Αυτή τη στιγμή από την κατανάλωση λείπουν 35 δισεκατομμύρια, τα οποία ήταν δανεικά. Αυτά δημιουργούν το πρόβλημα στη χώρα. Αν τα είχαμε αύριο το πρωί και τα ρίχναμε στην αγορά θα λύναμε το πρόβλημα. Εάν τα ρίχναμε όμως έτσι, πάλι από δάνεια, θα πηγαίναμε το πρόβλημα ένα χρόνο πίσω. Άρα ποιο είναι το ζήτημα; Ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης. Να σας το πω ακόμα πιο χαρακτηριστικά: Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 4,5- 5 εκ. ενεργού πληθυσμού, δηλαδή εργαζόμενοι και επαγγελματίες. Πρέπει να πάρουμε 1.000.000 εργαζόμενους επαγγελματίες, από την πλευρά του κράτους και των παρασιτικών επαγγελμάτων και να τους μεταφέρουμε στην παραγωγή, στη βιομηχανία στις παραγωγικές δραστηριότητες που παράγουν  προστιθέμενη αξία, που δημιουργούν εξαγωγές κλπ. Για δείτε λίγο, γιατί έχουμε κάποια πρώτα σημάδια που δείχνουν ότι πράγματι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οι εξαγωγές στη χώρα έχουν αυξηθεί κατά 11% το 2010. Το Γενάρη αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με τον προηγούμενο Γενάρη. Και εδώ τώρα πια γίνεται μια προσπάθεια. Υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική, έχουμε πολιτική εξωστρέφειας. Έχουμε δώσει 100.000.000 € για να ενισχύσουμε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και θα δώσουμε όσα χρειάζεται ούτως ώστε να πάρουμε μια μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας αυτή τη χρονιά από τις εξαγωγές. Κι ελπίζουμε να πάρουμε και μια έως μιάμιση μονάδα από τον τουρισμό, ο οποίος θα πάει καλά φέτος. Έχουμε δυνατότητες λοιπόν. Το ζήτημα είναι ότι διαρκώς, κάθε μέρα, υπάρχει ένα μοιρολόι γύρω από τα πράγματα το οποίο δεν οδηγεί πουθενά.

Θανάσης Λάλας: Σας έχω ξανακούσει πραγματικά να το λέτε αυτό. Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι…

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Δεν οδηγεί πουθενά, ειλικρινώς. Εάν οδηγούσε κάπου και βελτίωνε την κατάσταση θα το δεχόμουν. Αν εξαιρέσει κανείς τον πόνο που έχουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνθρωποι δηλαδή που υποφέρουν αυτή τη στιγμή και τους αφαιρέσαμε και άλλα εμείς, από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι χρειάζεται μοιρολόι. Χρειάζεται μια προσπάθεια ανασύνταξης και ανάταξης των δυνάμεών μας.

Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Κύριε Υπουργέ συγγνώμη, μια σύντομη ερώτηση πριν αλλάξουμε ενότητα. ’94 – ’99 είχατε περίπου την ίδια θέση. Υπό τον Κώστα Σημίτη ήσασταν πάλι…

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Υπουργός Εμπορίου.

Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Ουσιαστικά ναι. Τότε ένα από τα τρίπτυχα κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν έλεγχος τιμών. Πώς νιώθετε σήμερα που ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ευρωζώνης είναι πάλι ο πληθωρισμός;

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Όχι δεν είναι έτσι τα πράγματα όμως τώρα για μας. Και τι εννοώ, θα σας εξηγήσω αμέσως. Εμείς είχαμε έναν πληθωρισμό στην αρχή του χρόνου της τάξης του 5,5%. Τώρα ήδη έχουμε χάσει μια ολόκληρη μονάδα, έχουμε 4,4% και θα πάμε μέχρι το τέλος του χρόνου ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 2,5%. Ο πληθωρισμός ο δικός μας ήταν πληθωρισμός φόρων και θα πέσει. Η εξέλιξη των τιμών στην Ελλάδα, σε ότι αφορά τα προϊόντα, είναι αρνητική, αφαιρουμένων των φόρων εννοώ. Δεν υπάρχει δηλαδή επιβάρυνση στις τιμές της χώρας. Και πρέπει να σας πω επίσης, που πολύ σωστά είπατε ότι η Ευρώπη πλήττεται αυτή τη στιγμή από τον πληθωρισμό, διότι έχουμε 25% αύξηση στα δημητριακά και σε άλλα προϊόντα, εμείς εδώ δεν έχουμε καμιά αύξηση στο ψωμί και στα δημητριακά. Που σημαίνει ότι γίνεται μια προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση με την αγορά, να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές. Και σε λίγες μέρες θα ανακοινώσουμε και άλλες μειώσεις τιμών. Άρα λοιπόν επαγρυπνούμε συνεχώς μην τυχόν και εμφανιστούν προβλήματα στις διεθνείς αγορές ή ενδεχομένως κερδοσκοπικά παιχνίδια στη χώρα.

Θανάσης Λάλας: Σήμερα διάβασα στις εφημερίδες ότι ο κ. Πάγκαλος χτες βγήκε και έκανε μια κριτική στη δεύτερη 4ετία του κ. Σημίτη. Αυτό το οποίο θα ήθελα να σας πω, δηλαδή ότι έπρεπε να κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεν έκανε και δεν ξέρει γιατί δεν τις έκανε. Αυτό που ήθελα να σας πω η διαφορά του σήμερα από πριν από 8 χρόνια της κυβερνήσεως του κ. Σημίτη ποια είναι; Δηλαδή το μνημόνιο είναι αυτό που μας αναγκάζει να κάνουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις; Σκεφτόσασταν στο παρελθόν πάρα πολύ το πολιτικό κόστος. Τι συνέβη και καταστρέψαμε τη χώρα;

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Με αναγκάζετε να σας θυμίσω κάτι. Πριν από 10 χρόνια περίπου είχα κάνει μια συνέντευξη τέτοια εποχή και είχα πει ότι πρέπει να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ, να αλλάξουμε ακόμα και τα σύμβολά του…

Θανάσης Λάλας: Το θυμάμαι, ήμουν στο «ΒΗΜΑ» και πράγματι είναι έτσι.

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Ουσιαστικά ζητούσα την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Δεν είχε σχέση με τα ονόματα και όλα αυτά που ακούστηκαν τότε. Είχε σχέση με την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ καθώς έβλεπα ως πολιτικός ότι είχε εξαντλήσει το βίο του εκείνο το ΠΑΣΟΚ και εκείνη η περίοδος. Δεν έγινε τίποτε τότε, το πληρώνουμε τώρα. Ήρθε και μια κυβέρνηση πολύ κακή, καταστροφική για τη χώρα, η Νέα Δημοκρατία, αλλά θα σας πω κάτι: Για να μην κάνουμε τους μετά Χριστόν προφήτες, σας θυμίζω ότι το 2001 αν θυμάμαι καλά, είχε δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο Γιαννίτση για το ασφαλιστικό, το οποίο ήταν πολύ ήπιο σε σχέση με αυτό που ψηφίστηκε τελικά.

Θανάσης Λάλας: Ακριβώς.

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Και τότε υπήρξε μια φοβερή κοινωνική αντίδραση και παραλίγο να πέσει η κυβέρνηση. Κάθε πράγμα πρέπει να το βλέπουμε και να το κρίνουμε την ώρα που γίνεται και όχι μετά. Η ευθύνη η δική μας, η ευθύνη όλων μας, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έπρεπε τότε να κάνει μια συντριπτική αλλαγή, να αλλάξει ριζικά, να επανιδρυθεί, να φέρει στο προσκήνιο νέες πολιτικές, να δημιουργηθεί ένα νέο όραμα και ένα σχέδιο για τη χώρα, γιατί εκείνο είχε εξαντληθεί και δεν έγινε. Και μετά ήρθαν οι μεγάλες καταστροφές από μια κυβέρνηση κι από ανθρώπους, οι οποίοι ήταν αδρανείς, οι οποίοι δεν αντελήφθησαν ότι για να κυβερνάς πρέπει να δρας, ότι χρειάζεται σχέδιο. Κι έτσι καταστράφηκε η χώρα. Αυτή είναι η διαφορά. Σήμερα είναι το μνημόνιο. Όλη αυτή η ιστορία του μνημονίου, ξέρετε, είναι ένα άλλοθι για να έχουν ορισμένοι μια ρητορική η οποία, πρώτον, δεν οδηγεί πουθενά και, δεύτερον, να αντιστέκονται για να αντιστέκονται. Το πρόβλημα δεν είναι το μνημόνιο. Το πρόβλημα είναι απλό: πρέπει να γίνουν σοβαρές αλλαγές στη χώρα για να μπορέσουν να δουλέψουν τα παιδιά μας. Αυτό το μοντέλο της οικονομίας που είχαμε δεν βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή. 

Θανάσης Λάλας: Εσείς συμμερίζεστε την άποψη της αντιπολίτευσης που είναι μια κριτική άποψη για σας ότι καθυστερήσατε 18 μήνες την ανάπτυξη που ήταν κάτι πολύ αναγκαίο; Γιατί βγήκε και σήμερα ο κ. Μιχελάκης στον κ. Σταματόπουλο και στον κ. Κύρτσο και υποστήριξε πάλι την ίδια άποψη, ότι πράγματι καθυστερήσαμε…

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Τώρα τι να πει κανείς κ. Λάλα; Να σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για να δείτε ότι δυστυχώς τα κόμματα δεν είναι σε θέση να είναι ώριμα, να κάνουν μια βαθιά αυτοκριτική. Ας την κάνουν εσωτερικά, ας μην την κάνουν δημόσια αν δεν θέλουν, αλλά πρέπει να γίνει αυτό για να έχουν ένα καινούριο σχέδιο για τη χώρα. Θα σας πω λοιπόν χαρακτηριστικά το εξής: Ότι η Νέα Δημοκρατία ψήφισε έναν αναπτυξιακό νόμο το 2004, ο οποίος εφαρμόστηκε το 2005 και λειτούργησε μέχρι το 2010. Και από το 2005 μέχρι το 2010 δόθηκαν 8,5 δισεκατομμύρια € κρατικές επιδοτήσεις. Ξέρετε πόσες θέσεις δημιουργήθηκαν; 35.000. Δηλαδή, 200.000 € ανά θέση εργασίας. Για κάθε μια θέση εργασίας πλήρωνε επιδότηση το δημόσιο 200.000 ευρώ. Αυτές τις πολιτικές ανάπτυξης εξυπηρέτησε η Νέα Δημοκρατία, δηλαδή το τίποτε. Και τώρα μιλάνε πάλι για ανάπτυξη; Για όνομα του Θεού! Πρέπει να υπάρχει μια λογική αυτοκριτικής και βαθιάς αυτογνωσίας. Πρέπει να βουτήξουν όλοι μέσα τους ώστε να καταφέρουμε να γίνουμε κόμματα σύγχρονα και να υπηρετήσουμε τις ανάγκες του λαού. Αυτή είναι η άποψή μου.

Θανάσης Λάλας: Δύο ερωτήσεις ενωμένες γιατί δεν έχουμε πάρα πολύ χρόνο και θα ήθελα να είσαστε σύντομος αν μπορούσατε στις απαντήσεις σας. Πρώτον. Εάν για το καλό της χώρας δημιουργούνταν οι προϋποθέσεις να συνυπάρξετε με ένα άλλο κόμμα για να μπορέσετε να οδηγήσετε τη χώρα εκεί που έπρεπε, θα κάνατε μια συγκυβέρνηση; Θα συνυπήρχατε με ένα άλλο κόμμα ή είναι κάτι που είναι έξω από τη φιλοσοφία του σημερινού ΠΑΣΟΚ και της σημερινής κυβέρνησης; Ένα.

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Κοιτάξτε αυτό είναι μια συζήτηση η οποία αρχίζει και τίθεται τελευταία με αφορμή τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν μια πολύ μεγάλη αποχή του κόσμου από τις πολιτικές διαδικασίες και ταυτόχρονα μια απαξίωση στα δύο μεγάλα κόμματα. Θέλω να είμαι πολύ επιφυλακτικός σε όλα αυτά. Ας αφήσουμε τις εξελίξεις να κυλήσουν .

Θανάσης Λάλας: Πάντως δεν είστε κλειστός σε επίπεδο συνεργασιών.

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Εν πάση περιπτώσει στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, πάντα υπάρχουν λύσεις. Τις λύσεις τις βρίσκει πάντα ο λαός, οπότε μην ανησυχείτε γι’ αυτό.

Θανάσης Λάλας: Και κάτι που θα τελειώσουμε σε σχέση με τη δική σας έγνοια. Εδώ και τρία 24ωρα ξεκίνησε να λειτουργεί το σύστημα που επιτρέπει την ίδρυση επιχείρησης με μόνο μια στάση, μέτρο πρωτοποριακό για την Ελλάδα της γραφειοκρατίας συνηθισμένο για τα πολιτισμένα κράτη βέβαια της γης. Ποιες είναι οι πρώτες εικόνες που έχετε αποκομίσει; Μαθαίνω ότι μέσα σε τρεις μέρες 26 επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν και πώς θα ανακόψει αυτό τον κατήφορο των εταιρειών και των επιχειρήσεων που κλείνουν. Μπορεί να δημιουργηθεί αντιστάθμισμα;

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Κοιτάξτε αυτό το οποίο επιχειρούμε είναι να αλλάξουμε σταδιακά το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, έτσι ώστε το επιχειρείν να γίνει πιο προσβάσιμο, πιο εύκολο, λιγότερο γραφειοκρατικό και εντέλει φιλικό. Να κάνουμε την Ελλάδα μια χώρα φιλική προς την επιχειρηματικότητα και φιλοδοξούμε ότι έτσι η Ελλάδα θα ανέβει αρκετές θέσεις στον τομέα της ανταγωνιστικότητας διεθνώς, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Συνεπώς αυτό που κάναμε, το «One stop shop», δηλαδή την Υπηρεσία Μιας Στάσης, όπου ιδρύεται η εταιρεία σε μια μέρα, είναι ένα πρώτο βήμα. Θεωρώ είναι θετικό και θεωρώ ότι πραγματικά είναι ένα θαύμα για τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα και πρέπει να το πούμε. Να και ένα καλό, ένα θετικό στοιχείο, μαζί με τις εξαγωγές και μαζί με μια σειρά άλλα πράγματα που τρέχουν. 

Θανάσης Λάλας:  Σας ευχαριστούμε ειλικρινά πάρα πολύ που δεχτήκατε να μιλήσετε στην εκπομπή μας.

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Ευχαριστώ και εγώ. Καλημέρα σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!