Προσωρινή η άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Πληθωρισμός
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Federal Reserve των ΗΠΑ, Ben Bernanke. επιχείρησε να διαλύσει τις ανησυχίες από την άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως προσωρινή.
Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο κ. Bernanke απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από ομιλία του στο συνέδριο Financial Markets της Federal Reserve Bank της Atlanta, ανέφερε πως οι παράγοντες της ζήτησης και της προσφοράς που ωθούν τις τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων θα σταθεροποιηθούν.
“Πιστεύω πως η άνοδος του πληθωρισμού θα είναι μεταβατική,” σημείωσε ο πρόεδρος της Fed προσθέτοντας πως εάν η εκτίμηση του αποδειχθεί λανθασμένη τότε η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε μέτρα σταθεροποίησης των τιμών.
Τα σχόλια του Bernanke αποτελούν ένδειξη πως έχει ως στόχο την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων 600 δισ. δολ. παρά τη διαφωνία που έχουν εκφράσει προσφάτως άλλα στελέχη της Fed λόγω της βελτίωσης της οικονομίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αξιωματούχοι της Federal Reserve στη συνάντηση νομισματική πολιτικής της κεντρικής τράπεζας που είχαν πρόσφατα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον αρνητικό αντίκτυπο από την ραγδαία άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων στις πληθωριστικές προσδοκίες, τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων.
Στη συνάντηση η Fed διατήρησε αμετάβλητα στα ιστορικά τους χαμηλά τα επιτόκια της, ενώ δεν ανακοίνωσε κάποια τροποποίηση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας.
Σε γενικές γραμμές ωστόσο τα μέλη της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας εκτίμησαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε πιο στέρεα βάση με την ανεργία να υποχωρεί, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επενδύσεων των επιχειρήσεων δείχνουν να ενισχύονται.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!