Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Θεσσαλονίκη Τα πλεονεκτήματα της Βόρειας Ελλάδας ως διαπεριφερειακό κόμβο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας ανέλυσαν Στ.Καλαφάτης, Απ.Τζιτζικώστας και Κ.Ζέρβας

Τα «ατού» της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας και τους λόγους για τους οποίους η ευρύτερη περιοχή μπορεί να καταστεί ένας διαπεριφερειακός κόμβος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας ανέλυσαν το πρωί ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας στη διάρκεια του Thessaloniki Metropolitan Summit που διοργανώνεται από τα συνέδρια του Economist σε συνεργασία με το PowerGame.

Ο κ.Καλαφάτης, στη διάρκεια της ομιλίας του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ανέφερε πως μέσα από σειρά κυβερνητικών δράσεων αξιοποιούνται τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής τα οποία είναι η καινοτομία, η εξωστρέφεια, η προσέλκυση επενδύσεων και ο τουριστικός προορισμός. «Αυτά είναι τα τέσσερα κομμάτια στα οποία μπορεί να επενδύσει κανείς στην επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει ανταγωνισμός με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τα δυτικά Βαλκάνια που είναι και αυτά σε μια συνεχή προσπάθεια να κερδίσουν επενδυτές. Εάν όμως γίνει ποιοτική ανάλυση, πέρα από τα καθαρά οικονομικά κίνητρα και δούμε την ποιότητα ζωής, τα κοινωνικά θέματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις πράσινες πολιτικές, τότε νομίζω ότι ένας έξυπνος επενδυτής θα είχε πολλά να δει στη χώρα μου και ακόμη περισσότερα στη Θεσσαλονίκη που έχει τομείς ορυκτού πλούτου και γεωθερμία», συμπλήρωσε ο κ.Καλαφάτης.

Παράλληλα ο υφυπουργός τόνισε πως «πάμε να περάσουμε στην επόμενη εποχή με συγκεκριμένα όπλα στην φαρέτρα μας: το Ταμείο ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, ένα σύγχρονο αναπτυξιακό νόμο και το σχέδιο Ελλάδα 2.0. Από όλα αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι στοίχημα της περιοχής να πάρει το κομμάτι που της αναλογεί και να κάνει το βήμα για την επόμενη μέρα. Η έξυπνη κίνηση της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας είναι να πετάξουν ψηλά, εκεί είναι το μέλλον τους».

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, από την πλευρά του συμπλήρωσε πως «η Θεσσαλονίκη και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνδυάζουν τη γεωγραφική τους θέση, που στρατηγικά όλα αυτά τα χρόνια δεν την είχαν εκμεταλλευτεί επαρκώς, με την ολοκλήρωση των υποδομών που μπορούν να τις καταστήσουν κέντρο εξωστρέφειας» αναφερόμενος σε πλεονεκτήματα όπως το λιμάνι, το νέο αεροδρόμιο, οι αυτοκινητόδρομοι, τα πανεπιστήμια, οι χιλιάδες φοιτητές αλλά και τα κέντρα έρευνας.

Στάθηκε ακόμη στα βήματα που έκανε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στις εξαγωγές και γνωστοποίησε πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν σημαντικές ανακοινώσεις για νέες χολιγουντιανές ταινίες που θα γυριστούν στην περιοχή. «Θέλουμε μια περιφέρεια που αξίζει όχι μόνο να ζεις, αλλά και να δημιουργείς. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό κατακτούμε», υπογράμμισε.

Τους λόγους για τους οποίους η Θεσσαλονίκη μπορεί να «τα καταφέρει» ανέλυσε και ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, λέγοντας πως στηρίζεται στην πολυπολιτισμική παράδοση και κουλτούρα, τη γεωγραφική της θέση, την υποδομή και τεχνογνωσία πολλών μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, το επιστημονικό δυναμικό και τη στρατηγική τοποθέτηση παγκόσμιων εταιρειών.

Επίσης, ο κ.Ζέρβας στάθηκε στις προσπάθειες που κάνει η διοίκησή του επάνω στο τρίπτυχο υποδομές, αναπλάσεις δημόσιου χώρου και βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, αναφέροντας και τα έργα που «τρέχουν» στην πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!