Προειδοποίηση από τον Οίκος Αξιολόγησης Fitch Ratings
Fitch Ratings
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings προειδοποίησε χθες ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, ως αποτέλεσμα των βραχυπρόθεσμων κινδύνων που δημιουργούνται για τους ιδιώτες ομολογιούχους μετά τη συμφωνία της ΕΕ για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) από το 2013.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν αναμένεται να βελτιώσουν στο άμεσο μέλλον τις συνθήκες χρηματοδότησης των υπερχρεωμένων κρατών της ευρω-περιφέρειας.
«Παρά το γεγονός ότι το ESM [...] αποτελεί μακροπρόθεσμα βάση για την αποτελεσματική επίλυση μελλοντικών κρίσεων χρέους, βραχυπρόθεσμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κρατικής χρεοκοπίας», ανέφερε η Fitch σε ανακοίνωση.
Πρόσθεσε ότι μόνο η οικονομική ανάκαμψη και η δημοσιονομική εξυγίανση θα διασφαλίσουν την φερεγγυότητα αυτών των χωρών.
«Όσο αμφισβητείται η φερεγγυότητα των χωρών της ευρω-περιφέρειας, η εισαγωγή του ESM από τον Ιούλιο του 2013 ως προτιμώμενου πιστωτή [...] εν δυνάμει επιτείνει τις ανησυχίες για αναδιάρθρωση κρατικών χρεών», είπε ο οίκος.
«Επομένως, η Σύνοδος Κορυφής δεν βελτίωσε τις προοπτικές των κρατών της ευρω-περιφέρειας να διασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις αγορές σε ευνοϊκούς όρους. Αυτό ασκεί πίεση στην αξιολόγηση της Ελλάδας, βραχυ-μεσοπρόθεσμα».
Ο οίκος βαθμολογεί το Ελληνικό Δημόσιο με «ΒΒ+», έπειτα από την υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα στις 14 Ιανουαρίου. Οι ανακοινώσεις για την ενδεχόμενη μείωση της πιστοληπτικής διαβάθμισης εκτιμάται ότι θα γίνουν μέσα στον Απρίλιο και στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι δεν θα είναι επιθετική, δηλαδή δεν θα είναι πάνω από μία βαθμίδα.
Η συγκεκριμένη βαθμολογία είναι η υψηλότερη σε σχέση με τους άλλους δύο οίκους. Η βαθμολογία από την S&P είναι «ΒΒ-» και από την Moody's. «Β1».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Fitch προειδοποίησε και την Πορτογαλία για ενδεχόμενη υποβάθμιση (η αξιολόγηση είναι «Α-» με αρνητικές προοπτικές) και τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται οικονομική στήριξη και ένα «έγκαιρο και αξιόπιστο» οικονομικό πρόγραμμα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ώστε να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!