Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

Α.Σ.Ε.Π. 87/2021 Διαδικασίες επιλογής προσωπικού με βάση προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια και πλήρωσης θέσεων υπαλλήλων επί θητεία.

Αριθμ. 87

ΦΕΚ B’ 3901/23.08.2021

Διαδικασίες επιλογής προσωπικού με βάση προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια και πλήρωσης θέσεων υπαλλήλων επί θητεία.

ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (Α.Σ.Ε.Π.)

Έχοντας υπόψη:

1. Τα άρθρα 28-30, 31-35 και την παρ. 2 του άρθρου 60 του ν. 4765/2021 (Α΄6).

2. Την υπ΄αρ. 2/2021 απόφαση της Ολομέλειας του Α.Σ.Ε.Π., για τον καθορισμό των διαδικασιών επιλογής προσωπικού με βάση προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια και πλήρωσης θέσεων υπαλλήλων επί θητεία.

3. Το γεγονός ότι από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού:

Εκδίδει την εγκεκριμένη από την Ολομέλεια του Α.Σ.Ε.Π. κανονιστική απόφαση, που έχει ως εξής:

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ

ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙ ΘΗΤΕΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ

ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ (ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ)

Άρθρο 1

Επιλογή προσωπικού με σειρά προτεραιότητας

Η διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας διεξάγεται σύμφωνα με τα άρθρα 28 – 30 του ν. 4765/2021, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στα επόμενα άρθρα του παρόντος κεφαλαίου.

Άρθρο 2

Προκήρυξη πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας

1. Η προκήρυξη πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας καταρτίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 4765/2021. Στις περιπτώσεις που, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 28 του ν. ΤΤ4765/2021, προβλέπονται ποσοστά θέσεων για ειδικές κατηγορίες υποψηφίων, ο αριθμός των θέσεων των κατηγοριών αυτών ορίζεται στην προκήρυξη, ανά κατηγορία προσωπικού [Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.), Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε.)] και κλάδο/ειδικότητα, σύμφωνα με την προβλεπόμενη στην παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4765/2021 κατανομή.

2. Ειδικά όσον αφορά στην προκήρυξη των θέσεων για άτομα με αναπηρίες του άρθρου 6 του ν. 4765/2021, σε αυτή δεν προβλέπονται θέσεις για ειδικές κατηγορίες υποψηφίων, ενώ η κατανομή των θέσεων γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εν λόγω άρθρο.

Άρθρο 3

Αιτήσεις συμμετοχής - Δικαιολογητικά

1. Οι αιτήσεις συμμετοχής στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Α.Σ.Ε.Π. αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου, σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 4765/2021.

2. Η ηλεκτρονική μορφή των αιτήσεων καθορίζεται από το Α.Σ.Ε.Π. ανάλογα με την κατηγορία των προς πλήρωση θέσεων (Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε., Υ.Ε.).

3. Ο υποψήφιος, με βάση την προκήρυξη, δημιουργεί ηλεκτρονική αίτηση στον διαδικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π., αφού προηγουμένως εισέλθει στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες αυτού.

4. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στην προκήρυξη, με ειδικότερο προσδιορισμό της ημερομηνίας και ώρας έναρξης και λήξης αυτής, σύμφωνα με τις οδηγίες συμπλήρωσης – υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων και δικαιολογητικών, όπως αυτές καθορίζονται κάθε φορά από το Α.Σ.Ε.Π.. Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης, αποστέλλεται σχετική ειδοποίηση στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του υποψηφίου, όπου αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση τον χρόνο της ηλεκτρονικής υποβολής της στο Α.Σ.Ε.Π.

5. Η υποβολή των δικαιολογητικών διενεργείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου του Α.Σ.Ε.Π., εκτός εάν με την προκήρυξη ορισθεί κατ’ εξαίρεση άλλος τρόπος υποβολής.

6. Εντός της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, υποβάλλεται ηλεκτρονικά μόνο η αίτηση συμμετοχής (Α΄ στάδιο), χωρίς να δίνεται η δυνατότητα επισύναψης δικαιολογητικών από τον υποψήφιο. Εν συνεχεία, οι υποψήφιοι που θα κληθούν από το Α.Σ.Ε.Π., με σχετική ανάρτηση στον διαδικτυακό του τόπο, προς υποβολή δικαιολογητικών, αφού καταχωρίσουν ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά στο ηλεκτρονικό μητρώο του Α.Σ.Ε.Π., τα υποβάλλουν ηλεκτρονικά, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (Β΄ στάδιο), με σχετική επίκληση αυτών από το ως άνω μητρώο και επισύναψή τους στην υποβληθείσα κατά το Α΄ στάδιο αίτησή τους. Κατά την επεξεργασία της αίτησης κατά το Β΄ στάδιο επιτρέπεται μόνο η επισύναψη των απαιτούμενων, για την απόδειξη των επικαλούμενων κατά το Α΄ στάδιο προσόντων, κριτηρίων και ιδιοτήτων, δικαιολογητικών, ενώ δεν επιτρέπονται μεταβολές (προσθήκη, τροποποίηση, αφαίρεση) στο περιεχόμενο των πεδίων όπως αυτά συμπληρώθηκαν στην αίτηση κατά το Α΄ στάδιο.

7. Κατ’ εξαίρεση, τα δικαιολογητικά μπορούν να υποβάλλονται με την αίτηση συμμετοχής (ενιαία αίτηση), όταν προβλέπεται από την προκήρυξη. Στην περίπτωση αυτή, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά επισυνάπτονται ηλεκτρονικά στην αίτηση συμμετοχής, αφού προηγουμένως καταχωριστούν ηλεκτρονικά από τον υποψήφιο στο ηλεκτρονικό μητρώο του Α.Σ.Ε.Π. (άρθρο 56 του ν. 4765/2021).

8. Η ηλεκτρονική αίτηση (ενιαία ή αίτηση κατά το Α΄ ή Β στάδιο) επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 και η ανακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Η ορθή συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής είναι αποκλειστικά ευθύνη του υποψηφίου. Οι υποψήφιοι υποχρεούνται να συμπληρώσουν τα οικεία τετραγωνίδια/ πεδία της αίτησης, καθώς και τους κωδικούς, που αναφέρονται σε αντίστοιχα προσόντα, κριτήρια ή ιδιότητες που απαιτούνται και διαθέτουν. Αν οι υποψήφιοι δεν συμπληρώσουν τα τετραγωνίδια/πεδία αυτά ή τους κωδικούς ή αν συμπληρώσουν άλλα τετραγωνίδια ή κωδικούς, πλην εκείνων που αναφέρονται στα συγκεκριμένα προσόντα, κριτήρια ή ιδιότητες ή αν τα αναφέρουν σε άλλα σημεία της ηλεκτρονικής αίτησης, δεν λαμβάνονται υπόψη τα προσόντα, κριτήρια ή ιδιότητες, έστω και αν προσκομίζονται τα έγγραφα, υπό τον όρο ότι τα ανωτέρω αναγράφονται ρητά στην προκήρυξη.

9. Δεδομένου ότι η επεξεργασία των αιτήσεων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, εάν ένα από τα προσόντα του υποψηφίου όπως, ενδεικτικά, μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, γνώση ξένης γλώσσας ή εμπειρία, αποτελεί ταυτόχρονα και βαθμολογούμενο κριτήριο κατάταξης και απαραίτητο πρόσθετο προσόν για την κατάταξή του σε συγκεκριμένο κλάδο/ειδικότητα, ο υποψήφιος υποχρεούται να συμπληρώσει τόσο το πεδίο που αντιστοιχεί στο βαθμολογούμενο κριτήριο κατάταξης όσο και το πεδίο του κωδικού που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο απαραίτητο πρόσθετο προσόν. Παράλειψη συμπλήρωσης ενός εκ των ανωτέρω πεδίων συνεπάγεται τη μη αναγνώριση του προσόντος που η συμπλήρωσή του παραλείφθηκε από το οικείο πεδίο.

10. Αντικατάσταση, διόρθωση ή συμπλήρωση της υποβληθείσας ηλεκτρονικής αίτησης μπορεί να γίνει μόνο ηλεκτρονικά και μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των εκάστοτε αιτήσεων (ενιαίων ή αιτήσεων κατά το Α΄ ή Β΄ στάδιο), με την επιφύλαξη του τελευταίου εδαφίου της παρ. 7 του παρόντος άρθρου. Σε περίπτωση που με την προκήρυξη έχει ορισθεί κατ’ εξαίρεση άλλος, πλην του ηλεκτρονικού, τρόπος υποβολής δικαιολογητικών, αντικατάσταση, διόρθωση ή συμπλήρωση δικαιολογητικών, συμπεριλαμβανομένων των διευκρινιστικών, μπορεί να γίνει μόνο μέχρι τη λήξη της εκάστοτε ορισθείσας προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών.

11. Τα πιστοποιητικά αναγνώρισης των αποκτηθέντων στην αλλοδαπή τίτλων σπουδών των υποψηφίων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν απαιτείται η παραπομπή των κατόχων τους σε συμπληρωματικές εξετάσεις, δύναται να έχουν εκδοθεί σε χρόνο μεταγενέστερο της ημερομηνίας λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης συμμετοχής. Σε κάθε όμως περίπτωση, τα πιστοποιητικά αυτά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί και προσκομισθεί στο Α.Σ.Ε.Π. εντός της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων κατά των προσωρινών πινάκων κατάταξης και απορριπτέων. Ειδικότερα, οι εν λόγω υποψήφιοι πρέπει, αφενός κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής τους να έχουν σημειώσει στα κατάλληλα πεδία της ότι κατέχουν τα απαιτούμενα κατά την προκήρυξη προσόντα ή κριτήρια μοριοδότησης και αφετέρου να συνυποβάλουν με τα λοιπά δικαιολογητικά:

α) τον προς αναγνώριση τίτλο σπουδών σε νομίμως επικυρωμένο φωτοαντίγραφο και επίσημη μετάφραση αυτού και

β) φωτοαντίγραφο της πρωτοκολλημένης υποβληθείσας αντίστοιχης αίτησης αναγνώρισης προς τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή το Α.Τ.Ε.Ε.Ν.. Κατά το στάδιο κατάρτισης από το Α.Σ.Ε.Π. των προσωρινών πινάκων κατάταξης, οι ανωτέρω υποψήφιοι τεκμαίρεται ότι δεν διαθέτουν το αντίστοιχο προσόν ή κριτήριο μοριοδότησης, δύνανται, όμως, να προβούν στην υποβολή ένστασης εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας υποβολής ενστάσεων, είτε κατά του προσωρινού πίνακα απορριπτέων (στην περίπτωση που είναι εγγεγραμμένοι στον προσωρινό πίνακα απορριπτέων λόγω έλλειψης απαιτούμενου προσόντος) είτε κατά του προσωρινού πίνακα κατάταξης (στην περίπτωση που είναι εγγεγραμμένοι στον προσωρινό πίνακα κατάταξης χωρίς συνυπολογισμό του εν λόγω κριτηρίου ή μοριοδοτούμενου προσόντος). Σε αμφότερες τις ανωτέρω περιπτώσεις οι υποψήφιοι, προκειμένου να αποδείξουν την κατοχή του ανωτέρω απαιτούμενου ή μοριοδοτούμενου προσόντος ή κριτηρίου, πρέπει να συνυποβάλουν με την ένστασή τους τα σχετικά πιστοποιητικά αναγνώρισης των αποκτηθέντων στην αλλοδαπή τίτλων τους.

12. Η ευθύνη της επικαιροποίησης των προσωπικών στοιχείων του υποψηφίου, ήτοι των στοιχείων ταυτοποίησης και διαμονής/επικοινωνίας, όπως αυτά είναι καταχωρισμένα στο ηλεκτρονικό μητρώο του Α.Σ.Ε.Π., είναι αποκλειστικά του υποψηφίου. Το Α.Σ.Ε.Π. δεν φέρει ευθύνη για τυχόν αδυναμία επικοινωνίας με υποψήφιο συγκεκριμένης διαδικασίας επιλογής, ο οποίος δεν έχει επικαιροποιήσει εγκαίρως τα ανωτέρω στοιχεία.

Άρθρο 4

Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού και ομάδες εργασίας

1. Οι διαδικασίες πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας διεξάγονται από την τριμελή Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού του δεύτερου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 30 του ν. 4765/2021 όπως ισχύει.

2. Η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού συγκροτείται με απόφαση του Προέδρου του Α.Σ.Ε.Π. για ολόκληρο έτος ή και για μικρότερο χρονικό διάστημα, για τη διεξαγωγή των διαδικασιών πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας για μία ή περισσότερες προκηρύξεις, εφόσον αυτό εξυπηρετεί την ταχύτερη διεξαγωγή των διαδικασιών. Με την απόφαση συγκρότησης της επιτροπής ορίζονται τα μέλη της με τους αναπληρωτές αυτών, καθώς και ο γραμματέας με τον αναπληρωτή του. Ως γραμματέας ορίζεται υπάλληλος κατηγορίας Π.Ε. ή Τ.Ε. του Α.Σ.Ε.Π.

3. Με απόφαση του προέδρου της επιτροπής μπορεί να ορίζονται μέχρι δύο (2) ειδικοί εισηγητές από το ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Α.Σ.Ε.Π. ή από υπαλλήλους κατηγορίας Π.Ε. ή Τ.Ε. του Α.Σ.Ε.Π.

4. Η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού έχει την ευθύνη για τα ακόλουθα:

α) την κλήση των υποψηφίων προς υποβολή δικαιολογητικών,

β) τον έλεγχο της εφαρμογής των κριτηρίων που προβλέπονται στο άρθρο 29 του ν. 4765/2021 καθώς και της ορθής μοριοδότησης αυτών με βάση τα δικαιολογητικά των υποψηφίων,

γ) τον έλεγχο υλοποίησης τυχόν μεταβολών στην κατάταξη των υποψηφίων σε σχέση με τα δηλωθέντα στην αίτησή τους στοιχεία και

δ) την κατάρτιση των προσωρινών πινάκων κατάταξης, διοριστέων/προσληπτέων και απορριπτέων καθώς και τη μέριμνα για την ανάρτηση αυτών στον διαδικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π.

5. Στην περίπτωση των πρόσθετων διαγωνιστικών διαδικασιών, η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού έχει ως ευθύνη:

α) να καθορίζει τον αριθμό των καλούμενων στις διαδικασίες αυτές υποψηφίων και μέχρι την πλήρη κάλυψη του αριθμού των προς πλήρωση θέσεων,

β) να συντάσσει πίνακα καλουμένων στις ως άνω διαδικασίες κατόπιν διενέργειας του προβλεπόμενου αυτεπάγγελτου και κατ’ ένσταση ελέγχου από το Α.Σ.Ε.Π.,

γ) να διαβιβάζει τον πίνακα αυτόν στην οικεία ειδική επιτροπή διενέργειας των πρόσθετων διαγωνιστικών διαδικασιών,

δ) να παραλαμβάνει τα αποτελέσματα των διαδικασιών αυτών από την ως άνω ειδική επιτροπή και με αιτιολογημένη απόφασή της να αποκλείει τους υποψηφίους που δεν έχουν την απαιτούμενη καταλληλότητα/ικανότητα ή/και τις ειδικές γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για τις προς πλήρωση θέσεις,

ε) να καταρτίζει πίνακα επιτυχόντων καθώς και πίνακα αποκλειόμενων υποψηφίων για όσους δεν έχουν την απαιτούμενη καταλληλότητα/ικανότητα ή/και τις ειδικές γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για τις προς πλήρωση θέσεις και

στ) να μεριμνά για την ανάρτηση των ανωτέρω υπό στοιχείο

ε) πινάκων στον διαδικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π.

6. Με απόφαση του Προέδρου του Α.Σ.Ε.Π. συστήνονται ομάδες εργασίας από υπαλλήλους του Α.Σ.Ε.Π. για να απασχοληθούν με την επεξεργασία των αιτημάτων για την έκδοση των προκηρύξεων, την υποβοήθηση του έργου της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού και τις λοιπές ενέργειες μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

Άρθρο 5

Πίνακες υποψηφίων που καλούνται προς υποβολή δικαιολογητικών

1. Όταν δεν προβλέπεται με την προκήρυξη η κατ’ εξαίρεση υποβολή δικαιολογητικών με την αίτηση συμμετοχής, πριν από τη σύνταξη των προσωρινών πινάκων κατάταξης, η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού καλεί προς υποβολή δικαιολογητικών, εντός της προθεσμίας της παρ. 3 του άρθρου 30 του ν. 4765/2021, με σχετική ανάρτηση στον διαδικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π., μόνο εκείνους τους υποψηφίους που έχουν καταβάλει το αντίτιμο του απαιτούμενου παραβόλου μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής και που, βάσει των δηλωθέντων στην αίτηση συμμετοχής τους στοιχείων, φέρονται να προηγούνται στη σειρά κατάταξης του οικείου πίνακα και αντιστοιχούν σε αριθμό διπλάσιο τουλάχιστον του συνόλου των θέσεων που προκηρύσσονται. Για τον καθορισμό των καλούμενων υποψηφίων λαμβάνονται συνδυαστικά υπόψη και οι προτιμήσεις θέσεων που έχουν δηλώσει, οι τυχόν ειδικές κατηγορίες καθώς και το κριτήριο της εντοπιότητας, όπου υφίσταται.

2. Αν κατόπιν του ελέγχου των δικαιολογητικών ο αριθμός των υποψηφίων που πρόκειται να συμπεριληφθούν στους προσωρινούς πίνακες δεν επαρκεί για την κάλυψη των προκηρυσσόμενων θέσεων, η ανωτέρω διαδικασία επαναλαμβάνεται για τους επόμενους κατά σειρά υποψηφίους και ο αριθμός των υποψηφίων που καλούνται να υποβάλουν δικαιολογητικά, εντός της ανωτέρω προθεσμίας, προσδιορίζεται από την Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού.

Άρθρο 6

Προσωρινοί πίνακες κατάταξης, διοριστέων/ προσληπτέων και απορριπτέων υποψηφίων

1. Οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης καταρτίζονται κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι σύμφωνα με τα κριτήρια του άρθρου 29 του ν. 4765/2021. Σε περίπτωση ισοβαθμίας υποψηφίων των κατηγοριών Π.Ε., Τ.Ε. και Δ.Ε. εφαρμόζονται οι διατάξεις των δύο τελευταίων εδαφίων της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 4765/2021 και σε περίπτωση ισοβαθμίας υποψηφίων της κατηγορίας Υ.Ε., οι διατάξεις των δύο τελευταίων εδαφίων της παρ. 2 του ίδιου άρθρου.

2. Η σειρά κατάταξης των υποψηφίων Δ.Ε. που συμμετέχουν στη διαδικασία με τριετή τουλάχιστον εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης και με οποιονδήποτε τίτλο σπουδών τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, καθορίζεται κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας, όπως αυτή προκύπτει από τη βαθμολόγηση των κριτηρίων κατάταξης υποψηφίων Δ.Ε., πλην των κριτηρίων του βασικού και δεύτερου τίτλου σπουδών.

3. Για τους υποψηφίους πλήρωσης θέσεων Δ.Ε., για τις οποίες από τον νόμο ή από την προκήρυξη απαιτούνται ως τυπικά προσόντα διορισμού διαζευκτικά περισσότεροι από έναν τίτλοι σπουδών Δ.Ε., για τον υποψήφιο που κατέχει δύο ή περισσότερους από τους τίτλους αυτούς, προκειμένου για την κατάταξή του στον κύριο πίνακα, ο δεύτερος τίτλος τεκμαίρεται ότι είναι σε αντικείμενο συναφές με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης.

4. Για κλάδους/ειδικότητες κατηγοριών Π.Ε., Τ.Ε. και Δ.Ε., για τους οποίους δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, αν δύο τίτλοι σπουδών είναι αποδεκτοί σύμφωνα με την προκήρυξη για την κατάταξη στον οικείο πίνακα, τότε η κατάταξη πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη ως βασικό τον τίτλο με τον υψηλότερο βαθμό ενώ η εμπειρία υπολογίζεται μετά την κτήση του αρχαιότερου αποδεκτού τίτλου.

5. Ο προσωρινός πίνακας κατάταξης υποψηφίων με σειρά προτεραιότητας συντάσσεται κατά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα. Αν για θέσεις ορισμένων φορέων απαιτούνται, πέραν των τίτλων σπουδών, και πρόσθετα προσόντα ή ορισμένες προϋποθέσεις, συντάσσεται χωριστός πίνακας κατάταξης που περιλαμβάνει μόνο τους υποψηφίους που έχουν τα πρόσθετα προσόντα ή τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, υπό τον όρο ότι έχουν διαλάβει στη δήλωση προτίμησής τους τις ανωτέρω θέσεις. Συντάσσεται επίσης χωριστός πίνακας υποψηφίων για τις περιπτώσεις θέσεων για τις οποίες η εμπειρία δεν λαμβάνεται υπόψη ως βαθμολογούμενο κριτήριο κατάταξης. Η κατάταξη είναι ενιαία για το σύνολο των υποψηφίων, υπαγομένων ή μη στις ειδικές κατηγορίες του άρθρου 13 του ν. 4765/2021. Στον ενιαίο προσωρινό πίνακα κατάταξης, για τους υποψηφίους των ως άνω ειδικών κατηγοριών, υπάρχει σχετική ένδειξη της ειδικής κατηγορίας στην οποία υπάγονται.

6. Στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης παρατίθενται οι προτιμήσεις των υποψηφίων, καθώς και τα στοιχεία, κριτήρια και ιδιότητες με βάση τα οποία καθορίστηκε η σειρά κατάταξης των υποψηφίων, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των παρ. 1 έως 5 του παρόντος άρθρου, με αναφορά της βαθμολογίας που αντιστοιχεί σε κάθε κριτήριο.

7. Επί τη βάσει των προσωρινών πινάκων κατάταξης συντάσσεται κατά κατηγορία και με αλφαβητική σειρά ο προσωρινός πίνακας διοριστέων/προσληπτέων υποψηφίων, ο οποίος περιλαμβάνει αριθμό διοριστέων/ προσληπτέων που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των θέσεων που προκηρύχθηκαν. Στον πίνακα αυτόν παρατίθενται ανά υποψήφιο τα στοιχεία που αφορούν τουλάχιστον στον φορέα διορισμού, τον κλάδο/ειδικότητα, τον κωδικό θέσης, τον τύπο του πίνακα (κύριου ή επικουρικού), την τυχόν εντοπιότητα, την ένδειξη της ειδικής κατηγορίας στην οποία τυχόν υπάγεται ο υποψήφιος, καθώς και τη συνολική βαθμολογία αυτού.

8. Στον προσωρινό πίνακα απορριπτέων εγγράφονται οι υποψήφιοι που δεν έχουν πληρώσει το απαιτούμενο παράβολο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής ή έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο στην προκήρυξη όριο ηλικίας ή δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα από την προκήρυξη προσόντα διορισμού ή αποκλείονται βάσει άλλης νόμιμης αιτιολογίας.

9. Οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης, διοριστέων/ προσληπτέων καθώς και απορριπτέων υποψηφίων υπογράφονται από τον πρόεδρο της οικείας κεντρικής επιτροπής και τα μέλη αυτής.

10. Οι προσωρινοί πίνακες αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π., το οποίο εκδίδει δελτίο τύπου με το οποίο γνωστοποιείται η σχετική καταχώριση. Οι εγγεγραμμένοι σε πίνακα απορριπτέων υποψήφιοι εμφανίζονται με τον μοναδικό κωδικό αριθμό τους και την αιτιολογία αποκλεισμού τους χωρίς τη δημοσιοποίηση των προσωπικών τους δεδομένων. Πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία των λοιπών αναρτημένων πινάκων (κατάταξης και διοριστέων/προσληπτέων) έχουν αποκλειστικά οι υποψήφιοι που μετείχαν στην οικεία διαγωνιστική διαδικασία. Για το ευρύτερο κοινό επιτρέπεται η πρόσβαση με την επιφύλαξη της προστασίας των ειδικών κατηγοριών δεδομένων των υποψηφίων.

Άρθρο 7

Ενστάσεις

1. Κατά των προσωρινών πινάκων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασκήσουν ένσταση ενώπιον του Α.Σ.Ε.Π. μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) ημερών. Η προθεσμία αρχίζει από την επομένη της ανάρτησής τους στον διαδικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π.. Η προθεσμία αυτή ορίζεται ρητά στην οικεία ανάρτηση στον διαδικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π. και στη σχετική ανακοίνωση στον τύπο.

2. Για την παραδεκτή άσκηση της ένστασης, η οποία πρέπει να περιέχει συγκεκριμένους λόγους ακυρότητας κατά συγκεκριμένης πράξης ή παράλειψης, απαιτείται η πληρωμή του οριζόμενου στην κοινή υπουργική απόφαση της παρ. 3 του άρθρου 60 του ν. 4765/2021 παραβόλου. Η υποβολή της ως άνω ένστασης δεν αποτελεί προϋπόθεση του παραδεκτού της άσκησης ένδικου βοηθήματος.

3. Η άσκηση της ένστασης γίνεται μέσω του διαδικτυακού τόπου του Α.Σ.Ε.Π., εκτός εάν με την προκήρυξη οριστεί η δυνατότητα άσκησής της με κατάθεση αυτής ή με αποστολή συστημένης επιστολής, απευθείας στο Α.Σ.Ε.Π.

4. Μετά την ολοκλήρωση του κατ’ ένσταση ελέγχου, απόσπασμα της σχετικής απόφασης που αφορά τον ενιστάμενο κοινοποιείται σε αυτόν με ηλεκτρονικό τρόπο ή, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, με αποστολή συστημένης επιστολής.

Άρθρο 8

Οριστικοί πίνακες

1. Το Α.Σ.Ε.Π. εξετάζει τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν κατά των προσωρινών πινάκων και διενεργεί αυτεπάγγελτο έλεγχο των αιτήσεων και των δικαιολογητικών των υποψηφίων που περιλαμβάνονται στον προσωρινό πίνακα διοριστέων/προσληπτέων. Σε περίπτωση μεταβολών στην κατάταξη αυτών και, εφόσον κριθεί απαραίτητο, διενεργεί τον αναγκαίο περαιτέρω αυτεπάγγελτο έλεγχο αιτήσεων και δικαιολογητικών υποψηφίων του προσωρινού πίνακα κατάταξης και μέχρι την κάλυψη των προκηρυσσόμενων θέσεων. Επίσης, διενεργεί έλεγχο νομιμότητας όλων των προσωρινών πινάκων και αναλόγως καταρτίζει τους οριστικούς πίνακες κατ’ ανάλογη εφαρμογή των παρ. 1-9 του άρθρου 6 της παρούσας.

2. Οι οριστικοί πίνακες διοριστέων/προσληπτέων καταρτίζονται από τους οριστικούς πίνακες κατάταξης ή από τους αναμορφωμένους οριστικούς πίνακες κατάταξης, όπως οι τελευταίοι προκύπτουν μετά τη διενέργεια τυχόν πρόσθετων διαγωνιστικών διαδικασιών της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4765/2021, με βάση τη σειρά κατάταξης που έχουν οι υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένων όσων υπάγονται σε ειδικές κατηγορίες, σε συνδυασμό με τη δήλωση προτίμησής τους. Οι πίνακες περιλαμβάνουν αριθμό διοριστέων/προσληπτέων που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των θέσεων που προκηρύχθηκαν.

Άρθρο 9

Πρόσθετες διαγωνιστικές διαδικασίες

Τα θέματα που αφορούν στη διενέργεια των πρόσθετων διαγωνιστικών διαδικασιών της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4765/2021 στις περιπτώσεις πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας ρυθμίζονται με σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Α.Σ.Ε.Π., σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 60 του ν. 4765/2021.

Άρθρο 10

Κύρωση και δημοσίευση πινάκων

1. Μετά την κατάρτιση των οριστικών ή αναμορφωμένων οριστικών πινάκων (κατάταξης, διοριστέων/ προσληπτέων και απορριπτέων) του άρθρου 8 της παρούσας, το Α.Σ.Ε.Π., εφόσον δεν προκύπτει θέμα άλλης ενέργειάς του, προβαίνει στην κύρωση των πινάκων αυτών, άλλως, ενεργεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στην επόμενη παράγραφο.

2. Σε περίπτωση διαπίστωσης παραλείψεων ή πλημμελειών είτε αυτές οφείλονται σε παράβαση νόμου ή κανονιστικών διατάξεων είτε σε άλλο λόγο, εφόσον αυτές επιδέχονται συμπλήρωση ή διόρθωση, το Α.Σ.Ε.Π. είτε προβαίνει το ίδιο στην αναγκαία συμπλήρωση ή διόρθωση είτε αναθέτει στην Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού τις σχετικές ενέργειες. Για τους ανωτέρω λόγους, το Α.Σ.Ε.Π. μπορεί να αποφασίσει την επανάληψη της διαγωνιστικής διαδικασίας, ολικώς ή μερικώς.

3. Οι οριστικοί πίνακες κατάταξης, διοριστέων/προσληπτέων και απορριπτέων υποψηφίων αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π. εφαρμοζομένης αναλόγως της παρ. 10 του άρθρου 6 της παρούσας, πλην των περιπτώσεων για τις οποίες προβλέπεται η διενέργεια πρόσθετων διαγωνιστικών διαδικασιών της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4765/2021 όπου αναρτώνται οι αναμορφωμένοι οριστικοί πίνακες κατάταξης και απορριπτέων. Οι οριστικοί πίνακες διοριστέων/προσληπτέων αναρτώνται και στο πρόγραμμα «Διαύγεια» και αποστέλλονται για δημοσίευση στο Τεύχος Τρίτο (Γ΄) της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 11

Αιτήσεις θεραπείας

Αιτήσεις θεραπείας δύναται να υποβάλλονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 22 του ν. 4765/2021. Οι αιτήσεις θεραπείας υποβάλλονται με κατάθεση αυτών ή με αποστολή συστημένης επιστολής, απευθείας στο Α.Σ.Ε.Π., εκτός εάν με την προκήρυξη οριστεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τους. Μετά την εξέταση των αιτήσεων θεραπείας, απόσπασμα της σχετικής απόφασης που αφορά τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους κοινοποιείται σε αυτούς με ηλεκτρονικό τρόπο ή, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, με αποστολή συστημένης επιστολής.

Άρθρο 12

Αναπληρώσεις

1. Για τη διαδικασία των αναπληρώσεων των υποψηφίων εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 25 του ν. 4765/2021.

2. Δεν γίνεται δεκτό αίτημα φορέα για αντικατάσταση – αναπλήρωση το οποίο υποβάλλεται μετά τη συμπλήρωση τριών (3) ετών από τη δημοσίευση των οριστικών πινάκων διοριστέων/προσληπτέων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

3. Το Α.Σ.Ε.Π. διενεργεί τον αναγκαίο αυτεπάγγελτο έλεγχο των αιτήσεων και δικαιολογητικών των υποψηφίων που δεν έχουν διατεθεί και έπονται στη σειρά του οικείου πίνακα κατάταξης και μέχρι την πλήρωση των κενών θέσεων. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι αυτοί δεν είχαν κληθεί και δεν είχαν προσκομίσει δικαιολογητικά, το Α.Σ.Ε.Π. τους καλεί προς υποβολή δικαιολογητικών εντός της προθεσμίας της παρ. 3 του άρθρου 30 του ν. 4765/2021, με σχετική ανάρτηση στον διαδικτυακό του τόπο. Αν από τον ανωτέρω αυτεπάγγελτο έλεγχο επέρχεται μεταβολή της σειράς του υποψηφίου στον οικείο πίνακα κατάταξης είτε διότι διαγράφεται είτε διότι τίθεται σε σειρά κατώτερη εκείνης που είχε ήδη, δύναται να ασκήσει ενώπιον του Α.Σ.Ε.Π. αίτηση θεραπείας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 της παρούσας, κατόπιν κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής απόφασης με ηλεκτρονικό τρόπο ή, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, με αποστολή συστημένης επιστολής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΛΗΡΩΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ

ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙ ΘΗΤΕΙΑ

Άρθρο 13

Πλήρωση θέσεων υπαλλήλων επί θητεία

Η διαδικασία πλήρωσης θέσεων υπαλλήλων επί θητεία διεξάγεται σύμφωνα με τα άρθρα 31 – 35 του ν. 4765/2021, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στα επόμενα άρθρα του παρόντος κεφαλαίου.

Άρθρο 14

Προκήρυξη πλήρωσης θέσεων υπαλλήλων επί θητεία

1. Η προκήρυξη πλήρωσης θέσεων υπαλλήλων επί θητεία γίνεται:

α) ανά φορέα ή

β) ανά γνωστικό αντικείμενο/επιστημονική εξειδίκευση/ειδικότητα για τα οποία απαιτούνται τα ίδια προσόντα διορισμού ανεξάρτητα από φορέα ή

γ) για περισσότερους φορείς και γνωστικά αντικείμενα ή

δ) σύμφωνα με όσα ορίζονται στην απόφαση έγκρισης πλήρωσης των θέσεων.

2. Η προκήρυξη περιλαμβάνει:

α. τον τρόπο πλήρωσης των θέσεων,

β. τον αριθμό των προς πλήρωση θέσεων ανά γνωστικό αντικείμενο και κατά φορέα,

γ. την περιγραφή αντικειμένου των προκηρυσσόμενων θέσεων (περίγραμμα),

δ. την κατανομή των θέσεων κατά Περιφερειακή Ενότητα, φορέα και γνωστικό αντικείμενο,

ε. τα γενικά και ειδικά προσόντα διορισμού ή πρόσληψης,

στ. πρόσθετα προσόντα, εφόσον προβλέπονται από κείμενες διατάξεις ή από τους οικείους οργανισμούς ή κανονισμούς ή αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ορισμένους κλάδους ή ειδικότητες συγκεκριμένων υπηρεσιών και νομικών προσώπων κατόπιν αιτήματος του φορέα και σύμφωνης γνώμης του Α.Σ.Ε.Π.,

ζ. τα κριτήρια κατάταξης,

η. την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και τον τρό- πο υποβολής τους,

θ. τον τρόπο και τα δικαιολογητικά απόδειξης των προ- σόντων, των κριτηρίων και ιδιοτήτων που λαμβάνονται υπόψη για τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων, καθώς και την προθεσμία υποβολής τους,

ι. τα γνωστικά αντικείμενα και την επιστημονική εξειδίκευση,

ια. τη διαδικασία διεξαγωγής της ατομικής δομημένης συνέντευξης

ιβ. τις ειδικές περιπτώσεις πρόσληψης, όπως καθορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία,

ιγ. τη διαδικασία επιλογής και το δικαίωμα άσκησης ένστασης ή/και αίτησης θεραπείας από τους υποψηφίους, καθώς και τον τρόπο υποβολής τους,

ιδ. κάθε άλλο στοιχείο ή πληροφορία που διευκολύνει όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων που προκηρύσσονται.

3. Για τον τρόπο δημοσίευσης της προκήρυξης εφαρμόζεται η παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4765/2021.

Άρθρο 15

Αιτήσεις συμμετοχής - Δικαιολογητικά

1. Για τις αιτήσεις συμμετοχής και την υποβολή δικαιολογητικών εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του άρθρου 3 της παρούσας, με την επιφύλαξη των επόμενων παραγράφων.

2. Τα απαιτούμενα από την προκήρυξη δικαιολογητικά επισυνάπτονται ηλεκτρονικά στην αίτηση συμμετοχής του υποψηφίου (ενιαία αίτηση). Με την προκήρυξη μπορεί να προβλέπεται η κατ’ εξαίρεση υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών κατά στάδια σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 3 της παρούσας.

3. Τα πιστοποιητικά αναγνώρισης των αποκτηθέντων στην αλλοδαπή τίτλων σπουδών των υποψηφίων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν απαιτείται η παραπομπή των κατόχων τους σε συμπληρωματικές εξετάσεις, δύναται να έχουν εκδοθεί σε χρόνο μεταγενέστερο της ημερομηνίας λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης συμμετοχής. Σε κάθε όμως περίπτωση, τα πιστοποιητικά αυτά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί και προσκομισθεί στο Α.Σ.Ε.Π. εντός της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων κατά των αρχικών πινάκων κατάταξης και αποκλειομέ- νων για τυπικούς λόγους. Ειδικότερα, οι εν λόγω υποψήφιοι πρέπει, αφενός κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής τους να έχουν σημειώσει στα κατάλληλα πεδία της ότι κατέχουν τα απαιτούμενα κατά την προκήρυξη προσόντα ή κριτήρια μοριοδότησης και αφετέρου να συνυποβάλουν με τα λοιπά δικαιολογητικά:

α) τον προς αναγνώριση τίτλο σπουδών σε νομίμως επικυρωμένο φωτοαντίγραφο και επίσημη μετάφραση αυτού και

β) φωτοαντίγραφο της πρωτοκολλημένης υποβληθείσας αντίστοιχης αίτησης αναγνώρισης προς τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή το Α.Τ.Ε.Ε.Ν.. Κατά το στάδιο κατάρτισης από το Α.Σ.Ε.Π. των αρχικών πινάκων κατάταξης, οι ανωτέρω υποψήφιοι τεκμαίρεται ότι δεν διαθέτουν το αντίστοιχο προσόν ή κριτήριο μοριοδότησης, δύνανται, όμως, να προβούν στην υποβολή ένστασης εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας υποβολής ενστάσεων, είτε κατά του αρχικού πίνακα αποκλειομένων για τυπικούς λόγους (στην περίπτωση που είναι εγγεγραμμένοι στον αρχικό πίνακα αποκλειομένων λόγω έλλειψης απαιτούμενου προσόντος) είτε κατά του αρχικού πίνακα κατάταξης (στην περίπτωση που είναι εγγεγραμμένοι στον αρχικό πίνακα κατάταξης χωρίς συνυπολογισμό του εν λόγω κριτηρίου ή μοριοδοτούμενου προσόντος). Σε αμφότερες τις ανωτέρω περιπτώσεις οι υποψήφιοι, προκειμένου να αποδείξουν την κατοχή του ανωτέρω απαιτούμενου ή μοριοδοτούμενου προσόντος ή κριτηρίου, πρέπει να συνυποβάλουν με την ένστασή τους τα σχετικά πιστοποιητικά αναγνώρισης των αποκτηθέντων στην αλλοδαπή τίτλων τους.

Άρθρο 16

Επιτροπή επιλογής

1. Η επιλογή υπαλλήλων επί θητεία διενεργείται από επιτροπή, η οποία συγκροτείται και ενεργεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα άρθρα 31 έως 35 του ν. 4765/2021. Στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας συγκεκριμένης προκήρυξης, είναι δυνατόν να συγκροτούνται μία ή περισσότερες, τριμελείς ή πενταμελείς, επιτροπές.

2. Με την απόφαση συγκρότησης της επιτροπής μπορεί να ορίζονται αναπληρωτές για όλα τα μέλη της επιτροπής ή για ορισμένα εξ αυτών.

3. Για λόγους αποτελεσματικότερης και ταχύτερης διεκπεραίωσης του ελέγχου των υποψηφιοτήτων, με απόφαση του προέδρου της επιτροπής μπορεί να ορίζονται διαφορετικοί εισηγητές ανά γνωστικό αντικείμενο/ειδικότητα ή περισσότεροι εισηγητές για το ίδιο γνωστικό αντικείμενο/ειδικότητα.

4. Κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της επιτροπής, οι βοηθοί εισηγητή δύνανται να παρίστανται στις συνεδριάσεις της επιτροπής χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Άρθρο 17

Αρχικοί πίνακες κατάταξης και αποκλειομένων για τυπικούς λόγους

1. Μετά τον έλεγχο των αιτήσεων και των δικαιολογητικών των υποψηφίων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 31 του ν. 4765/2021, η επιτροπή καταρτίζει αρχικούς πίνακες κατάταξης ανά γνωστικό αντικείμενο/ειδικότητα και αποκλειομένων για τυπικούς λόγους.

2. Στους αρχικούς πίνακες κατάταξης παρατίθενται οι προτιμήσεις των υποψηφίων, καθώς και τα στοιχεία και κριτήρια με βάση τα οποία καθορίστηκε η σειρά κατάταξής τους, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 32 του ν. 4765/2021, με αναφορά της βαθμολογίας που αντιστοιχεί σε κάθε κριτήριο.

3. Στους αρχικούς πίνακες αποκλειομένων για τυπικούς λόγους εγγράφονται οι υποψήφιοι που δεν έχουν πληρώσει το απαιτούμενο παράβολο ή έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο στην προκήρυξη όριο ηλικίας ή δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα από την προκήρυξη προσόντα διορισμού ή αποκλείονται βάσει άλλης νόμιμης αιτιολογίας.

4. Οι αρχικοί πίνακες κατάταξης και αποκλειομένων για τυπικούς λόγους υπογράφονται από τον πρόεδρο της οικείας επιτροπής και τα μέλη αυτής.

5. Οι ως άνω πίνακες αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π., το οποίο εκδίδει δελτίο τύπου με το οποίο γνωστοποιείται η σχετική καταχώριση. Οι εγγεγραμμένοι σε πίνακα αποκλειομένων για τυπικούς λόγους υποψήφιοι εμφανίζονται με τον μοναδικό κωδικό αριθμό τους και την αιτιολογία αποκλεισμού τους χωρίς τη δημοσιοποίηση των προσωπικών τους δεδομένων.

Άρθρο 18

Ενστάσεις κατά των αρχικών πινάκων – Προσωρινοί πίνακες

1. Κατά των αρχικών πινάκων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασκήσουν ένσταση ενώπιον της επιτροπής εντός της οριζόμενης από την επιτροπή προθεσμίας, η οποία δεν δύναται να είναι μικρότερη των πέντε (5) εργάσιμων ημερών. Η προθεσμία αρχίζει από την επομένη της ανάρτησης των πινάκων στον διαδικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π. Η προθεσμία αυτή ορίζεται ρητά στην οικεία ανάρτηση στον διαδικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π. και στη σχετική ανακοίνωση στον τύπο.

2. Μετά την εξέταση των ενστάσεων που υποβλήθηκαν, η επιτροπή συντάσσει τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης ανά γνωστικό αντικείμενο/ειδικότητα και αποκλειομένων για τυπικούς λόγους, οι οποίοι, αφού υπογραφούν από τον πρόεδρο και τα μέλη της οικείας επιτροπής, αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π., εφαρμοζομένης αναλόγως της παρ. 5 του άρθρου 17 της παρούσας.

3. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως οι παράγραφοι 2, 3 και 4 του άρθρου 7 της παρούσας.

Άρθρο 19

Δομημένη συνέντευξη – Σκοπός - Αρχές

1. Σκοπός της δομημένης συνέντευξης είναι η αρμόδια επιτροπή να κρίνει την καταλληλότητα των υποψηφίων για την άσκηση των καθηκόντων της συγκεκριμένης θέσης καθώς και την επικοινωνιακή τους ικανότητα, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 21 της παρούσας, προκειμένου να επιτυγχάνεται η καλύτερη αντιστοιχία μεταξύ του κατάλληλου υποψηφίου και της θέσης του φορέα για την οποία επιλέγεται.

2. Η δομημένη συνέντευξη διενεργείται βάσει των αρχών της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της αμεροληψίας και της ισότιμης μεταχείρισης των υποψηφίων προκειμένου να επιτυγχάνεται ο επιδιωκόμενος σκοπός της προηγούμενης παραγράφου.

Άρθρο 20

Διαδικασία διεξαγωγής δομημένης συνέντευξης

1. Η επιτροπή καλεί σε ατομική δομημένη συνέντευξη τους υποψηφίους με τη μεγαλύτερη βαθμολογία κατά τη σειρά τους στον προσωρινό πίνακα κατάταξης και σε αριθμό διπλάσιο τουλάχιστον του αριθμού των προς πλήρωση θέσεων ανά γνωστικό αντικείμενο/ειδικότητα, εφόσον υπάρχει επαρκής αριθμός υποψηφίων.

2. Η επιτροπή καθορίζει τις ημέρες και ώρες της συνέντευξης, ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων. Με ευθύνη του Προέδρου της επιτροπής οι υποψήφιοι ειδοποιούνται με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή/ και τηλεφωνικό μήνυμα (sms) για την ημέρα και ώρα συμμετοχής τους στην προγραμματισμένη συνέντευξη, τρεις (3) εργάσιμες ημέρες τουλάχιστον πριν από τη διεξαγωγή της. Η ευθύνη της επικαιροποίησης των στοιχείων επικοινωνίας του υποψηφίου (διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή/και τηλεφωνικού αριθμού), όπως αυτά είναι καταχωρισμένα στο ηλεκτρονικό μητρώο του Α.Σ.Ε.Π., είναι αποκλειστικά του υποψηφίου. Η επιτροπή δεν φέρει ευθύνη για τυχόν αδυναμία επικοινωνίας με υποψήφιο ο οποίος δεν έχει επικαιροποιήσει εγκαίρως τα ανωτέρω στοιχεία. Ο υποψήφιος μπορεί να αιτηθεί αναβολή συμμετοχής σε προγραμματισμένη συνέντευξη για σπουδαίο λόγο αποδεικνυόμενο επαρκώς. Στην περίπτωση αυτή επιτρέπεται, κατόπιν κρίσης της επιτροπής, η χορήγηση αναβολής στον συγκεκριμένο υποψήφιο για μία (1) μόνο φορά, σε χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες της αρχικώς προγραμματισμένης συνέντευξης.

3. Τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής προβαίνουν στη διεξαγωγή της δομημένης συνέντευξης αφού λάβουν υποχρεωτικά υπόψη τους την αίτηση και τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά του υποψηφίου καθώς και το περίγραμμα της προκηρυσσόμενης θέσης όπως αυτό ορίζεται στην εκάστοτε προκήρυξη.

4. Για τη διενέργεια της δομημένης συνέντευξης κάθε υποψήφιος καλείται χωριστά από την επιτροπή με αλφαβητική σειρά.

5. Οι ερωτήσεις προς τον υποψήφιο έχουν ως σκοπό την ανάδειξη των θετικών χαρακτηριστικών της υποψηφιότητάς του και τίθενται επί τη βάσει των οριζομένων στο επόμενο άρθρο της παρούσας.

6. Προς επίτευξη του σκοπού της δομημένης συνέντευξης και για την ισότιμη μεταχείριση των υποψηφίων, η χρονική διάρκεια της συνέντευξης προσδιορίζεται ενδεικτικά από δεκαπέντε (15΄) λεπτά έως τριάντα (30΄) λεπτά ανά υποψήφιο.

7. Διαδικασία δομημένης συνέντευξης δύναται να διεξάγεται και με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων χωρίς τη φυσική παρουσία του υποψηφίου, κατόπιν αποδοχής από την επιτροπή σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος εκ μέρους του υποψηφίου. Το αίτημα του υποψηφίου, προκειμένου να εξεταστεί από την επιτροπή, θα πρέπει να έχει υποβληθεί τουλάχιστον δύο (2) εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα της προγραμματισμένης συνέντευξης. Στην περίπτωση αυτή η επιτροπή ορίζει τους αναγκαίους όρους και προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της διαδικασίας.

Άρθρο 21

Θεματικές ενότητες δομημένης συνέντευξης

1. Η ατομική συνέντευξη συνίσταται στη διεξαγωγή δομημένης συζήτησης μεταξύ της επιτροπής και του υποψηφίου επί των κάτωθι θεματικών ενοτήτων, οι οποίες αφορούν:

α) Στην επιστημονική κατάρτιση στο αντικείμενο της θέσης, η οποία συνίσταται:

i) Στη γνώση του αντικειμένου του φορέα (αποστολή, αρμοδιότητες, διάρθρωση υπηρεσιών, πεπραγμένα, θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, σχέση με άλλους φορείς της δημόσιας διοίκησης) και της προκηρυσσόμενης θέσης (καθήκοντα και αρμοδιότητες με βάση το περίγραμμα της θέσης).

ii) Στην επιστημονική εξειδίκευση του υποψηφίου στο γνωστικό αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης, όπως, ενδεικτικά, το γνωστικό αντικείμενο τυχόν διδακτορικής ή μεταδιδακτορικής έρευνας, το περιεχόμενο των μεταπτυχιακών σπουδών, τυχόν μετεκπαιδεύσεις σε ερευνητικά ή πανεπιστημιακά ιδρύματα

κ.ά. iii) Στις επιστημονικές δημοσιεύσεις ή ανακοινώσεις του υποψηφίου σε αντικείμενα συναφή με το γνωστικό αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης, όπως, ενδεικτικά, μονογραφίες, άρθρα σε σειρές, έντυπα ή ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους κατόπιν κρίσης επιστημονικής επιτροπής και σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων (εθνικών, Ευρωπαϊκών ή διεθνών) εφόσον διαθέτουν επιστημονική επιτροπή.

iv) Στα λοιπά προσόντα του υποψηφίου, όπως, ενδεικτικά, υποτροφίες/διακρίσεις/βραβεία, πιστοποιημένη επιμόρφωση, πιστοποιημένη γνώση εξειδικευμένων προγραμμάτων και εργαλείων πληροφορικής κ.ά..

β) Στην επαγγελματική εμπειρία, η οποία συνίσταται:

i) Στο εύρος και την ποιότητα της επαγγελματικής, συμπεριλαμβανομένης και της ερευνητικής, εμπειρίας του υποψηφίου σε καθήκοντα ή έργα στο γνωστικό αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης ή συναφή κατά περίπτωση με το γνωστικό αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς και οργανισμούς ή άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση τυχόν άλλων επαγγελματικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για την εκτέλεση των καθηκόντων της συγκεκριμένης θέσης, όπως, ενδεικτικά, της ικανότητας οργάνωσης και προγραμματισμού, της ανάληψης πρωτοβουλιών, της εργασίας υπό συνθήκες πίεσης, του συντονισμού ομάδων εργασίας, της διαχείρισης κρίσεων κ.ά..

ii) Σε άλλες συναφείς δραστηριότητες του υποψηφίου, όπως, ενδεικτικά, συμμετοχή σε διεθνή ή Ευρωπαϊκά Προγράμματα (ως εθνικός συντονιστής, ως υπεύθυνος προγράμματος, ως μέλος κ.ά.), συμμετοχή σε συλλογικά όργανα (π.χ. μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, συμμετοχή σε Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας ή Έργου, μέλος Επιστημονικών Εταιριών κ.ά.), επιμέλειες συλλογικών τόμων/επιτροπών, συμμετοχή στη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων/ημερίδων/συμποσίων κ.ά., οι οποίες αποδεικνύουν την ευρύτερη ενασχόλησή του με αντικείμενα συναφή με το γνωστικό αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης.

2. Πέραν των ανωτέρω θεματικών ενοτήτων, μοριοδοτείται επίσης και η επικοινωνιακή ικανότητα του υποψηφίου, όπως, ενδεικτικά, η αποτελεσματική χρήση της γλώσσας, η ικανότητα ακρόασης και κατανόησης καθώς και η σαφήνεια και ακρίβεια στη μετάδοση της πληροφορίας, όπως αυτή προκύπτει κατά τη διεξαγωγή της δομημένης συζήτησης.

Άρθρο 22

Μοριοδότηση

1. Κάθε θεματική ενότητα της δομημένης συνέντευξης, καθώς και η επικοινωνιακή ικανότητα, βαθμολογείται από κάθε μέλος της επιτροπής χωριστά, με ακέραιο αριθμό ή με προσέγγιση ενός δεκάτου του βαθμού.

2. Η επίδοση του υποψηφίου για κάθε θεματική ενότητα, καθώς και για την επικοινωνιακή ικανότητα, αξιολογείται σε κλίμακα από 0 έως 10 μονάδες, ως εξής:

α) από 9 έως 10 μονάδες, ως εξαιρετική,

β) από 7 έως και 8,9 μονάδες, ως πολύ καλή,

γ) από 5 έως και 6,9 μονάδες, ως ικανοποιητική,

δ) από 3 έως και 4,9 μονάδες, ως οριακά αποδεκτή και

ε) από 0 έως και 2,9 μονάδες, ως ανεπαρκής.

3. Η βαθμολογία που λαμβάνει ο υποψήφιος από κάθε μέλος της επιτροπής για κάθε θεματική ενότητα, συμπεριλαμβανομένης και της επικοινωνιακής ικανότητας, είναι το γινόμενο που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των ως άνω μονάδων (από 0 έως 10) επί (x) αντίστοιχο συντελεστή, ο οποίος καθορίζεται ως εξής:

Κριτήρια μοριοδότησης Συντελεστής (μονάδες 0-10 x)

Συμμετοχή στη συνολική βαθμολογία (800 μονάδες)

1. Επιστημονική κατάρτιση στο αντικείμενο της θέσης 40 έως 400 μονάδες

2. Επαγγελματική εμπειρία 30 έως 300 μονάδες

3. Επικοινωνιακή ικανότητα 10 έως 100 μονάδες

4. Η τελική μοριοδότηση της συνέντευξης κάθε υποψηφίου προκύπτει από το άθροισμα του μέσου όρου της βαθμολογίας των μελών της αρμόδιας επιτροπής για κάθε θεματική ενότητα, συμπεριλαμβανομένου και του μέσου όρου της βαθμολογίας των μελών από τη μοριοδότηση της επικοινωνιακής ικανότητας, κατόπιν συζήτησης και ανταλλαγής τεκμηριωμένων απόψεων που πραγματοποιείται μετά το πέρας της συνέντευξης ή/και του συνόλου των συνεντεύξεων. Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος από τη συνέντευξη, με προσέγγιση εκατοστού, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 800 μονάδες.

5. Το περιεχόμενο της δομημένης συνέντευξης με τα κρίσιμα και ουσιαστικά σημεία αυτής αναφέρεται συνοπτικά στο πρακτικό της επιτροπής, το οποίο συντάσσεται για τον σκοπό αυτό. Προς υποβοήθηση και μόνο της επιτροπής στη σύνταξη του πρακτικού, διενεργείται ηχητική καταγραφή της συνέντευξης με χρήση κατάλληλου εξοπλισμού. Το παραγόμενο αρχείο ήχου καταστρέφεται αμέσως μετά τη σύνταξη και υπογραφή του σχετικού πρακτικού, συντασσόμενου προς τούτο σχετικού πρωτοκόλλου καταστροφής. Απαραίτητο και κρίσιμο στοιχείο του πρακτικού αποτελεί η μοριοδότηση κάθε υποψηφίου, η οποία αιτιολογείται συνοπτικά από κάθε μέλος της επιτροπής ως προς τα επιμέρους αξιολογούμενα μέρη της συνέντευξης.

Άρθρο 23

Τελικοί προσωρινοί πίνακες

Μετά το πέρας της συνέντευξης, η επιτροπή συντάσσει τους τελικούς προσωρινούς πίνακες κατάταξης, προσληπτέων και αποκλειομένων για τυπικούς λόγους. Στους τελικούς προσωρινούς πίνακες κατάταξης, στους οποίους εντάσσονται όλοι οι υποψήφιοι, κληθέντες και μη σε συνέντευξη, παρατίθενται, πέραν των αναφερόμενων στην παρ. 2 του άρθρου 17 της παρούσας στοιχείων, και η τελική μοριοδότηση της συνέντευξης για όσους υποψηφίους κλήθηκαν σε αυτή. Στους τελικούς προσωρινούς πίνακες αποκλειομένων για τυπικούς λόγους περιλαμβάνονται πλέον και οι υποψήφιοι οι οποίοι, ενώ κλήθηκαν σε συνέντευξη, δεν προσήλθαν σε αυτήν. Όλοι οι πίνακες, αφού υπογραφούν από τον πρόεδρο και τα μέλη της οικείας επιτροπής, αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 17 της παρούσας.

Άρθρο 24

Ενστάσεις κατά των τελικών προσωρινών πινάκων – Οριστικοί πίνακες

1. Κατά των τελικών προσωρινών πινάκων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασκήσουν ένσταση ενώπιον της επιτροπής εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 35 του ν. 4765/2021. Η προθεσμία αρχίζει από την επομένη της ανάρτησης των πινάκων στον διαδικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π. Η προθεσμία αυτή ορίζεται ρητά στην οικεία ανάρτηση στον διαδικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π. και στη σχετική ανακοίνωση στον τύπο.

2. Μετά την εξέταση τυχόν ενστάσεων, η επιτροπή συντάσσει τους οριστικούς πίνακες κατάταξης, ανά γνωστικό αντικείμενο/ειδικότητα, προσληπτέων και αποκλειομένων για τυπικούς λόγους, οι οποίοι υπογράφονται από τον πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής. Οι πίνακες αυτοί αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π., εφαρμοζομένης αναλόγως της παρ. 5 του άρθρου 17 της παρούσας. Ακολούθως, οι πίνακες προσληπτέων αποστέλλονται από το Α.Σ.Ε.Π. για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αναρτώνται στο πρόγραμμα «Διαύγεια».

3. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως οι παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 7 της παρούσας.

Άρθρο 25

Αιτήσεις θεραπείας

Αιτήσεις θεραπείας δύναται να υποβάλλονται εντός της οριζόμενης από την επιτροπή προθεσμίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 35 του ν. 4765/2021. Οι αιτήσεις θεραπείας υποβάλλονται με κατάθεση αυτών ή με αποστολή συστημένης επιστολής, απευθείας στην επιτροπή, εκτός εάν με την προκήρυξη οριστεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τους. Μετά την εξέταση των αιτήσεων θεραπείας, απόσπασμα της σχετικής απόφασης που αφορά τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους κοινοποιείται σε αυτούς με ηλεκτρονικό τρόπο ή, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, με αποστολή συστημένης επιστολής.

Άρθρο 26

Αναπληρώσεις

1. Για τη διαδικασία των αναπληρώσεων των υποψηφίων εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 25 του ν. 4765/2021, με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου.

2. Για την πλήρωση κενών θέσεων, το Α.Σ.Ε.Π. διαθέτει προς πρόσληψη τον πρώτο, κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας, από τους υποψηφίους που περιλαμβάνονται στον οριστικό πίνακα κατάταξης και δεν έχουν διατεθεί, ο οποίος έχει διαλάβει στη δήλωση προτίμησής του τον συγκεκριμένο φορέα και ούτω καθεξής. Σε κάθε περίπτωση μπορούν να διατεθούν προς αναπλήρωση μόνο υποψήφιοι που κλήθηκαν σε ατομική δομημένη συνέντευξη και μοριοδοτήθηκαν γι’ αυτή. Αν δεν υπάρχει επαρκής αριθμός αυτών, τότε οι προς αναπλήρωση θέσεις παραμένουν κενές.

3. Δεν γίνεται δεκτό αίτημα φορέα για αντικατάσταση - αναπλήρωση το οποίο υποβάλλεται μετά τη συμπλήρωση τριών (3) ετών από τη δημοσίευση των οριστικών πινάκων προσληπτέων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 27

Έναρξη ισχύος – καταργούμενες διατάξεις

1. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργούνται οι διατάξεις του άρθρου 35, της παρ. 1 του άρθρου 36 και των άρθρων 37, 38 και 40 έως και 43 της υπ’ αρ. 42948/10.12.2003 απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (Β΄ 1854).

2. Η παρούσα απόφαση τίθεται σε ισχύ από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αθήνα, 10 Αυγούστου 2021

Ο Πρόεδρος

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!