Σύνοδος Κορυφής: Η Ελλάδα πήρε αυτά που περίμενε, αλλά όχι αυτά που ήλπιζε και θα ήθελε
Τις θετικές για την Ελλάδα αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup της 11ης Μαρτίου επιβεβαίωσε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Πρόκειται για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τα 5 στα 10 χρόνια, καθώς και τη μείωση κατά 100 μονάδες βάσης του επιτοκίου δανεισμού για το ποσό που αφορά τα δάνεια από την ευρωζώνη (80 δισ. ευρώ). Οι τελικές όμως αποφάσεις για τον μηχανισμό στήριξης που θα αφορά τις αγορές κρατικών ομολόγων από το EFSF αναμένεται να ληφθούν τον Ιούνιο, καθώς οι 27 δεσμεύτηκαν ότι θα έχει κεφάλαια 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν τα βρήκαν στις λεπτομέρειες ως προς τους τρόπους αξιοποίησης του.
Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν ότι παρόλο που η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο, οι κίνδυνοι παραμένουν και η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να δρα με αποφασιστικότητα.
"Υιοθετούμε σήμερα ένα πακέτο συνολικών μέτρων που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε. και τη διασφάλιση της σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης", αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων.
Οι "27" δεσμεύονται να προχωρήσουν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την απασχόληση και την ανάπτυξη. Επιπλέον, δεδομένου, ότι 24 από τα 27, κράτη μέλη της ΕΕ παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεσμεύονται να συγκρατήσουν τις κρατικές δαπάνες, με στόχο, ως το 2015, κανένα κράτος μέλος της ΕΕ να μην έχει δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλύτερο από το 3% του ΑΕΠ του.
Σε ότι αφορά την εφαρμογή του λεγόμενου "ευρωπαϊκού εξαμήνου" το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε τις προτεραιότητες για δημοσιονομική σταθεροποίηση, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την επιστροφή σε υγιή δημοσιονομικά μεγέθη, τη μείωση της ανεργίας μέσα από τις μεταρρυθμίσεις των αγορών εργασίας και την ενίσχυση των προσπαθειών για την οικονομική ανάκαμψη. Προβλέπεται ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να μεταφράζουν αυτούς τους στόχους σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ενσωματώνονται στα προγράμματα σταθερότητας και τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για τις εξειδικευμένες για κάθε κράτος μέλος συστάσεις, ώστε να υιοθετηθούν πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.
Ειδικότερα, τα κράτη μέλη οφείλουν να παρουσιάζουν πολυετή προγράμματα με στόχους για το έλλειμμα, τα έσοδα και τις δαπάνες, αλλά και τη στρατηγική για την επίτευξή τους με χρονοδιαγράμματα. Η Σύνοδος Κορυφής υπογραμμίζει ότι για τις χώρες με υψηλά διαρθρωτικά ελλείμματα ή με υψηλά ή και αυξανόμενα επίπεδα χρέους, οι προσπάθειες σταθεροποίησης θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρείς.
Σε ότι αφορά την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τα κράτη μέλη καλούνται να εφαρμόσουν, μεταξύ άλλων, μέτρα για την αναμόρφωση των συνταξιοδοτικών συστημάτων , την εξασφάλιση της ευελιξίας και της ασφάλειας στην εργασία ("flexicurity").
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Στα συμπεράσματά τους, οι 27 τονίζουν ότι το πακέτο έξι νομοθετικών προτάσεων για την οικονομική διακυβέρνηση είναι ουσιώδες για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την αποφυγή υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών. Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δηλαδή, την παρακολούθηση των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών μελών, αυστηρότερους κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα, σε πρώιμο στάδιο και στενότερη επιτήρηση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Οι 27 καλούν το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ξεκινήσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία, προκειμένου το πακέτο των έξι νομοθετικών προτάσεων για την ενίσχυση της διακυβέρνησης να υιοθετηθεί ως τον Ιούνιο του 2011.
ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε το "Σύμφωνο για το Ευρώ", μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τη Γερμανία και τη Γαλλία και έχει ως στόχο την εναρμόνιση των εθνικών πολιτικών σε θέματα συντάξεων, μισθών, φορολογίας και γενικότερα δημοσιονομικής πολιτικής.
Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, οι 17 χώρες της ευρωζώνης, αλλά και έξι χώρες εκτός ευρώ (Δανία, Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία και Βουλγαρία), συμφωνούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους προωθώντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βάζοντας φρένο στα κρατικά χρέη και συγκρατώντας τους μισθούς. Επιπλέον, οι "μη- ανταγωνιστικές χώρες" θα αναλαμβάνουν ετήσιες δεσμεύσεις για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη σύνδεση των μισθολογικών πολιτικών με την παραγωγικότητα και την τροποποίηση των προβληματικών δημοσιονομικών πρακτικών.
Οι 23 χώρες που προσυπογράφουν το Σύμφωνο δεσμεύονται ότι θα παρουσιάσουν, το συντομότερο δυνατό, συγκεκριμένους στόχους και δράσεις για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους.
Οι δράσεις αυτές θα εντάσσονται στα εθνικά προγράμματα σταθερότητας και Σύγκλισης και στα Εθνικά Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων. Τα προγράμματα θα υποβάλλονται κάθε Απρίλιο του έτους και θα αξιολογούνται τον Ιούνιο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Οι "27", αποφάσισαν τη διεξαγωγή αυστηρότερων τεστ αντοχής για τις τράπεζες, καθώς και "φιλόδοξα και εξειδικευμένα" σχέδια, τα οποία θα προβλέπουν το ενδεχόμενο ανακεφαλαίωσης, αν εντοπιστούν νέες "μαύρες τρύπες" στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Σε ό,τι αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), στα συμπεράσματά τους οι "27", αφού τονίζουν ότι προέχει "η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη", καλούν για την "ταχεία έναρξη των εθνικών διαδικασιών έγκρισης με στόχο την έναρξη ισχύος του ESM από την 1η Ιανουαρίου 2013".
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετεί τις αποφάσεις που έλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, καθώς και τη συμφωνία που επετεύχθη στο Συμβούλιο Eurogroup της 21ης Μαρτίου για τα χαρακτηριστικά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). "Η προετοιμασία για τη Συνθήκη που θα διέπει τον ESM και οι τροποποιήσεις επί της συμφωνία για το σημερινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να διασφαλίζει την δανειοδοτική του δυνατότητα στα 440 δις. ευρώ, θα οριστικοποιηθεί έτσι ώστε οι εθνικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν εν ευθέτω χρόνω για την υπογραφή και των δύο συμφωνιών, συγχρόνως, πριν από τα τέλη του Ιουνίου 2011", αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων.
Σύμφωνα με παράρτημα των συμπερασμάτων που αναφέρεται στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), οι "27" συμφώνησαν ότι ο EMS θα έχει κεφαλαιακή βάση 700 δις. ευρώ, εκ των οποίων θα μπορεί να δανείζει, χωρίς να διακυβεύεται η πιστοληπτική του ικανότητα (ΑΑΑ), έως και 500 δις. ευρώ.
Από τα 700 δις ευρώ, τα 80 δις αποτελούν κεφάλαια που θα καταβάλουν τα κράτη μέλη σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2013. Τα υπόλοιπα 620 δις θα έχουν τη μορφή καταβεβλημένων κεφαλαίων και εγγυήσεων από τα κράτη μέλη.
Κατά τη μεταβατική περίοδο από το 2013 ως το 2017 τα κράτη μέλη δεσμεύονται να αυξήσουν, εφόσον κριθεί αναγκαίο, τα κεφάλαια του Μηχανισμού, ώστε να διατηρηθεί η υψηλή πιστοληπτική ικανότητα του Μηχανισμού.
Το κυμαινόμενο επιτόκιο δανεισμού θα υπολογίζεται στο κόστος χρηματοδότησης συν 2% για τα δάνεια ως τριετούς διάρκειας και συν 3% για τα δάνεια με διάρκεια πέραν της τριετίας.
Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα αποφασίζεται κατά περίπτωση. Η φύση και το εύρος της συμμετοχής θα καθορίζεται κατά περίπτωση και θα εξαρτάται από το αποτέλεσμα μιας ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους της ενδιαφερόμενος χώρας, την οποία θα εκπονεί η Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Άν η ανάλυση καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κρατικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, το κράτος μέλος που λαμβάνει οικονομική ενίσχυση θα υποχρεώνεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές του, προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμετοχή τους στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.
Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που θα προσφεύγουν στο μηχανισμό θα δανείζονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και θα εφαρμόζουν ένα αυστηρό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής το οποίο θα αποφασίζεται μαζί με την Τρόικα. (Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ). Υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με την υπογραφή μνημονίου θα δίνονται και τα δάνεια για την εξαγορά κρατικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά.
Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ομόφωνα από το πολιτικό διοικητικό Συμβούλιο του EMS, το οποίο θα αποτελείται από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης.
Οι τελικές αποφάσεις για τον EFSF αναμένεται να ληφθούν τον Ιούνιο, καθώς οι 27 δεσμεύτηκαν ότι θα έχει κεφάλαια 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά δεν τα βρήκαν στις λεπτομέρειες ως προς τους τρόπους αξιοποίησης του.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νέα προοπτική
Νέα ώθηση και προοπτική στη συλλογική προσπάθεια του ελληνικού λαού, δίνουν οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.
Ωστόσο, τόνισε, η επιτυχία εξαρτάται από δικό μας αγώνα, από τις μάχες που δίνουμε καθημερινά στη χώρα μας.
Η Ευρώπη αναγνωρίζει τις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο ελληνικός λαός δίνει και θα κερδίσει και αυτή τη μάχη».
«Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, τίποτα δεν είχε προεξοφληθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου που λαμβάνει η χώρα από την ΕΕ και η μείωση του επιτοκίου. Μετά και από τις εξελίξεις στην Πορτογαλία και στη Λιβύη δικαιώθηκε απόλυτα η επιμονή της κυβέρνησης να υπάρξει απόφαση για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στις 11 Μαρτίου.
«Η απόφαση της 11ης Μαρτίου δίνει νέα ώθηση στη συλλογική προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας και επιβεβαιώθηκε και σήμερα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.«Ο αγώνας μας για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας είναι συνεχής», ανέφερε ο πρωθυπουργός, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εισαγωγή της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ.
Ν.Δ: Το μνημόνιο δεν βγαίνει
Το Μνημόνιο δεν βγαίνει" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία επισημαίνοντας πως "δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τα έσοδα του α' 2μήνου, που υποχώρησαν. Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε μετά τη Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής: «είναι πρωτοφανής ύβρις για το Δημοκρατικό Πολίτευμα και απρέπεια για τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει σήμερα εκείνο το αλήστου μνήμης: «η Αντιπολίτευση δεν δικαιούται να ομιλεί»!
Η Νέα Δημοκρατία έχει χρέος να επικρίνει την πολιτική της Κυβέρνησης που οδηγεί την Οικονομία σε αδιέξοδο και την Κοινωνία σε μαρασμό.
Πολύ περισσότερο που η κριτική μας αποδεικνύεται απολύτως σωστή.
Το Μνημόνιο δεν βγαίνει! Και δεν έχουν παρά να κοιτάξουν τα έσοδα του πρώτου διμήνου, που έπεσαν 9% αντί να ανέβουν 8% όπως προβλεπόταν...
Και για αυτό ευθύνεται η Κυβέρνηση κι όσοι υποστήριξαν το Μνημόνιο...
Ως προς την ουσία της απόφασης των Βρυξελλών, όπως είπε και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς: η σταθεροποίηση και η εξυγίανση της Οικονομίας - και σε εθνικό και σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο - είναι αυτονόητα σωστοί στόχοι. Αλλά δεν επιτυγχάνονται χωρίς Ανάπτυξη. Και, κυρίως, δεν επιτυγχάνονται με μόνιμη ύφεση...
Σημειώνουμε ότι ο Πρωθυπουργός δεν απάντησε σε ερώτηση για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων. Η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε επιφυλάξεις ότι αυτό θα δημιουργήσει νέα σοβαρά προβλήματα στην αγορά ομολόγων. Άλλωστε, τα spreads στις αγορές ήταν και παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Τέλος, χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση αντίστοιχη με τη δική μας, δείχνουν πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να διαπραγματευθούν. Η Ιρλανδία διασώζει τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές της και η Πορτογαλία αγωνίζεται να αποφύγει την ένταξή της στο Μηχανισμό Στήριξης. Άλλωστε, και οι δύο χώρες έγκαιρα είχαν αντλήσει κεφάλαια κι έτσι σήμερα μπορούν και διαπραγματεύονται.
Σε αντίθεση με την Κυβέρνηση Παπανδρέου που πέρσι, ούτε άντλησε κεφάλαια όταν μπορούσε, ούτε και διαπραγματεύθηκε το παραμικρό».
Το ΚΚΕ
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, το γραφείο τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ κατηγορεί της κυβερνήσεις της ΕΕ ότι «σπρώχνουν τους λαούς στο σκοτεινό βάραθρο των καπιταλιστικών αδιεξόδων, αντιθέσεων και πολέμων». Κατά το ΚΚΕ οι «27» «σε πλήρη σύμπνοια αποφάσισαν την κλιμάκωση του πολέμου στα μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων με το "Σύμφωνο για το Ευρώ" και το "Σύμφωνο Σταθερότητας". Σχετικά με τα θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος του ΚΚΕ αναφέρει ότι «οι συνηθισμένοι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης περί ελληνικών επιτυχιών και αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού, οι θέσεις της ΝΔ για αλλαγή των όρων του μνημονίου δεν μπορούν πια να κρύψουν τον όλεθρο που φέρνει για τα λαϊκά συμφέροντα η κοινή στρατηγική τους
Ο ΛΑΟΣ
Σε ανακοίνωση του για τα αποτελέσματα της Συνόδου των Βρυξελλών, το γραφείο τύπου του ΛΑΟΣ σχολιάζει: «Μας έδωσαν κάποια ανάσα, αλλά σε πολύ αυστηρό πλαίσιο». Το ΛΑΟΣ τονίζει την ανάγκη «μιας γενναίας πολιτικής στην οποία όμως απ' ότι απέδειξε η χρονιά του μνημονίου που πέρασε η κυβέρνηση δεν την διαθέτει». «Ο Πρωθυπουργός ο οποίος από το Σύνταγμα φέρει αποκλειστικά μόνος την ευθύνη πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες η χώρα να αποκτήσει την ποιο αποφασιστική, έγκυρη και αποτελεσματική κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.
Η Δημοκρατική Αριστερά
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, επεσήμανε για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής:
«Οι αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών είναι κατώτερες των οικονομικών και πολιτικών αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αναγκαία οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ προωθείται με συντηρητική σφραγίδα.
Το «Σύμφωνο για το ευρώ» θα οδηγήσει στη συμπίεση των μισθών, στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και στην απομείωση του κοινωνικού κράτους και δεν αποτελεί την απάντηση στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Η κυβέρνηση αντί να επαίρεται για τη διασφάλιση της μείωσης του επιτοκίου και της επιμήκυνσης αποπληρωμής, οφείλει να κατανοήσει ότι εφεξής η Ελλάδα και όλες οι οικονομικά αδύναμες χώρες της Ε.Ε θα υπόκεινται σε συνεχή επιτήρηση και ασφυκτικούς περιορισμούς».
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!