Από την χρηματοπιστωτική στην πυρηνική κρίση;
Πυρηνική κρίση
Πριν πέντε περίπου χρόνια ήταν η τράπεζα Λίμαν Μπράδερς των ΗΠΑ που κατέρρευσε εξαιτίας της πολιτικής της που ακολούθησε διαθέτοντας στην αγορά «τοξικά» ομόλογα με στόχο φυσικά την αποκόμιση κερδών. Στην αρχή κανείς δεν πίστευε η κατάρρευση της αμερικάνικης τράπεζας θα είχε μεγάλες επιπτώσεις και εν πάσει περιπτώσει θα μπορούσαν να ελεγχθούν ή έστω να περιοριστούν εντός των πλαισίων της Αμερικανικής Ηπείρου. Και όμως οι επιπτώσεις επεκτάθηκαν σε ένα σημαντικό μέρος του πλανήτη σαν «τοξικό νέφος», όπως «τοξικά» ήταν και τα προϊόντα που είχε διαθέσει διεθνώς. Και οι επιπτώσεις αυτές λειτούργησαν σαν ντόμινο επηρεάζοντας την πραγματική οικονομία πολλών χωρών του πλανήτη. Φυσικά το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι χώρας με αδύνατες δομές και εύθραυστες δημοσιονομικές βάσεις. Η κρίση αυτή ονομάστηκε χρηματοπιστωτική. Η χώρα μας όπως είναι γνωστό βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα αυτής της κρίσης, η οποία επέτεινε την ανάδειξη των ούτως ή άλλως αδυναμιών που είχε και των οποίων η αντιμετώπιση κατέστη πλέον αδήριτη ανάγκη. Όντας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
και του κοινού νομίσματος του ευρώ η Χώρα μας επιχειρεί το ξεπέρασμα της κρίσης, που μεταφράζεται σε κρίση χρέους, μέσα από την βοήθεια της Ένωσης. Είναι γνωστές οι προσπάθειες που καταβάλει η παρούσα κυβέρνηση εδώ και 15 μήνες περίπου, προσπάθειες που ως ένα πρώτο σταθμό είχαν την υπογραφή του μνημονίου τριμερούς οικονομικής βοήθειας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Προσπάθειες που θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια καθώς η έξοδος από την κρίση θα περάσει «από 40 κύματα», όπως λέει ο λαός. Το μνημόνιο προβλέπει την οικονομική διευκόλυνση της χώρας μας, θεσπίζοντας ταυτόχρονα μια σειρά υποχρεώσεων, ανάλογα με την πρόοδο των οποίων θα παρέχεται και η βοήθεια. Υπό την έννοια αυτή το μνημόνιο χαρακτηρίζεται ως μια «ζωντανή» σύμβαση, η εφαρμογή και η υλοποίηση της οποίας θα παρακολουθείται και θα τροποποιείται συνεχώς. Η κρίση αυτή ανέδειξε προβλήματα και σε άλλες χώρες της ΕΕ αλλά και στην ίδια της ΕΕ καθώς και στο κοινό της νόμισμα το ευρώ που θεσμοθετήθηκε εδώ και μια δεκαετία περίπου και το οποίο από τους ειδικούς χαρακτηρίζεται ότι διάγει την νηπιακή του ηλικία.
Ο τρέχοντας μήνας θεωρείται αρκετά σημαντικός για τις χώρες της ευρωζώνης και γενικότερα της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς θα ληφθούν αποφάσεις που θα στοχεύουν στην ισχυροποίηση των χωρών μελών της ΕΕ και κατ’ επέκταση του κοινού νομίσματος. Το περιεχόμενο των αποφάσεων αυτών καθορίστηκε στην έκτακτη σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου και το πλήρες πακέτο αναμένεται να επικυρωθεί στην εαρινή σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου. Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στις 11 Μαρτίου η χώρα μας θεωρείται ότι βγήκε κερδισμένη, καθώς τα αιτήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ικανοποιήθηκαν σε σημαντικό βαθμό.
Ωστόσο όπως η ιστορία διδάσκει στην οικονομία και στην πολιτική οι προβλέψεις και οι σχεδιασμοί δεν κινούνται με γραμμική μορφή. Αστάθμητοι παράγοντες κακοί χειρισμοί, έκτακτα γεγονότα κλπ μπορούν να οδηγήσουν σε διαφορετικά ή και αντίθετα αποτελέσματα. Όπως η «φούσκα» της Λίμαν Μπράδερς πριν από πέντε χρόνια αναστάτωσε το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και που ακόμη «προσπαθεί να συνέλθει» ένα νέο γεγονός ξαφνικά πρόεκυψε πριν λίγες μέρες και πολλοί απεύχονται να μην εξελιχθεί σε εφιάλτη. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα εξαιτίας του φονικού σεισμού που έπληξε την Ιαπωνία είναι ακόμη νωρίς να υπολογιστούν. Όπως επίσης είναι νωρίς ακόμη να αξιολογηθούν οι οικονομικές συνέπειες τόσο για την ίδια την χώρα, που είναι η τρίτη σε μέγεθος οικονομική δύναμη στον πλανήτη, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Η ανθρωπότητα παρακολουθεί με σοκ και δέος γα γεγονότα που εξελίσσονται στην Ιαπωνία και τουλάχιστον στο πίσω μέρος του μυαλού των ηγετών των χωρών του πλανήτη αρχίζουν να αναπτύσσονται σκέψεις από τις πιο ήπιες μέχρι τις πιο δυσοίωνες.
Ήδη κάποιοι, κυρίως σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και αναλυτών, αρχίζουν να διατυπώνουν απόψεις για νέα οικονομική κρίση και μάλιστα την χαρακτηρίζουν με την ονομασία ως πυρηνική.
Βεβαίως όλοι εύχονται οι απόψεις των αναλυτών να μείνουν απλά σε θεωρητικό επίπεδο.
Όμως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας έφερε πάλι στο προσκήνιο συζητήσεις και προβληματισμούς αναφορικά με την ασφάλεια και την αναγκαιότητα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Ήδη οι αρμόδιοι προτείνουν επανελέγχους σε όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που λειτουργούν σε διάφορες χώρες, ενώ άλλοι εξετάζουν την αναστολή σχεδίων που έχουν εκπονηθεί για την δημιουργία νέων. Όπως έγινε γνωστό η ΕΕ προτείνει την διενέργεια τέστ αντοχής όλων των πυρηνικών εργοστασίων που λειτουργούν στον Ευρωπαϊκό Χώρο ενώ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν θα κατασκευαστεί πυρηνικό εργοστάσιο στη χώρα μας, θέμα που κατά καιρούς έχει απασχολήσει την ελληνική κοινή γνώμη.
Έλεγχοι σε όλα τα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας
Η γαλλική κυβέρνηση θα ξεκινήσει να διεξάγει ελέγχους ασφαλείας και στα 58 πυρηνικά εργοστάσια που λειτουργούν στη χώρα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιαπωνία, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Francois Fillon δήλωσε ότι οι πληροφορίες από τους ελέγχους θα χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθούν περαιτέρω τα μέτρα ασφαλείας στα εργοστάσια, σύμφωνα με το Associated Press.
Κλείνουν προσωρινά επτά πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Γερμανία
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι οι επτά πυρηνικοί αντιδραστήρες της χώρας, που κατασκευάστηκαν πριν το 1980, θα κλείσουν στο πλαίσιο της τρίμηνης επανεξέτασης της ασφάλειας των γερμανικών εργοστασίων και της ευρύτερης αναθεώρησης της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας.
Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η κυρία Μέρκελ επίσης τόνισε ότι ζήτησε από το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να προσθέσει το ζήτημα των προτύπων της διεθνούς πυρηνικής ενέργειας στην ατζέντα της συνάντησης των ηγετών του γκρουπ των 20 ανεπτυγμένων και αναδυόμενων κρατών στη Γαλλία το Νοέμβριο.
Η κυρία Μέρκελ ανακοίνωσε χθες την τρίμηνη επανεξέταση και την αναβολή των σχεδίων παράτασης της ζωής των 17 πυρηνικών αντιδραστήρων της Γερμανίας, καθώς η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία γίνεται όλο και πιο σοβαρή.
Εξάλλου, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει το θέμα της ενεργειακής πολιτικής, και ιδιαίτερα της πυρηνικής, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής στα τέλη Μαρτίου.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!