Ανοιχτοί ορίζοντες για την Ελλάδα
-Δύο «εξασφαλισμένα» χρόνια μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής το Σάββατο
-Σκληρή δουλειά για τη μεγάλη ανατροπή
-Βατερλώ των κερδοσκόπων που «τα έδωσαν όλα» για την πτώχευση και …την επιστροφή στη δραχμή!
Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ στα 7,5 χρόνια, η μείωση του επιτοκίου δανεισμού στο 4,2% από το 5,2% και κυρίως η δυνατότητα που δόθηκε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF) να αγοράζει ομόλογα κρατών από την πρωτογενή αγορά, ήταν αυτά που πέτυχε η Ελλάδα στα πλαίσια της συνάντησης που είχαν οι "17" της Ευρωζώνης το περασμένο Σάββατο. Οι ορίζοντες για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας είναι πια ανοιχτοί , καθώς η χώρα εξασφάλισε τουλάχιστον δύο χρόνια «ανάσας» και σταθερότητας, γεγονός που θα της επιτρέψει, με σκληρή δουλειά βέβαια, να επιτύχει τη μεγάλη ανατροπή στα οικονομικά της. Ανατροπή, που ελάχιστοι πόνταραν σε αυτήν, σε μια μάλιστα στιγμή που οι κερδοσκόποι «τα είχαν δώσει όλα», προκειμένου να πείσουν ότι η πτώχευση είναι προ των πυλών και ότι η χώρα θα…επιστρέψει στη δραχμή!
"Κερδίσαμε τη μάχη με την αξιοπιστία και την προσπάθεια", λέει ο πρωθυπουργός
«Οι αποφάσεις είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, εκφράζοντας με τα λόγια αυτά την ικανοποίησή του για το ότι η Ελλάδα επέτυχε την επιμήκυνση στα 7,5 χρόνια του ορίου αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου από το 5,2% σε 4,2%. «Κερδίσαμε αυτή τη μάχη με όπλο τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού». «Η Ελλάδα προσήλθε στη συζήτηση με την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας πως η χώρα έχει πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις για να βάλει τάξη στα του οίκου της, για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες και να δημιουργήσει μία βιώσιμη και σταθερή οικονομία. «Σε αυτήν την προσπάθεια ζητήσαμε τη στήριξη των εταίρων μας στην ευρωζώνη» συνέχισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ζήτησε χαμηλότερα επιτόκια για να μην είναι δυσβάσταχτο το κόστος δανεισμού. «Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.
Τι κερδίσαμε – Τι πρέπει να κάνουμε
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ελληνικά αιτήματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επετεύχθη η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ στα 7,5 χρόνια καθώς και η μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του δανείου κατά 100 μονάδες βάσης (από 5,2% σε 4,2%). Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δις ευρώ».
Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, κάτι το οποίο, όπως είπε, «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος, κατά 20%».
«Αυτό που θέλουμε είναι να αναδείξουμε τι θα κάνει η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι έτσι μόνο θα πεισθούν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της με τρόπο ομαλό» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να βγει η χώρα, το συντομότερο δυνατό, στις αγορές, να βγει από τη διαδικασία της επιτήρησης και να σταθεί στα δικά της πόδια. Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δις ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, «αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των αγορών. Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις της συνόδου δεν συνεπάγονται νέα μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να φορολογηθούν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ώστε, όπως είπε, να πληρώσουν οι τράπεζες ένα ασφάλιστρο για το μέλλον αλλά και να συγκεντρωθούν σημαντικά ποσά για επενδύσεις. Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης υιοθέτησαν το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει κανόνες και πολιτικές που η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που υλοποιεί. Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτές οι αποφάσεις θα μας βοηθήσουν στο δύσκολο δρόμο που έχουμε πάρει αλλά ο δρόμος αυτός είναι δικός μας. Ένας δρόμος αλλαγών και μεγάλων τομών για τη χώρα».
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Αντ. Σαμαράς: Δεν αρκούν οι χθεσινές αποφάσεις για τη μείωση του χρέους. Οι αποφάσεις που λήφθηκαν χθες στις Βρυξέλλες συνιστούν ανακούφιση ως προς τη διαχείριση του χρέους, χωρίς ωστόσο να μειώνουν το σημερινό απόλυτο μέγεθός του, υπογραμμίζει σε σημερινή του δήλωση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στη συμφωνία για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. και μείωση επιτοκίου, ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι το πρώτο είχε ήδη δοθεί στη χώρα από την απόφαση της Συνόδου του Eurogroup της 28ης Νοεμβρίου, ενώ το δεύτερο είχε προεξοφληθεί εδώ και μέρες από δηλώσεις του Επιτρόπου Όλι Ρεν και άλλων αξιωματούχων.«Η Νέα Δημοκρατία προώθησε και τα δύο συστηματικά, εδώ και καιρό, σε επαφές της με ευρωπαίους αξιωματούχους», τονίζει ο κ. Σαμαράς. Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του για τη δέσμευση της κυβέρνησης «να εφαρμόσει πλήρως (fully) και ταχύτατα (speedily) το πρόγραμμα 50 δισεκατομμυρίων από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που έχει ανακοινώσει».
Α. Παπαρήγα: Αντιδραστικότατη συμφωνία
«Δεν πιστέψαμε ούτε λεπτό αυτό το κατασκευασμένο θρίλερ που δημιουργήθηκε, ότι πια τα πράγματα για την Ελλάδα είναι ή του ύψους ή του βάθους στην ΕΕ και ο κ. Παπανδρέου ως άλλος "Κολοκοτρώνης" θα δώσει μία μάχη για να την κερδίσει», δήλωσε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Γ. Καρατζαφέρης: Ποιος θα διαχειριστεί τη νέα ευκαιρία;
Από την Ευρώπη μπορεί να μην πετύχαμε το μάξιμουμ των επιδιώξεων μας, αλλά πήραμε πολλά περισσότερα από ό,σα υπολόγιζαν οι πεσιμιστές, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Aλ. Τσίπρας: Nέα βάρη στον ελληνικό λαό
«Καλό είναι να μη βιαστούν όσοι θέλουν να πανηγυρίσουν. Διότι η επιμήκυνση των 110 δις ήταν κάτι το αυτονόητο για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν από εμάς ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Επιπλέον, ότι θα τα πάρουν μέσα στα επόμενα 7,5 χρόνια με πολύ υψηλούς τόκους».
Φ. Κουβέλης: Δύο θετικές και μία αρνητική εξέλιξη
Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου, παρά το ότι αναμένονταν να είναι μεγαλύτερης διάρκειας και μεγαλύτερου εύρους αντιστοίχως, αποτελεί θετική εξέλιξη, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!