Ανακούφιση στις τράπεζες
Τράπεζες
«Καλύτερα από όσα περιμέναμε»
Με απόλυτη ικανοποίηση υποδέχθηκε το πιστωτικό σύστημα τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδους Κορυφής για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η έξοδος της χώρας από την κρίση βρίσκεται "στα χέρια μας". Κορυφαίος τραπεζίτης σχολίασε τις εξελίξεις τονίζοντας ότι η απόφαση της ΕΕ ήταν "καλύτερη από ότι περιμέναμε", προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι για ακόμα μία φορά απέξειξαν ότι κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα, εξίσου σημαντικό με την δέσμευση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις 50 δις. ευρώ, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζιτών, κερδήθηκε ο αναγκαίος χρόνος προκειμένου να υλοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και το ζητούμενο είναι αυτή η πορεία που είναι δύσκολη και απαιτητική, να γίνει χωρίς παλινωδίες ή αδράνεια.
Για να αδράξουμε τα κέρδη της Συνόδου Κορυφής, τονίζουν έμπειροι τραπεζίτες, θα πρέπει πρώτα να κάνουμε σαφή βήματα προς την κατεύθυνση του νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών και της δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πιστωτών μας. Με την απόφασή τους οι Ευρωπαίοι κατέστησαν σαφές ότι δεν θα μας απαλλάξουν από την ευθύνη της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της δημιουργίας μιας ανταγωνιστικής οικονομίας.
Όπως άλλωστε δήλωσε και προ ημερών ο Διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος πρέπει να "να μην αναζητούμε τον "από μηχανής Θεό", για τη λύση των προβλημάτων μας, "η οποία πρέπει να γίνει εδώ και όχι στις Βρυξέλλες"
Επίσπευση μεταρρυθμίσεων
Πλέον πρέπει να αξιοποιήσουμε, τονίζουν οι τραπεζίτες, τα ευνοϊκά αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και να εστιάσουμε στην αποτελεσματική εφαρμογή των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη θεσπιστεί και στην ενεργοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα πρέπει να επεκταθεί ουσιαστικά στους τομείς της ενέργειας και της υγείας. Την ίδια στιγμή στρατηγικής σημασίας θεωρεί το πιστωτικό σύστημα την άμεση επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η διαδικασία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου και των συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα όπου αυτό είναι δυνατό και αναγκαίο.
Παράλληλα, τονίζουν εκπρόσωποι του πιστωτικού συστήματος, καταλύτης ανάπτυξης θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα ολοκληρωμένο και μεγάλης εμβέλειας πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με το δημόσιο να θέτει τους όρους και τους επενδυτές να εκπονούν και να υλοποιούν τις προτάσεις τους και τελικό στόχο την δημιουργία υπεραξίας και θέσεων εργασίας.
Όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, είναι προφανές ότι το δημόσιο θα πρέπει να προστατεύει θεσμικά τις επενδύσεις ώστε να πειστούν οι αγορές με οφέλη για τη χώρα, τη μείωση του κόστους δανεισμού και τη διασφάλιση νέας ρευστότητας για την οικονομία.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!