Το κλίμα πριν την κρίσιμη έκτακτη σύνοδο κορυφής
Η πρώτη πράξη του έργου που αφορά στην λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση και στην χώρα μας, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, θα παιχθεί στις Βρυξέλλες μεθαύριο Παρασκευή 11 Μαρτίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής. Όπως είναι γνωστό στις 25 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η εαρινή Σύνοδος των ηγετών της ΕΕ.
Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί κάτω από το δυσμενές κλίμα που διαμορφώνεται εξ αιτίας των εξελίξεων στη βόρεια Αφρική και στο αραβικό κόσμος γενικότερα και ειδικότερα στη Λιβύη όπου η απειλή ενός εμφυλίου πολέμου βρίσκεται προ των πυλών. Τα γεγονότα στη Λιβύη που είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα ήδη έχουν επηρεάσει την τιμή του μαύρου χρυσού και ο κίνδυνος πυροδότησης νέου κύκλου στην οικονομική κρίση είναι ορατός.
Σε κάθε χώρα πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις προκειμένου οι ηγέτες τους να προετοιμάσουν τις θέσεις τους που θα προβάλλουν κατά την διάρκεια της Συνόδου.
Ήδη ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου είχε χθες επαφές με όλους τους ηγέτες των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής, ενώ σήμερα θα προεδρεύσει του υπουργικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι και αύριο θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί.
Αναλυτικά το κλίμα που καταγράφεται λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Παρασκευής έχει ως ακολούθως:
Γ. Παπανδρέου: "Θα επιμείνουμε για συνολική λύση"
"Η σταθερότητα της Ευρωζώνης απαιτεί συνολική λύση και σε αυτή τη συνολική λύση θα επιμείνουμε", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μετά τις συναντήσεις του χθες με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής της 11ης Μαρτίου.
"Πρέπει να υπάρξει συνολική λύση και αυτή τη μάχη θα δώσουμε", δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε ότι ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για τις θέσεις της Ελλάδας. "Ζήτησα από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους", δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι είναι "μια εθνική προσπάθεια και αφορά όλους μας"
Για τη σύνοδο κορυφής σημείωσε ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ανοικτών θεμάτων: η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, το σύμφωνο σταθερότητας, ο μελλοντικός μηχανισμός στήριξης και οι όροι εξυπηρέτησης του χρέους από κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η χώρα μας.
Επίσης το ευρωομόλογο και ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Υπογράμμισε ότι η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ απαιτεί συνολική λύση. "Σε αυτή τη συνολική λύση θα επιμείνουμε", σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Η λύση πρέπει να είναι και πραγματική λύση – η Ευρώπη δεν μπορεί να αιφνιδιάζεται από τις αγορές, ούτε να φαίνεται ότι σέρνεται πίσω από αυτές".
Υπογράμμισε τέλος ότι βασική επιδίωξη είναι "η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της όσο το δυνατόν γρηγορότερα".
"Όπλα μας, στη διαπραγμάτευση αυτή: οι πρωτόγνωρες προσπάθειες και θυσίες των Ελλήνων πολιτών, για να αντιμετωπίσουμε το χρέος, αλλά και τα βαθιά και χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Η συνέπειά μας και η αξιοπιστία μας, που ανακτούμε κάθε μέρα. Ο λόγος μας, που έχει πλέον αξία. Και η πεποίθηση ότι, το ελληνικό ζήτημα είναι και ευρωπαϊκό ζήτημα, και το ευρωπαϊκό ζήτημα είναι και ελληνικό ζήτημα".
"Δίνουμε μια μάχη, για να πετύχουμε ό, τι καλύτερο για τη χώρα. Και θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την προσπάθεια να σταθεί η πατρίδα στα πόδια της, για να αλλάξουμε και να μην ξαναζήσει η χώρα παρόμοιες δύσκολες καταστάσεις και στιγμές".
"Πίστη μου πάντα, ότι θα τα καταφέρουμε", τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ Α. Σαμαράς
Την ανάγκη να υπάρξει αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις που έκανε από τα γραφεία του κόμματός του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι στηρίζει τις προτάσεις για το ευρωομόλογο, την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ., τη μείωση του κόστους δανεισμού και την επαναγορά ελληνικών ομολόγων.
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν πρέπει να υπάρξουν σκληρότερα μέτρα για τους πολίτες.
«Έχω επανειλημμένα τονίσει, ότι η ικανοποίηση αυτού του πακέτου, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να συνδεθεί με νέα, σκληρά μέτρα για την ελληνική οικονομία» υπογράμμισε. Και πρόσθεσε: «Είναι για μας αυτονόητο, ότι ακόμα και αν εξασφαλίζαμε ευνοϊκές αποφάσεις για τη διαχείριση του χρέους, όπως π.χ. για την επιμήκυνση, κάτι τέτοιο από μόνο του δεν θα μας έλυνε το πρόβλημα. Γιατί το πρόβλημα σήμερα είναι η ασφυξία που προκαλεί στην ελληνική οικονομία το ίδιο το Μνημόνιο. Και βασική του λύση, είναι η δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου.»
Η κυρία Παπαρήγα
Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε προτάσεις στην κυβέρνηση που στην ουσία είναι να διαλέξουμε με ποιο σκοινί θα κρεμάσουν τον ελληνικό λαό, αν θα είναι μεταξωτό, τρίχινο ή δεν ξέρω τι, δήλωσε μετά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα. Και πρόσθεσε
Προβλέπουμε ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για..ελεγχόμενη χρεοκοπία. Οποιαδήποτε όμως συμφωνία κι αν υπάρξει και οποιαδήποτε παραλλαγή, ένα είναι το κρατούμενο: Νέα δυσβάσταχτα, αβάσταχτα μέτρα κατά του ελληνικού λαού, κατά των λαών της Ευρώπης. Επομένως συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει.
Έρχονται τα χειρότερα και όσο πιο έτοιμος είναι ο λαός να τα αντιμετωπίσει, αγωνιστικά, ενωτικά, πολιτικά και αποφασιστικά, από καλύτερες θέσεις θα μπορέσει να βλέπει το αύριο».
Ο κ Γ. Καρατζαφέρης
Η Ελλάδα οφείλει να πάει στις Συνόδους Κορυφής με επιθετική πολιτική και όχι με διάθεση άμυνας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
«Στις 25 Μαρτίου δεν διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας, διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά πόσο θα είμαστε μια γερμανική επαρχία» τόνισε.
Παράλληλα, άφησε αιχμές για την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «το αμυντικό παιχνίδι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν απέδωσε».
«Η δική μου εισήγηση είναι να πάμε επιθετικά» κατέληξε.
Ο κ Αλ. Τσίπρας
Την απόρριψη του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας και δημοψήφισμα ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας,
Στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι κατέθεσε στον πρωθυπουργό τις απόψεις του για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, τονίζοντας ότι στην ουσία είναι ένα Ευρωπαϊκό Μνημόνιο, πιο σκληρό ακόμη, και χωρίς χρονικό ορίζοντα, πράγμα που όπως είπε σηματοδοτεί το τέλος της διαπραγμάτευσης.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να λάβει υπόψη της την λαϊκή βούληση που, όπως είπε, μπορεί να δώσει ισχύ στην διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας, προτείνοντας την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την αποτυχία του Μνημονίου, που όπως είπε, μας βυθίζει σε ένα φαύλο κύκλο λιτότητας, χρέους και ύφεσης. «Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη και αναδιανομή του πλούτου, δεν θα αποφύγουμε την χρεοκοπία» είπε ο κ. Τσίπρας.
Η κυρία Μπακογιάννη
Την πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, «το διαπραγματευτικό πακέτο, το οποίο θα έρθει ως Σύμφωνο στη Βουλή των Ελλήνων, να συμφωνηθεί και να ψηφιστεί από 180 βουλευτές, καθότι θα αφορά μία θητεία πολύ πέραν της κυβερνητικής θητείας της σημερινής» μετέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε «εξαιρετικά κρίσιμη» την επερχόμενη ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση, εκτίμησε ότι «όλοι έχουμε κοινούς στόχους» σημείωσε όμως ότι «δυστυχώς τα κόμματα είναι βαθιά διχασμένα».
«Η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν και υποστηρίζουν την αντιμνημονιακή τους λογική, η δε κυβέρνηση ακόμη και σήμερα δεν λέει την πλήρη αλήθεια στον ελληνικό λαό. Έχει αρχίσει από τα εύκολα κόβοντας μισθούς και συντάξεις, αλλά τώρα που έρχονται τα δύσκολα που είναι οι πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές και η σύγκρουση με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ουσιαστικά κάνει βήμα σημειωτόν για να μην πω ότι κάνει πίσω» είπε ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
«Έφτασε η ώρα να πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Έφτασε η ώρα να ξέρει ο κόσμος ότι σήμερα πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν στη μείωση του κράτους, για να έχουμε αποτελέσματα και για να μην πληρώνουν οι πολλοί τα λάθη των λίγων» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο κ Φ. Κουβέλης
Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι «ο κ. Πρωθυπουργός με ενημέρωσε για τα ζητήματα που αφορούν στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Υποστηρίζουμε ότι η διεκδίκηση της χώρας πρέπει να είναι συγκεκριμένη, σαφής, με ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι... η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Πρέπει να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του χρέους, με αναδιάρθρωση η οποία θα αφορά και στην επιμήκυνση και στο επιτόκιο και σε κάθε περίπτωση στην έκδοση ευρωομολόγου. Δεν θα αποτελεί τη λύση, αλλά θα δίνει μια σημαντική ανάσα στην ελληνική οικονομία, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση όλων εκείνων των ζητημάτων που αφορούν στην αλλαγή του περιεχομένου της πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας, για τη δίκαιη κατανομή των βαρών. Δεν αντέχει άλλο η ελληνική κοινωνία.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!