Καλύτερες οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία το 2011
Η οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό, ελαφρώς μεγαλύτερο του αναμενόμενου, παρά την επιβράδυνση στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης το 2011.
Στις πρώτες επίσημες οικονομικές προβλέψεις για το 2011, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε. επισημαίνει πως η οικονομική ανάπτυξη κερδίζει έδαφος, ωστόσο η ανάκαμψη είναι άνιση μεταξύ των κρατών-μελών και οι πληθωριστικές πιέσεις αρχίζουν να αυξάνονται.
Αναλυτικότερα, η Κομισιόν αναμένει ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 1,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 1,6% στην Ευρωζώνη των 17, αναβαθμίζοντας κατά 0,1% τις τελευταίες εκτιμήσεις του Νοεμβρίου.
«Το βελτιωμένο outlook βρίσκει στήριξη στις καλύτερες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και στο δυναμικό επιχειρηματικό κλίμα εντός της Ε.Ε.», σημειώνεται στην έκθεση. Οι βελτιωμένες προβλέψεις είναι –σύμφωνα με την Κομισιόν- αποτέλεσμα των οικονομικών μεγεθών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αθροιστικά το ΑΕΠ τους αντιστοιχεί περίπου στο 80% του συνολικού ΑΕΠ των χωρών της Ε.Ε.
"Το να διασφαλίσουμε μια ισχυρότερη ανάκαμψη, απαιτεί να συμφωνήσουμε στην υλοποίηση περισσότερο φιλόδοξων πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικής αναμόρφωσης", επισημαίνεται στην έκθεση.
Στο μεταξύ, η αύξηση των τιμών ενέργειας και εμπορευμάτων, υποχρέωσε την Ε.Ε. να αυξήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και να προειδοποιήσει για πιθανές περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις από την πολιτική αβεβαιότητα στην Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η Κομισιόν αναμένει πλέον πληθωρισμό 2,5% στην Ε.Ε. και 2,2% στην Ευρωζώνη το 2011, από 2,1% και 1,8% προηγουμένως. Λόγω της ήπιας οικονομικής ανάκαμψης και των συγκρατημένων μισθών, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα ολοκληρώσει το 2011 κοντά στο 2%, σε ευθυγράμμιση με το επίπεδο-στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη.
Γερμανία
Η Γερμανία θα ηγηθεί της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη, επισημαίνει στην έκθεσή της η Κομισιόν, όπου προβλέπει ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το τρέχον έτος.
Η πρόβλεψη είναι ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με τις επίσημες εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,3% το 2011, έπειτα από ρεκόρ ανάπτυξης 3,6% το 2010 (ο υψηλότερος ρυθμός μετά την ενοποίηση).
Η κυριαρχία της Γερμανίας στις εξαγωγές θα συνεχίσει να τροφοδοτείται φέτος από την ζήτηση εντός του μπλοκ, με αποτέλεσμα «η οικονομική δραστηριότητα να συνεχίσει να επεκτείνεται σταθερά, επιβεβαιώνοντας το outlook για ευρεία ανάκαμψη».
Ηνωμένο Βασίλειο
Η βρετανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2% το 2011, χαμηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση της Κομισιόν το Νοέμβριο για ανάπτυξη 2,2%. Επίσης, προβλέπεται πως ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι αρκετά ισχυρότερος φέτος σε σχέση με τις προβλέψεις. Συγκεκριμένα, η Ε.Ε. «βλέπει» πληθωρισμό 3,4% το 2011, από 2,6% προηγουμένως.
Γαλλία
Τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας της Γαλλίας αναβάθμισε η Κομισιόν, οι οποίες υπολείπονται ωστόσο των προσδοκιών της γαλλικής κυβέρνησης, που κρίνονται σημαντικές για τα σχέδια της να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ειδικότερα, η Επιτροπή αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 1,7% της γαλλικής οικονομίας, από 1,6% αρχικά. Η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση 2% του ΑΕΠ φέτος, με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Francois Fillon να δηλώνει ότι ο στόχος είναι εφικτός. Η επίτευξή του είναι σημαντική για την μείωση του ελλείμματος στο 6% του ΑΕΠ το 2011 από 7,7% το 2010.
«Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τη δραστηριότητα φαίνονται ευνοϊκές», δηλώνει η Κομισιόν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις δυναμικές επιδόσεις των δεικτών επιχειρηματικού κλίματος.
Ισπανία
Ρυθμό ανάπτυξης 0,8% προβλέπει για την οικονομία της Ισπανίας το 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την Ε.Ε. η ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας θα βασιστεί στην αύξηση των εξαγωγών και στη βελτίωση των προοπτικών της παγκόσμια ζήτησης.
Η εγχώρια ζήτηση στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα παραμείνει αδύναμη αλλά οι εξαγωγές θα αντισταθμίσουν την επίδρασή της ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών – το οποίο ήταν το μεγαλύτερο παγκοσμίως σε απόλυτους όρους πριν την κρίση του 2008 – θα συνεχίσει να υποχωρεί.
Σημειώνεται πως η πρόβλεψη της Ε.Ε. είναι μικρότερη από την αντίστοιχη της ισπανικής κυβέρνησης η οποία κάνει λόγο για ανάπτυξη 1,3%. Το 2010 η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,1% καταγράφοντας πτώση στο ΑΕΠ για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Ολλανδία
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν η ολλανδική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 1,7% το 2011, με την συμβολή των εξαγωγών στην ανάπτυξη να είναι μικρή. 1,7% ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ολλανδίας και το 2010, με την τοπική ζήτηση και τις καθαρές εξαγωγές να συνεισφέρουν κατά 0,7% και 1% αντίστοιχα.
Το 2011 αναμένεται επιβράδυνση της τοπικής ζήτησης, λόγω της σταδιακής απόσυρσης των δημοσιονομικών μέτρων αλλά και της υλοποίησης της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης για σταθεροποίηση.
Ιταλία
Στο 1,1% τοποθετεί το ρυθμό ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας η Ε.Ε. προβλέποντας πως θα παραμείνει αμετάβλητος σε σχέση με το 2010.
Οι νέες προβλέψεις παραμένουν οι ίδιες σε σχέση με αυτές του προηγούμενου έτους ενώ είναι ανάλογες με αυτές της ιταλικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, η Ε.Ε. αύξησε την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό στο 2,2% από 1,8% λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου.
Σύμφωνα με την Ε.Ε. οι επενδύσεις θα παρουσιάσουν μέτρια αύξηση λόγω της βελτίωσης της κερδοφορίας και των πιστωτικών συνθηκών αλλά θα έχουν ως εμπόδιο το χαμηλό επίπεδο της εκμετάλλευσης της παραγωγικής δυναμικότητας.
Πολωνία
Ανάπτυξη με ρυθμό 4,1% προβλέπει για την οικονομία της Πολωνίας η Ε.Ε., ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο για τις χώρες της Ευρωζώνης και των Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27.
Η νέα πρόβλεψη είναι αυξημένη κατά 0,2% σε σχέση με την προηγούμενη που δημοσιοποιήθηκε το Νοέμβριο και κατά 0,35 από το ρυθμό ανάπτυξης του 2010.
Ο πληθωρισμός τοποθετείτε στο 3,3% έναντι 2,9% προηγουμένως λόγω της αύξησης στις τιμές των εμπορευμάτων και της βελτίωσης της εγχώριας ζήτησης.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!