Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΛΣΑ Άμεσες ενέργειες τόσο για τον καθορισμό της εφικτής καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων όσο και για τη διευθέτηση των θεμάτων της διαδικασίας αποφυγής προστίμων λόγω νοσηλείας Λ/Φ από covid-19

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών

Προς:

  • Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα Χρήστο
  • Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών, Σκυλακάκη Θεόδωρο
  • Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο
  • Διοικητή ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή Γεώργιο

Κοινοποίηση:

  • Επαγγελματικά Επιμελητήρια/ Επαγγελματικοί Σύλλογοι

ΚΑΤ’ EΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 09 Ιουλίου 2021

Θέμα: «Άμεσες ενέργειες τόσο για τον καθορισμό της εφικτής καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων όσο και για τη διευθέτηση των θεμάτων της διαδικασίας αποφυγής προστίμων λόγω νοσηλείας Λ/Φ από covid-19»

Κύριοι,

Παρακαλούμε για άμεση ανακοίνωσή σας σχετικά με την εφικτή καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, λαμβάνοντας υπόψη το χρονικό διάστημα των τεσσάρων μηνών που απαιτείται προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για πολίτες και επιχειρήσεις, όπως σας έχει ζητηθεί από όλους του φορείς της αγοράς και των επιστημόνων Λ/Φ.

Βασικά δεδομένα που εκκρεμούσαν – όπως για παράδειγμα τα ποσά των αναστολών για εργαζόμενους – και καθιστούσαν ανέφικτη την ορθή υποβολή των δηλώσεων διευθετήθηκαν μόλις στις 07/07/2021.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των δηλώσεων που έχει ήδη υποβληθεί απαιτεί τροποποιητική υποβολή, καθώς κατά την αρχική δεν είχαν περιληφθεί διορθώσεις και προσθήκες απαραίτητων δεδομένων στο σύστημα.

Έτσι λοιπόν, ουσιαστικά και πρακτικά η διαθεσιμότητα του συστήματος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ξεκινά τουλάχιστον στις 07/07/2021 και όχι στην εναρκτήρια λειτουργία του, στις 27/05/2021, όπως σχετικά ανακοινώθηκε.

Με δεδομένο ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις, έχουμε γίνει δέκτες ανακοινώσεων για ενάρξεις δράσεων και διαδικασιών με αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα όπως αυτό των δηλώσεων, των επιδοτήσεων των πάγιων δαπανών, των επιστημονικών επιδομάτων, τα οποία πρακτικά είναι αδύνατον να εφαρμοστούν με τον τρόπο που έχουν ανακοινωθεί, τονίζουμε ότι τέτοιου είδους επικοινωνιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις αποβαίνουν άσκοπες, ως χρονοβόρες και κοστοβόρες, όχι μόνο για τον Κλάδο μας αλλά και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις τους οποίους αφορούν.

Γνωρίζετε ότι ο Κλάδος έχει ανταποκριθεί επιδεικνύοντας και την σχετική αλληλεγγύη προς την κοινωνία και τις επιχειρήσεις στο μέγιστο δυνατό βαθμό όντας αρωγός στην υλοποίηση και την εφαρμογή του σχεδιασμού της Πολιτείας.

Και θα παραμείνει τηρώντας αυτή τη στάση, εφόσον και από την πλευρά των υπευθύνων ακολουθηθεί η αντίστοιχη εφαρμογή λογικών χρονοδιαγραμμάτων και διαδικασιών.

Τελειώνοντας παρακαλούμε, πέραν της άμεσης διευθέτησης των ανωτέρω, να προβείτε επιπλέον στην από καιρού αιτούμενη από τον Κλάδο έκδοση σαφών διευκρινίσεων για τον τρόπο απολαβής των διευκολύνσεων περί παράτασης των υποχρεώσεων των πολιτών, επιχειρήσεων αλλά και των λογιστικών γραφείων στην περίπτωση νοσηλείας του Λ/Φ λόγω covid-19, όπως έχει νομοθετηθεί με τον Ν. 4764/2020, άρ. 93 και έχετε ορθά συμπεριλάβει στις Οδηγίες σύνταξης των φορολογικών δηλώσεων «Μέρος Πρώτο» παρ. 3.

Για τον Λ.Σ.Α.

Ο Πρόεδρος
Πόλυγγερ Μιχάλης

Η Αντιπρόεδρος
Χατζηαγγελίδη Μαρία

Ο Γεν. Γραμματέας
Βάλβης Μάρκος

Ο Ταμίας & Γ.Δ.
Κετσετζής Θεοχάρης

Το Μέλος
Μπουλούκος Χρήστος

Ο Γ.Δ.
Τσορμπατζόγλου Κωνσταντίνος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!