Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Συγκρατημένη αισιοδοξία από το Υπουργείο Οικονομικών για έξοδο από την ύφεση - Δε θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις

Συγκρατημένη αισιοδοξία  ότι η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση, με την εφαρμογή της ίδιας πολιτικής δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής, στην οποία η κυβέρνηση θα επιμείνει, και με την ευρωπαϊκή λύση στο δημόσιο χρέος εξέφρασε  ο υπουργός Οικονομικών κ.Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στην τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου. Οι δύο αυτοί παράγοντες, σύμφωνα με τον υπουργό, θα συμβάλουν ώστε η χώρα να ανακτήσει την αξιοπιστία των αγορών.

Στην έκθεση της Κομισιόν, μετά τον έλεγχο του Φεβρουαρίου στην ελληνική οικονομία, αναγνωρίζεται η σημαντική προσπάθεια δημοσιονομικού «συμμαζέματος» που έχει γίνει στη χώρα και ζητείται η αναλυτική εξέταση όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, προκειμένου να αποφευχθούν αποκλίσεις.

Μέχρι και το 2015, θα απαιτηθούν  μέτρα, ύψους 24 δισ. ευρώ, ποσό που αναλύεται σε:

- 1,74 δισ. ευρώ είναι τα  μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση το 2011, για να αποτρέψει  αποκλίσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, είπε ότι τα μέτρα θα είναι στο διαρθρωτικό τομέα των δαπανών, αλλά δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις. Απέκλεισε το ενδεχόμενο να αφορούν στα έσοδα, παραδεχόμενος ότι οι αυξήσεις της φορολογίας το 2010 ήταν υψηλές και πλέον στόχος είναι τα νέα έσοδα να προέρχονται από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

- 19 δισ. ευρώ (8% του ΑΕΠ) αποτιμώνται τα μέτρα της περιόδου 2012 - 2014, που θα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, στόχος του οποίου είναι να διασφαλίσει τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ ή σε 6 δισ. ευρώ το 2014. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η κυβέρνηση σε αυτό θα εντάξει και πρόσθετες εναλλακτικές παρεμβάσεις για την επίτευξη του απαιτούμενου ύψους προσαρμογής. Είναι παρεμβάσεις που θα περιγράφονται σε τομεακά σχέδια δράσης, που θα καλύπτουν δημόσιες επιχειρήσεις, άλλους δημόσιους Οργανισμούς, τη φορολογική μεταρρύθμιση, το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, τη δημόσια διοίκηση, την κοινωνική πολιτική, την υγεία, τις δημόσιες επενδύσεις, μία σειρά δηλαδή από επιμέρους τομείς.

- 3 δισ. ευρώ θα είναι  τα  μέτρα που θα απαιτηθούν το έτος 2015, ώστε το έλλειμμα του προϋπολογισμού από τα 6 δισ. ευρώ, το 2014, να μειωθεί σε 3 δισ. ευρώ, ή περίπου 1% του ΑΕΠ το 2015.

Ο  κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «αυτή τη στιγμή, και εγώ αντιλαμβάνομαι απολύτως την αγωνία των επιχειρήσεων, την αγωνία του κόσμου, είμαστε  στο μέσον της ύφεσης, είμαστε εκεί όπου πραγματικά καμιά φορά δυσκολεύεσαι να δεις πώς θα βγεις. Ομως, θα βγούμε. Θα βγούμε γιατί ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο δρόμος της σταθερότητας και ο δρόμος της συνέπειας, επαναλαμβάνω με πολύ μεγάλες θυσίες, τις οποίες έχουν αναλάβει οι Ελληνες πολίτες».

Στην έκθεση υπάρχει η προτροπή για τη δημιουργία ενιαία αρχής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, ώστε να ασκείται άμεσος και ουσιαστικός έλεγχος του προγράμματος. Μάλιστα η υλοποίησή του αναδεικνύεται ως η πλέον ενδεδειγμένη λύση ώστε το δημόσιο χρέος να επανέλθει κάποια στιγμή σε επίπεδα κάτω από το 100% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά το νέο μισθολόγιο, θα υλοποιηθεί από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, στη βάση των δύο μελετών που θα υποβληθούν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου από κοινή επιτροπή των δύο υπουργείων και ιδιωτικής εταιρείας. Στο πλαίσιο της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων, παγώνουν προσλήψεις ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις έργου. Ο νόμος θα ψηφιστεί μέχρι τον Ιούνιο και θα εφαρμοστεί άμεσα, με τον οποίο θα μειώνεται το συνολικό μισθολογικό κόστος, αφού περικόπτονται επιδόματα των υψηλόμισθων υπαλλήλων.

Ταυτόχρονα, αναθεωρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης κοινωνικών επιδομάτων. Κοινή ομάδα των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, υγείας και Εργασίας θα αναλάβει να προτείνει σχέδιο για πιο στοχευμένα, αποτελεσματικά και χωρίς αλληλοκαλύψεις κοινωνικά επιδόματα και πιθανότατα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Επίσης θα αναθεωρηθούν οι αμυντικές δαπάνες, ώστε να μειωθούν. Για φέτος θα αυξηθούν με την έννοια ότι θα καταβληθούν πληρωμές ύψους 800 εκατ. ευρώ, πέραν εκείνων που είχαν προβλεφθεί.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!