Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Συνολική λύση για το χρέος της ευρωζώνης

Συνολική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών επιθυμούν  οι περισσότεροι  ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το κρίσιμο θέμα θα συζητηθεί  κατά τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο της συνολικής λύσης έχουν κατατεθεί μια σειρά από προτάσεις:

1. Αύξηση του πραγματικού κεφαλαίου του προσωρινού μηχανισμού. Είναι η πρόταση με τις περισσότερες πιθανότητες να υιοθετηθεί. Σήμερα, το EFSF διαθέτει 440 δισ. ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα τα διαθέσιμα χρήματά του είναι 250 δισ. και τα υπόλοιπα εγγυήσεις.

2. Μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια του προσωρινού μηχανισμού. Πρόκειται για αίτημα το οποίο θέτουν Ιρλανδία κι Ελλάδα.

3. Αγορά ομολόγων στην πρωτογενή αγορά. Μια τέτοια κίνηση θα βελτίωνε την εικόνα των χωρών της περιφέρειας στις αγορές και θα ενίσχυε την πιθανότητα μείωσης των spreads τους.

4. Αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Πρόκειται για την ενέργεια που κάνει τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Έτσι, ο Προσωρινός Μηχανισμός θα απάλλασσε την τράπεζα από ένα έργο που δεν είναι τυπικά αρμοδιότητά της και για αυτό η πρόταση υποστηρίζεται και από την ΕΚΤ αλλά και από τη Γαλλία.

5. Δανεισμός χωρών για επαναγορά ομολόγων.

6. «Ευέλικτη» γραμμή δανεισμού. Πρόκειται για ιδέα που έχει ως πρότυπο την αντίστοιχη γραμμή δανεισμού του ΔΝΤ κι απευθύνεται σε χώρες με προσωρινά προβλήματα ρευστότητας. Η Γερμανία τη δέχεται για το Μόνιμο Μηχανισμό, αλλά όχι για τον Προσωρινό Μηχανισμό.

7. Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Αφορά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, που τώρα έχουν περίοδο χάριτος τρία κι επτά χρόνια αντίστοιχα. Ο Αξελ Βέμπερ είχε μιλήσει ακόμη και για 30 χρόνια παράταση.

8. Stess tests για τις τράπεζες. Η Eνωση έχει αποφασίσει πως πρέπει να γίνουν νέα τεστ κοπώσεως για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς αυτά του περασμένου Ιουλίου αποδείχθηκαν από χαλαρά έως αποτυχημένα. Ωστόσο υπάρχουν διαφωνίες για τις παραμέτρους που πρέπει να έχουν τα νέα τεστ.

9. Γαλλογερμανικό σύμφωνο ανταγωνιστικότητας.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!