Κομισιόν εναντίον Γερμανίας για το μηχανισμό στήριξης
Στο μηχανισμό και η Πορτογαλία- Τι γίνεται με Ισπανία και Βέλγιο;
Σε τροχιά αντιπαράθεσης μπήκαν Κομισιόν και Γερμανία: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε το Βερολίνο, ότι η αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η μεγαλύτερη ευελιξία του, είναι κρίσιμης σημασίας για τη διασφάλιση της σταθερότητας της ευρωζώνης.
Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Φινλανδού Επιτρόπου κ.Ολι Ρεν, το ταμείο θα πρέπει να ενισχυθεί, αλλά και να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και να παρεμβαίνει στην αγορά κρατικών ομολόγων.
«Η ύπαρξη ενός ισχυρού και ευέλικτου ταμείου είναι κρίσιμης σημασίας για τη σταθερότητα της ευρωζώνης, αλλά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ίδιας της Γερμανίας», κατέληξε ο εκπρόσωπος.
Η παρέμβαση του εκπροσώπου του κ. Ρεν έγινε μετά από ερώτηση που υποβλήθηκε σχετικά με την πρωτοβουλία των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, να προωθήσουν ψήφισμα στη Βουλή με το οποίο θα αποκλείεται η δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (θα διαδεχθεί από το 2013 το σημερινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) να αγοράζει κρατικά ομόλογα ή να χορηγεί δάνεια σε χώρες με προβλήματα χρέους για να επαναγοράσουν τα ομόλογά τους από τη δευτερογενή αγορά.
Η Κομισιόν έκρινε επιβεβλημένη την παρέμβαση αυτή δεδομένου ότι αυτό που θα αποφασιστεί για το μόνιμο μηχανισμό θα ισχύει και για τον σημερινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης που θα εκδοθούν από το 2013 θα πρέπει να περιλαμβάνουν ρήτρες συλλογικής δράσης, που παραχωρούν ορισμένα δικαιώματα σε πλειοψηφία κατόχων ομολόγων σε περιπτώσεις αναδιάρθρωσης χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές στο ταμείο αποτελούν μέρος της συνολικής απάντησης της ευρωζώνης στην κρίση δημοσίου χρέους, η οποία αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων, ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής (24-25 Μαρτίου).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την ευελιξία του ταμείου ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στην αγορά ομολόγων εκτός από τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, υποστηρίζουν και κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι όπως οι: Πρόεδροι της Κομισιον, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και ο αρμόδιος επίτροπος, Ολι Ρεν. Δημοσίως κατά έχει ταχθεί η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα, ενώ η κ. Μέρκελ τάσσεται επίσης κατά στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες.
Η Γερμανία έχει καταστήσει σαφές ότι θα συναινέσει σε νέα μέτρα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα αποτελούν μέρος ενός συνολικού πακέτου για την επίλυση της κρίσης -ένα «μήνυμα» για τις υπερχρεωμένες χώρες-μέλη να προχωρήσουν σε ριζικές μεταρρυθμίσεις για τη μείωση των δημοσίων δαπανών και το «πάγωμα» των μισθών.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!