Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας

Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν είναι καινούργιο αίτημα και ο στόχος της είσπραξης 50 δισ. ευρώ από αυτήν, δεν εντάσσεται στους όρους του Μνημονίου, ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι ο τρόπος χειρισμού του συγκεκριμένου στόχου από τους εκπροσώπους της τρόικας, δυστυχώς δεν επέτρεψε στην κυβέρνηση να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τις «κόκκινες γραμμές» του εγχειρήματος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ξεκίνησε την παρέμβασή του εκφράζοντας τη δυσφορία του για τη στάση των εκπροσώπων της τρόικας, οι οποίοι κατά τη συνηθισμένη συνέντευξη Τύπου, «υπερέβησαν τα εσκαμμένα, ανακοίνωσαν μονομερώς ζητήματα που είναι αρμοδιότητας της ελληνικής κυβέρνησης και χρησιμοποίησαν σειρά από χαρακτηρισμούς που ενόχλησαν όλους μας. Αυτή η διαδικασία, δεν πρόκειται να ξανασυμβεί», διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Επί της ουσίας του θέματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε πως ο στόχος των 50 δισ. ευρώ δεν είναι «μνημονιακός», καθώς ξεπερνά τα όρια του Μνημονίου που τελειώνει το 2013, «αλλά γιατί ακόμα και αυτού του είδους οι στόχοι, και μέσα στο πλαίσιο του Μνημονίου, δεν έχουν την ίδια δεσμευτικότητα που έχουν άλλοι στόχοι, όπως το γεγονός ότι πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμά μας στο τέλος του 2011, στα 17 δισ. ευρώ». Ο στόχος είναι βεβαίως ρεαλιστικός, αν και φιλόδοξος - «σε μία χώρα ωστόσο, που αφήνουμε ανεκμετάλλευτη τη δημόσια περιουσία, η συζήτηση θα έπρεπε να είναι το πώς θα επιτευχθεί και όχι το αν θα πιαστεί», πρόσθεσε.

Μετά τις παραπάνω αναφορές, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά, ότι σε εκδήλωσή του στο Ζάππειο Μέγαρο στις 7 Ιουλίου του 2010, είχε προτείνει αντίστοιχα, την είσπραξη 50 δισ. ευρώ μέσα σε μία διετία «και να κάνουμε τα έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μνημονιακή υποχρέωση». Επίσης, ο υπουργός υπενθύμισε άρθρο του Χρύσανθου Λαζαρίδη, που είναι στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά και σύμφωνα με το οποίο «μπορούν να μπουν για πώληση, δημόσια ακίνητα 90-100 δισ. ευρώ».

«Λέει η ΝΔ τα ίδια με μας; Όχι - γιατί εμείς εξηγήσαμε πολύ καθαρά το τι σκοπεύουμε και τι όχι, στο ζήτημα της αξιοποίησης. Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως "δεν πουλάμε δημόσια γη" και πως "εκμεταλλευόμαστε μια μίσθωση 30-40 χρόνια αλλά όχι πώληση". Βεβαίως, αν η Πολιτεία αποκτήσει από έναν πλειστηριασμό, ένα οικόπεδο, αυτό θα μπορεί να το πουλήσει», διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Οι αναφορές του υπουργού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Μανόλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος υπενθύμισε την επί λέξει αναφορά του Αντώνη Σαμαρά, πως «τα 50 δισ. ευρώ μπορούν να βρεθούν από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους ακίνητης δημόσιας περιουσίας και πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άμεσα, σύγχρονες μορφές προχρηματοδότησης - το λεγόμενο bridge financing - για τη μείωση του χρέους».

«Δεν γνωρίζετε τι θα πει αυτό, κε υπουργέ; Σημαίνει πως, αν από μία ιδιωτική επένδυση 1,3 δισ. ευρώ σε δημόσια περιουσία, εισπράξεις 100-200 εκατ. ευρώ, σε προείσπραξή τους για 40 χρόνια μπορείς να βάλεις στο ταμείο σου 4 δισ. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός στις 23 Σεπτεμβρίου του 2010 στο Economic Club της Νέας Υόρκης, μιλούσε για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων «σε ένα ευρύτερο φάσμα τομέων, μέσω απευθείας πώλησης - δηλαδή ξεπούλημα», παρατήρησε ο κ. Κεφαλογιάννης.

«Εμείς δεν ξεκινάμε κακόπιστα, λέγοντας πως θέλατε να τα ξεπουλήσετε», απάντησε ο υπουργός. «Λέμε, όμως, -πρόσθεσε- πως κάποιος που λέει πως θα φέρει 50 δισ. από την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου για την αποκλιμάκωση του χρέους μέσα σε μια διετία, χωρίς να λαμβάνει άλλα μέτρα, αυτό γίνεται μνημονιακή υποχρέωση».

Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου απηύθυνε πρόσκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, «για να δούμε ποιος ενδιαφέρεται γι’ αυτήν, και με τι όρους - και ποιος όχι».

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!